Livet

Öland dag 3 – del 2

Kroppkakor är bland det godaste jag vet. Mamma brukar göra det med jämna mellanrum, men jag är inte särskilt skolad i ämnet, så när jag berättade för pappa att vi skulle till Evas Kroppkakor för att äta Ölandska kroppkakor hävdade han bestämt att Öländska kroppkakor är gråa (det är de inte, visade det sig, de är gyllengula) och när vi sedan berättade för pappa att de inte alls var gråa menade hans fru å det allra bestämdaste att Öländska kroppkakor är de enda som innehåller rågmjöl (men det gör de inte). Med hjälp av min allra bästa vän, Google, har jag tagit reda på följande:

 • Öländska kroppkakorgörs på till största delen rå, riven potatis och med visst inslag av kokt potatis. Recept hittar man till exempel på denna trevliga Öländska matblogg.
 • Blekingska kroppkakor – är gråa, innehåller nästan bara råriven potatis och en liten mängd mjöl. Recept hittar man till exempel hos den alldeles ypperliga bloggen Tre tjejer i köket.
 • Gotländska kroppkakor blir nästan vita och småländska diton är också mycket ljusa.

Ehh… tror jag. I alla fall om man får lita på Wiki, vilket man ju inte bör göra helt och hållet. Men efter pappas och hans fru utsvävningar så väljer jag nog att lita mer på Wiki än på dem.

Hur som helst. Missa inte Evas Kroppkakor om du gillar kroppkakor och är på Öland. Goda som tusan och helt klart värda kön som tog 45 minuter. Gullig personal och bara liksom bra, på alla sätt och vis. Yum!

Ser ni mannen där i bakgrunden? Han såg ut som en sagofigur och bjöd barnen på glass i den långa kön. Honom gillade vi skarpt!

Öland – man skulle kunna byta namn till Crocsland. Om man ville. Men det vill man ju inte.

För att bevisa för släkten hemma vad som är i de Öländska kroppkakorna tog jag en bild på innehållslappen när vi väl kom in i boden.

Så gott att man dör. Observera flugan. Hela jävla Öland var invaderat av flugor. Det var så mycket flugor att man blev tokig.

En meny med tre kroppisar kostade 70 kronor och för en meny med två stycken betalade man 55. Ville man köpa med sig för avhämtning var styckpriset 15 kronor. I menyn ingick dricka, lingonsylt och grädde.

Gillar ni kroppkakor?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Katta Kvack
  July 31, 2010 at 12:29 pm

  @Helena/LipGloss Bitch
  Jag ÄLSKAR småländska – det brukar mamma göra. Måste också lära mig. Sedan ska jag äta kroppkakor till förbannelse 😀

 • Reply
  Helena/LipGloss Bitch
  July 31, 2010 at 12:25 pm

  Jag älskar kroppkakor, min gammelmoster Inga gjorde de bästa man kan tänka sig. Jag måste ta i tu med att lära mig det där. Mormor har visat nångång men hos henne sitter det i fingrarna, så det är inte tal om mått eller så och då är jag genast helt lost 🙂
  Här säger vi att Öländska är gråa, men det är nog främst i jämförelse med de Småländska som blir mer gula eftersom de inte innehåller rå potatis.

 • Reply
  Katta Kvack
  July 31, 2010 at 12:17 pm

  @Indiana
  Mmm, min med. :yum:

 • Reply
  Indiana
  July 31, 2010 at 12:00 pm

  Jag fullkomligt älskar kroppkakor! Min favoritmat 🙂

 • Reply
  Katta Kvack
  July 31, 2010 at 11:25 am

  @Johanna
  Här hemma äter jag med skirat smör – älskar.

 • Reply
  Johanna
  July 31, 2010 at 10:59 am

  Ja eller egentligen palt då, som vi äter i norrland där jag kommer ifrån…det är ju nästan samma som kroppkakor men vi äter dem med smör och lingonsylt. Jag älskar dem :yum:

 • Leave a Reply