Livet

Fem böcker jag ser fram emot: Young Adult

Den här hösten – det släpps så galet många böcker som verkar bra. Jag får lite läspanik faktiskt. Hur ska jag hinna med att läsa alla dessa lovande godingar? Vi pratar ju om att hitta tiden att läsa i senaste avsnittet av En förbannad podd, men det finns ju ändå en gräns för exakt HUR mycket som går att hinna med. Men kanske kan jag sluta sova på nätterna? Jag sover ju oftast ändå så pass kasst att jag lika bra kan göra något rimligare med tiden?

Jag läser väldigt mycket YA, det vill säga young adult, eller litteratur för unga vuxna. YA-böcker ska sannerligen inte underskattas, de är väldigt ofta skitbra – språkligt snygga, mycket känslor och fina, viktiga och angelägna berättelser. Några av mina absoluta favoritböcker de senaste åren har varit inom YA-genren. I den litteraturgruppen jag är med i på facebook läste jag ett inlägg av en person som tyckte det var lite pinsamt att gå till ungdomsavdelningen på biblioteket. Det har aldrig varit ett problem för min del – tvärtom så trivs jag oerhört på där. Och att folk skulle titta konstigt på mig för att jag är där, den tanken har faktiskt aldrig ens slagit mig.

Hur som helst. Här är fem av alla de YA-böcker jag ser fram emot nu i höst. Ett eget inlägg med barnböckerna och vuxenböckerna jag är pepp på kommer snart.

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de första året på teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever helt olika liv. Tamar har flyttat till en ny stad utan vänner och familj. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en självklar position på skolan.

Men Norra Latin är en plats med en mörk hemlighet. En hemlighet som förändrar allt och flätar samman Tamars och Cleas liv på ett sätt de aldrig kunnat föreställa sig.

En gotisk spänningsberättelse i modern tid och den första fristående boken i en kvartett om Stockholm.

Sara Bergmark Elfgren vet ni ju vem hon är – hon är ett av genierna bakom Engelsfors-trilogin (Cirkeln-böckerna). Hon är också ett Buffy-fan (om ni vill veta vilken karaktär i Buffy hon inte gillar, tycker jag ni ska lyssna på avsnitt 45 av podden – kommer aldrig mer se på den karaktären med samma ögon igen) och har tillsammans med Karl Johnsson skrivit Vei (fantastiskt bra serieroman) – så det går ju inte att vara annat än att se fram emot Norra Latin. Den toppar faktiskt min bokpeppslista för hösten.

The hate U Give av Angie Thomas

Sextonåriga Starr Carter lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Ingenstans kan hon vara hela sig själv – i orten måste hon tona ner sina ambitioner och i skolan måste hon tona ner sin attityd och sitt sätt att prata. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Trycket på Starr är hårt, både från polisen och från orten – som kräver rättvisa och upprättelse för Khalil. Men även från de som inte vill att Starr ska vittna – och de är tydliga med vad hennes vittnesmål skulle innebära. Vad Starr än väljer kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med.

The hate U give har fått helt fantastiskt fina recensioner. Jag tror jag inte stött på någon som inte har tyckt om den. Den kommer ut på svenska nu i augusti (enligt Adlibris beräknas den kunna skickas ut under nästa vecka) – jag tror denna bok kommer bli en riktigt snackis.

Down Under av Johan Ehn

1987. Jim är nitton år och reser ensam till Nya Zeeland, lämnar Stockholm bakom sig för att bli en ny och bättre version av sig själv. Han flyttar in hos sin farbror och faster, skaffar jobb och försöker bygga upp en tillvaro. Men minnena av det kaos han lämnat förföljer honom, och hans konservativa farbror styr sin familj med järnhand. En dag hämtar Jims faster honom efter jobbet och lämnar av honom på ett hostel. De vill inte att han bor hos dem längre, eftersom de har förstått att han är homosexuell. Nu börjar en omtumlande inre och yttre resa, och till slut vågar Jim äntligen se tillbaka på allt som lett honom till andra sidan jorden – down under.

Johan Ehn är skådespelare och om ni brukar lyssna på ljudböcker kanske ni hört hans inläsningar av exempelvis Färjan och Hemmet – han är faktiskt en av Sofias favoritinläsare. Jag är supernyfiken på Down Under, som till stor del är självbiografisk. De som har förhandsläst den verkar lyriska!

Fejk av E. Lockhart

Imogen är föräldralös, en bedragare och på rymmen från sitt arv. Jule är en fighter, en kameleont och en atlet. En intensiv vänskap. Ett försvinnande. Ett mord eller kanske två. En farlig romans, eller kanske tre. Trubbiga tillhyggen, förklädnader, blod och choklad. Den amerikanska drömmen, superhjältar, förövare och offer. En tjej som vägrar ge folk vad de begär av henne. En tjej som vägrar vara den hon en gång var.

Jag har kanske orimligt höga förväntningar på Fejk av E. Lockhart, men jag har verkligen älskat dom andra böckerna jag läst av henne (Kanske är det allt du behöver veta och Den ökända historien om Frankie Landau Banks) och hon ligger högt på listan över mina favoritförfattare tillsammans med bland annat Jennifer Niven (som också är en amazing YA-författare).

Allt jag inte sa av Yrsa Walldén

Tänk att flytta till en helt ny stad utan att känna en enda människa. Tänk att börja på högskola och plugga manusskrivande för tv och film. Och tänk att möta Dena, ditt livs kärlek, som verkar känna precis som du. Tänk att hantera allt detta, ett nytt hem, nya vänner, ett nytt du, när allt du kan tänka på är en överväldigande kärlek som tar över hela din kropp.

Yrsa Walldén debuterar med Allt jag inte sa nu i september, och jag älskar att läsa svenska debutanter. Dels är det ju oerhört peppigt att se att nya författare tar plats, det driver liksom på mig i mitt egna skrivande, och dels brukar de bära med sig helt fantastiska berättelser. Jag måste säga att jag är otroligt glad över att jag har återerövrat läsningen sedan vi startade podden. Jag är utav den alldeles bestämda åsikten att man måste läsa mycket, eller i alla fall en hel del om man ska kunna utveckla sitt egna skrivande. Det handlar inte om att jag vill apa efter, det handlar om att lära mig uppskatta olika flöden i texter, berättartekniker och vinklar.

Böcker alltså, vilken underbar grej!

Ser ni fram emot några YA-böcker nu till hösten?

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Hanna
  September 10, 2017 at 1:23 pm

  Kul Tips! Några böcker som jag verkligen gillar är George R.R Martins Game of Thrones böcker, ser verkligen fram mot den sjätte boken även om den inte är beräknad att släppas nu i höst 🙂

 • Reply
  Annika
  August 28, 2017 at 8:48 am

  tack för tipsen! Läser också en massa YA, även om jag föredrar med fanatsyinriktning. Saras bok ligger högt på min läslista också!

 • Reply
  Lotta
  August 26, 2017 at 8:32 pm

  Skulle vilja ta mig en titt på den här Godnattsagor för rebelltjejer.

  Sen funderar jag på att läsa (om) en bok jag läste flera gånger i tidiga tonåren ” Se bergen”

  • Reply
   Katta
   August 26, 2017 at 8:42 pm

   Ja, godnattsagorna ser jag också fram emot

  Leave a Reply