Böcker

Vad jag läste i januari

Jag vill också göra månadssammanfattningar av min läsning. Så, ja, nu snor jag det konceptet av min BFF.

Året började jävligt lässegt för min del. Jag var helt enkelt inte sugen. Och det är ju okej. Varför läsa när man är osugen? Det är ju som att äta chips fast man inte är sugen (detta har dock aldrig hänt, så jag vet inte om det faktiskt är möjligt). Men sedan kom jag på att jag ju ändå bör ha lite böcker att prata om i podden, så jag lånade lite serieböcker (ofta en bra väg ur en läsointresserad period).

Böckerna om Dunne (bok 1-3) av Rose Lagercrantz

Eva Erikssons illustrationer är amazing (hon kommer för alltid vara en av mina favoritillustratörer) och berättelsen är både söt, sorglig och ibland rent ut sagt upprörande. Vissa delar älskar jag, andra delar är jag inte särskilt förtjust i alls. Dunnes pappa till exempel, honom har jag inte jätte mycket över för (fast det är mer i bok fyra och fem som jag utvecklar aversioner mot honom, och dom läste jag ju faktiskt inte i januari.

Det kändes lugnt när mina känslor dog av Bim Eriksson

Ett seriealbum där jag i vissa delar relaterar och i andra delar blir irriterad. Ungefär som det alltid verkar vara för min del när jag läser serier (förutom Lilla Berlin som jag alltid älskar ovillkorligt).

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde

Käftsmällen jag fick av denna seriebok. Vi får träffa 6 personer som överlevde förintelsen, och även om jag tycker jag har läst mycket om WW2 och förintelsen, så är denna, mycket med hjälp av illustrationerna, så obehaglig och viktig. Alla borde läsa den.

På a svarar jag hej då av Nina Hemmingsson

Allvarligt talat är det inte mycket till läsprestation att ta sig igenom denna, det är mest bilder och ord. Men den underhåller och ibland gör den mig lite ledsen. Eddie älskade att rita av bilderna och motsatte sig stark återlämnandet av den till bibblan. Han är väldigt mycket Nina Hemmingsson 4 life!

Synd av Elin Lucassi

Åh, Elin Lucassi älskar jag också typ helt villkorslöst. Jag tycker allt hon gör är briljant och on point. Så även denna.

Den sommaren av Mariko och Jillian Tamaki

Hade sett denna hyllas så mycket, men för mig kändes den ungefär lika spännande som mellanmjölk. Don’t get me wrong, den var bra. Men jag tyckte väl inte att den var så mycket mer än bra. Men bra är ju inte så tokigt och det var en trevlig kväll att läsa den.

Never let me go av Kazuo Ishiguro

Jag tyckte att Ishiguro verkade så jädra sympatisk under nobellveckans alla intervjuer och fick lite feel en dag i januari och började på Never let me go. Jag älskade den, banne mig. Dystopi med klonade barn som används i medicinska syften. Ja, men ni hör ju vilken feelgood! Nej, det är inte en feelgood, men ändå njöt jag av vartenda litet ord och var inte alls redo att släppa taget då den tog slut.

We are okay av Nina LaCour

På tal om böcker man inte vill släppa taget om – We are okay var en sådan bok. Jävlar vad jag tyckte om den. I flera dagar efter jag hade läst klart den kom jag på mig själv med att tänka att jag skulle läsa lite i den, bara för att komma på att den var slut. Buuu. Eller alltså: klockren femma för min del.

Den stora utställningen av Marie Hermanson

Detta var också en bok som helt plötsligt dök upp sjukt mycket i mina sociala flöden och eftersom omslaget är snyggt och den utspelar sig på 20-talet (två saker jag gillar), så tänkte jag why the hell not, och det är jag glad att jag tänkte. Mycket läsvärd, trevlig, lite småspännande utan att jag behövde bita ned mina naglar.

Maresi av Maria Turtchaninoff

Jag insåg att jag kanske, eventuellt, inte riktigt hade läst klart Maresi. Jag kunde nämligen inte minnas hur den slutade, trots att jag kunde minnas allt annat i den jättetydligt. Så jag läste om den, och kunde konstatera att jag inte hade läst klart den helt förra gången. Synd för mig då, tur för mig nu, för den var väldigt värd att läsa klart. Känner hur jag tar stormkliv mot att bli ett fan av fantasy faktiskt, vem hade kunnat ana?

Fislandet av Cecilia Forss

Den här tyckte barnen helt klart väldigt mycket mer om än vad jag gjorde. Väldigt fina illustrationer av Anna Ileby dock. Och så är det ju alltid kul att prata om pruttar.

Så, 13 böcker all in all. Rätt bra med tanke på den sirapssega starten ändå. Tack och lov för serieböcker.

No Comments

Leave a Reply