Mat & Dryck

Chokladbollstårta – livets tårta!

För en vecka sedan postade jag en bild på instagram på chokladbollstårtan jag gjorde till förskolans sommarknytis. Den bilden har fått fler likes än den jag la upp för att berätta att Morris hade kommit. Och ja, det är ju gott med chokladbollar och fräsigt med en hel tårta av dem, så det kan man ju förstå (även om jag tycker att bilder på nyfödda ungar är rätt gulliga de med). Jag har skrivit om chokladbollstårtan tidigare, men vet ni, jag gör det igen. Med ett recept. Alright? Passar perfekt till midsommar! Och alla andra dagar! Mmm, chokladbollstårta.

Okej, först och främst, hur du väljer att liksom bygga upp din tårta är helt upp till dig. För att få den här formen har jag använt en liten springform (av den här typen) tillsammans med en bageriplast (av den här typen), men det går lika bra att kleta ihop något sådant här som jag visat tidigare:

När mamma fyllde 70 ville jag göra en chokladbollstårta som såg lite mer ut som en tårta, och då klädde jag en liten springform med bageriplast och fyllde sedan formen med smeten. Packa den inte alltför hårt, då går det åt jättemycket mer smet än vad som kanske egentligen behövs. När den är färdigpackad tar du av själva ringen och plastfilmen och trycker dit pärlsocker medan den fortfarande är smörigt mjuk, det går inte sedan när den är kylskåpskall nämligen.

En annan variant skulle så klart kunna vara att bygga tårtan genom att helt enkelt stapla rullade bullar i formen eller som en pyramid, det tror jag kan vara rätt fräsigt det med, men det kommer ta längre tid att göra den då, och jag gillar när saker går snabbt.

Egentligen kan du göra en så stor eller liten smet som du själv vill. Till den plattare varianten tror jag att jag gjorde en grundsats gånger tre. Till den som jag gör i formen har jag gjort en grundsats gånger fem, fyra delar av smeten går då åt till att fylla formen och den sista delen använder jag till att göra bollarna som ligger ovanpå.

Det här behöver du till grundsatsen

  • 100 gram smör
  • 3 deciliter havregryn
  • 1 deciliter socker
  • 2 matskedar kakao
  • 1 tesked vaniljsocker
  • 2 matskedar kokt kaffe
  • Pärlsocker att rulla bollarna / pynta tårtan med

Sedan är det bara att dubbla (eller, som i mitt fall, femdubbla) receptet – till den senaste tårtan använde jag 500 gram smör. Ett hett tips är att göra flera mindre satser, för det är banne mig svinjobbigt att knåda ihop 500 gram smör med de torra ingredienserna på en och samma gång (alltså, jag skojar inte ens när jag säger att jag började gråta för att det var så tungt).

När du är klar, ställ den i kylskåp att stelna till lite, men om du låter den stå i kylen länge, glöm inte att ta fram den ett bra tag innan servering så den hinner mjukna lite.

Hey presto! Lätt som en plätt och alla blir jätteimponerade. Jag lovar, både vuxna och barn älskar chokladbollstårtor!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply