Livet

En lista om jobb

Hos Maria hittade jag denna lista, hon hittade den hos Flickpingis och så vidare i all oändlighet. Och det passar väl asbra så här på en måndagmorgon?

Vad ville du bli när du var liten?
Jag ville jobba i kassan på Konsum i Segeltorp. Åh, det var min högsta dröm, för där jobbade vår granne Camilla som var tio år äldre än mig och så himla cool att jag gick av lite. Hon hade ett rum i källaren och på hennes fönsterkarm stod en spegel och bredvid den stod sådana där läppglans med rullkula i sju olika smaker: choklad, jordgubb, mint, hallon… Min bästa barnvakt var Camilla. I nian praoade jag på exakt den Konsumbutiken – och sedan lade jag dom drömmarna på hyllan.

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?
Rockstjärna eller tatuerare i L.A. På riktigt alltså. Jag älskar tonåren och dess ibland totala brist på självinsikt. Rockstjärna var i detta fall det troligaste scenariot eftersom jag i alla fall spelade i två band – men tatuerare… alltså for the love of god tonårs-Katta, VI KAN JU INTE ENS RITA.

Gick du någon nishad gymnasielinje?
Det fanns typ inte nischade linjer på min tid. Jag gick samhällsvetenskaplig linje. På den tiden det faktiskt hette linje.

Vad hade du för betyg? 
Jag var tvungen att gå in och kontrollräkna eftersom det är 21 år sedan jag tog studenten. TJUGOEN ÅR SEDAN. Jag hade 3.3 när jag gick ut (på en betygsskala som gick upp till 5.0).

Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?
Mitt sämsta ämne var utan tvekan matematik. Alltså fy fan vad jag hatar matematik. Jag gick ut med en 2:a, vilket alltså är ett icke godkänt betyg. Jag läste upp matematik A för några år sedan och fick ett MVG – är fortfarande chockad. Tänkte först läsa upp B-kursen också, men sedan tänkte jag att nej, matte är fortfarande för jäkla tråkigt. Bästa var nog svenska.

Utbildade du dig efter gymnasiet? 
Först åkte jag till England och var där i fem år. Sedan blev jag gravid och flyttade hem. Sedan var jag mammaledig, skrev högskoleprovet, började på juristlinjen, som jag hoppade av efter typ 2.5 år – lagom till processrätten. Sedan dess har jag läst lite random kurser på distans: statsvetenskap, arkiv- och informationsvetenskap. Har sökt kurser till hösten igen, men om jag hoppar på dem eller ej får väl tiden utvisa.

Vilket var ditt allra första jobb?
Fastighetsskötare på HSB sommaren mellan åttan och nian. Eller rabattrensare, kan vi väl också kalla det. Fast innan dess delade jag faktiskt ut lokaltidningen också. Gud vad det var tungt.

Vad har du mer haft för yrken?
Jag har jobbat på donken, på Grönan, som au-pari och som nanny, på engelsk pub, på Ordning & Reda, som a-kassehandläggare, som administratör på flera olika ställen. Och idag jobbar jag som registrator.

När hamnade du i den banan du är i idag?
När jag började på den myndighet där jag är idag, en tur som gick via Poolia, och sedan vikariat under min studietid och sedan jobb. Först jobbade jag som administratör, och när en tjänst som registrator blev ledig anmälde jag mitt intresse.

När visste du att du var på rätt väg?
Jag vet inte om jag är på rätt väg än – när vet man ens det?

Vad brukar du får höra att du är bra på i ditt jobb?
Att jag är strukturerad, noggrann och kunnig. Och det är sant. I synnerhet är jag väldigt kunnig. Jag har precis firat tio år på min myndighet, så jag kan vår organisation utan och innan, och jag har banne mig stenkoll på de lagar och förordningar som styr mitt jobb som regga.

Vilka är dina sämsta sidor på arbetet?
Jag kan bli stressad vid stora utlämningsärenden, innan allt är på rull och läget under kontroll.

Tre saker du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb:
Att jag varit med under driftsättningen av tre stora systemförändringar, varit stöd och kontakt och att allt funkat himla bra. Åh, och också att jag fått åka ut till niondeklassare i Stockholms förorter för att prata om hur det är att jobba på min myndighet. Kul, läskigt och något jag är väldigt stolt över. Mest läskigt kanske min son tyckte det var, uti det fall att jag skulle dyka upp i vår förort och hans skola. Men det gjorde jag inte (även om jag hotade med det). (Hot = bra föräldraknep).

Vad går ditt jobb ut på mest?

Ja, alltså, jag är ju registrator – så det går mest ut på att registrera saker – eller, som jag föredrar att säga: JAG ÄR DEMOKRATINS VÄKTARE. Jag har skrivit mer om att jobba som registrator i det här inlägget.

Vad skulle du vilja jobba med om du inte gjorde det du gör nu?

Alltså, jag när ju fortfarande drömmen om att skriva. Helst böcker. Mmm, författare – det skulle jag kunna tänka mig. Och bibliotekarie. Bibliotekarie är nog mitt drömyrke.

Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?

Jag är ju inte superförtjust i serviceyrken. Mina sämsta yrkesstunder har jag nog haft på donken och grönan och i butiker jag jobbat. Visst, registrator är ju också en typ av serviceyrke, men det är ju roligt. Och jag behöver inte sälja något.

Vad gör du om fem år?

Eftersom jag inte sitter på några briljanta företagsidéer, så är jag säkert registrator om fem år. Eller så har En förbannad podd tagit världen med storm och jag poddar och tycker till om böcker på heltid – vore inte det rätt awesome?

Vad skulle det stå på ditt visitkort om du fick drömma?

Författare, litteraturvetare och vinnare av Nobelpriset.

IMG_20141031_073121

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply