Mat & Dryck

Mammas födelsedagstårtor

Det förstår jag ju, att ni sitter som på nålar för att ni vill se bilder på tårtorna jag bakade inför mammas 70-årsdag i lördags? Inte? Ni har redan sett dem på instagram? Som om jag skulle bry mig om sådant. Som jag skrev på instagram, jag står väl inte och bakar tårtor utan att lägga upp bilder på dem i sociala medier? Nix pix. Min brorsdotter (bless her heart) tycker bestämt att jag ska söka till Hela Sverige Bakar. Vad hon (och ni) inte vet är att jag ofta bölar när jag bakar på grund av stress och saker som går åt helvete. Visserligen skulle det ju vara rätt bra TV.

Jösses hörrni, den här tårtan med tre lager chokladmousse (mörk, mjölk och vit) på en kladdkakebotten, det är nog det godaste jag någonsin har bakat. Jag brukar faktiskt inte vara så himla förtjust i det jag har bakat, inte för att det är äckligt utan för att jag liksom blir mätt på baket av att baka. Men den här, den gick liksom inte att låta bli. Den ensamma lilla biten som blev kvar stod jag och slevade i mig med fingret – sedan tog mamma med sig den halvätna biten upp till sig. SÅ god var den, att man lätt var villig att äta en redan halväten bit. Himla tårtperfektion!

Det var föregångaren till den här tårtan som fick mig att gråta. På bilden ser ni en citronmoussetårta på chokladbotten. I slasken hamnade en lakrits- och citronmoussetårta på lakritsbotten. Lakritsmoussen blev så himla lös att jag inte trodde för en sekund att den skulle sätta sig – och eftersom jag behövde formen för att göra en ersättningstårta så stjälpte jag ut fanskapet i slasken. När jag några timmar senare kollade glaset i kylen, där jag hade hällt upp lite av lakritsmoussen (innan jag blev arg), visade det sig att den jäveln visst hade satt sig. Fan. Lakritsmoussen blev så jäkla god och jag har ingen aning om hur jag gjorde den eftersom det var på en höft. En rätt arg och trött höft. Den här tårtan blev sjukt sned – men det gjorde ju inte så mycket.

Chokladbollstårta. Enough said. Enligt samma princip som den jag tipsade om inför farsdag, men denna gång i en 15 centimeters springform för att göra den lite tårtigare.

En så kallad naked cake, naken tårta. Jag bakade tårtbottnar, fyllde tårtan med lemon curd-grädde och hallon och pyntade med jordgubbar och rosor. Sedan spacklade jag den slarvigt så att tårtbottnarna syntes genom. Jätteenkel men fin tårta, tycker jag.

Jag gjorde också en rulltårta som blev ganska sned och skev. Jag är egentligen inte jätteförtjust i rulltårta, men de är ju så enkla och roliga att göra, och med lite bladguld och frystorkade hallon på – så blev den ändå ganska charmig tycker jag. Och passade bra som ljustårta!

Jag hade faktiskt tagit med mig min riktiga kamera. Eller riktiga och riktiga, mobilkameran är väl också en riktig kamera? Men jag hade ju inget minneskort i systemkameran visade det sig, eftersom jag tydligen är en lätt stressad och rätt oorganiserad person nu för tiden, så återigen blev mobilen en räddare i nöden. 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Hanna
  October 9, 2017 at 6:52 pm

  Finns receptet på chokladmoussetårtan någonstans?? Skulle såå gärna vilja baka den.

 • Reply
  Sherdil
  January 24, 2017 at 7:18 pm

  Mmm, fantastiskt smakfullt inlägg 😋 Och din Naked cake ser alldeles fulländad ut även utan grädde runtom 😉

 • Reply
  Maria
  January 24, 2017 at 6:38 pm

  Jag vill ju ha receptet på både chokladmoussetårta och citronmoussetårta. Jag behöver all tårthjälp jag kan få nämligen för jag är värdelös på att baka och har ingen fantasi.

 • Reply
  Emma
  January 24, 2017 at 1:34 pm

  Sök! Det hör ju till att det ska gråtas i det programmet så det gör ju dig bara till en given kandidat.

 • Reply
  Ann-Sofi
  January 24, 2017 at 11:02 am

  Ja!! SÖK!!
  Moussetårtan är vad vi hade som bröllopstårta, den godaste tårta jag ätit! Och så kan du Göra en sån själv. Jag är djupt imponerad.

 • Reply
  Annika
  January 24, 2017 at 9:18 am

  Men alltså! Två viktiga kommentarer:

  1. JA! Sök till hela Sverige bakar för tusan! Du är ju en tårt-gudinna! (detta kan ju annars vara något att falla tillbaka på om du mot förmodan inte blir en bästsäljande författare)

  2. Hur kan du lägga upp en bild på den godaste tårtan du någonsin bakat och INTE LÄGGA UPP RECEPTET! Bot och bättring önskas!

  • Reply
   Katta
   January 24, 2017 at 9:45 am

   Receptet kommer, jag lovar. Så klart, denna tårta måste spridas. Det finns på Mitt Kök, MEN det är fel i det receptet, så ni ska få ett rättat här.

  Leave a Reply