Livet

Året som gått (2017 alltså)

Foto: Anna Åberg

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

Jag skrev klart ett jäkla bokmanus. Jag glömmer bort det ibland, sitter och känner mig värdelös och som om jag aldrig får något gjort. Men så kommer jag på: JAG SKREV KLART MITT BOKMANUS. Och så insåg jag nog för första gången, att jag faktiskt är riktigt bra på mitt jobb. Jag har också varit på akuten 2 gånger – och jag brukar nog hålla mig till ett besök per år i vanliga fall.

Höll du dina nyårslöften?

Mina nyårsmål som jag skrev inför i år hittar ni här. Jag har väl delvis lyckats, delvis inte alls.

Fundera över min vardag: Jag gick ned i tid under ett par månader i början av somras och tog en väldigt lång sommarledighet (på 7 veckor). Jag bytte jobb, men bytte snabbt tillbaka igen av olika anledningar, men främst för att jag inte mådde bra. Jag hade hoppats att 2017 skulle bli ett enklare år, där jag magiskt skulle komma fram till hur jag skulle kunna tjäna i alla fall lite pengar på mitt skrivande, och ägna mig åt det på någon form av deltid. Det hände inte. Istället har jag mått riktigt dåligt under perioder och kämpat på i vad som har känts som motvind med snöslask i ansiktet.

Se till att träningen återigen blir vardag för mig: Oj, det gick ju inte alls. Istället blev 2017 det året då jag tränade minst på flera år. Kommer få återanvända detta mål inför 2018, för jag vet att jag kommer må bättre om jag tränar. Och jag vet att ryggen kommer sluta svida. Eller jag hoppas i alla fall på det.

Kom ut mer: He he heee, har fortfarande varit en homebody, och vad det verkar har även mina barn blivit det.

Gå till tandläkaren: Ja men DET gjorde jag ju faktiskt, och det var inte ens i närheten av lika hemskt som jag hade fantiserat ihop att det skulle vara.

Gå klart skrivskolan och skriv klart mitt projekt: CHECK!!!

Utveckla podden: Vi har flyttat till Acast och den tuffar ihärdigt på och lockar hela tiden till sig nya lyssnare, så check!

Hitta på vardagsawesomeness med familjen: Nej fy fan vad dålig jag varit på detta. Skäms faktiskt!

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Ja

Dog någon som stod dig nära?

Nej

Vilka länder besökte du?

Inga. Dels hinner vi knappt, den mesta av vår lediga tid går ut till bygget på landet. Men mest handlar det faktiskt om pengar: vi har inte råd att sticka iväg 5 personer för att lapa lite sol. Vill verkligen inte låna pengar till att resa och har inte möjligheter att sätta undan så mycket pengar heller. Ofta när jag skriver att jag inte har råd att resa, skriver folk: inte vi heller, så vi sparar. Well, jag har ändå inte råd att resa, för jag har inte råd att spara så mycket pengar. Men det är kul att folk fortfarande inte förstår att verkligheten ser olika ut för olika personer. Och då klagar jag inte ens över pengar, vi har det bra: vi har mat och vi har ett radhus och vi hittar på saker med familjen, köper kläder och jag köper ibland dyra hudvårdsprodukter, så jag snackar inte om någon fattigdom här. Men resor, där måste vi liksom dra gränsen just nu.

Är det något du saknar år 2017 som du vill ha år 2018?

Tid och ork, energi och att få vara frisk.

Vilket datum från år 2017 kommer du alltid att minnas?

31 oktober, när jag och alla tre barnen var på Gröna Lund och firade Halloween. Och 30 september, då Sofia och jag intervjuade Jennifer Niven, samtidigt som det pågick en jävla nazimarsch utanför Bokmässan.

Vad var din största framgång 2017?

Största misstaget?

Ibland tror jag att jag är lite väl snäll. Jag ställer upp utan att få fuck all tillbaka, och det känns faktiskt som ett misstag ibland.

Har du varit sjuk eller skadat dig?

Spik i foten, ägglossning som gjorde att jag hamnade på gynakuten, lunginflammation, bronkit…

Bästa köpet?

Alla koppar med gokaffe eftersom jobbkaffet är så äckligt!

Vad spenderade du mest pengar på?

En kamera. Som jag inte använder, något som tyvärr ger Slaktar’n rätt, eftersom han ba: du kommer inte använda den, varpå jag ba: JOHOOO. Ja ja.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

All fin respons jag fick på mitt manus under skrivarskolan, både från lärare och kursare. Det fick mig allt att sitta och mysa av självgodhet ofta (tills det var dags för nästa lämning och jag alltid drabbades av textångest).

Vilka sånger kommer påminna dig om 2017?

Alltså, jag lyssnar på samma gamla musik som jag alltid gjort. Så pass på denna fråga.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Tveklöst mer ledsen.

Vad önskar du att du gjort mer?

Tränat. Skrattat. Skaffat barnvakt.

Vad önskar du att du hade gjort mindre?

Slutat lyssna på folks jävla livslögner. Och slutat ta åt mig av så mycket som säkert inte ens har med mig att göra.

Hur tillbringade du julen i år?

Hemma med familjen och mamma. Eddie hade feber, Morris kräktes på natten till juldagen.

Blev du kär i år?

Jag är fortfarande kär i samma person som jag varit sedan 2004.

Favoritprogram på TV?

The Crown igen. Stranger Things säsong 1 (inte säsong 2), Riverdale säsong 1 (inte säsong 2), 13 reasons why. The Glitch som vi tittar på just nu är rätt bra också.

Bästa boken du läst i år?

The Hate U Give av Angie Thomas

Något du önskade dig och fick?

En Sprocket!

Något du önskade dig men inte fick?

Betalt för att skriva.

Vad gjorde du på din födelsedag?

Jag var hemma med sjuka barn. Och var rätt låg. Jag brukar älska att fylla år, men 2017 tyckte jag inte att det var särskilt kul.

Finns det något som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Ja, jag är så jävla trött på att folk ljuger och polerar sanningen och gör märkliga markeringar som jag inte förstår? Herregud VUXNA MÄNNISKOR – tala ur skägget, sluta ljug och lär er kommunicera.

Vad fick dig att må bra?

Min familj och Sofia.

De bästa nya människor du träffade?

Har jag träffat nya människor i år? Jag har fått många trevliga nya kollegor, och så har vi intervjuat många väldigt trevliga till podden, och det är ju att träffas? Jennifer Niven, Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg…

Vad har du för nyårslöften inför 2018?

Inga löften, men några mål. Dom kommer jag berätta om i ett senare inlägg.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply