Mat & Dryck

Midsommartips: Kall lax- och räkpaj

Får jag vara lite fräck? Klart jag får! Jag har nämligen publicerat prick detta recept tidigare, och ni är så många som hört av er och tackat för detta recept under årens gång att jag blir alldeles varm i hjärtat. Det här receptet är egentligen ett påskrecept för mig, men grejen är att det är en paj som funkar jättebra även på sommaren, speciellt till midsommarlunchen! Och det är ju faktiskt midsommarveckan nu. Hurra!

Detta är en paj med fisk och skaldjur och när vi ändå snackar fisk och skaldjur – vill jag gärna slå ett slag för WWFs Fiskguide!  För vi måste faktiskt titta lite mer på vad det är vi köper. Tyvärr är det ju inte så fint att vi kan lita blint på att allt som ligger i frysdisken eller fiskdisken är fiskar och skaldjur som vi bör äta. Leta efter MSC, ASC och KRAV-märkningarna!

Den ser kanske inte mycket ut för världen den här pajen på bild, men den är ljuvlig – jag har till och med varit tvungen att använda en gammal bild eftersom jag verkar har varit jättedålig på att fota denna paj genom åren. Se det som en lättbakad smörgåstårta, och glöm för guds skull inte den röda löken och saltet. Vad gäller räkorna så skulle jag säga: frysta med skal. Visst kan man köra frysta utan skal också, men de är lite vattnigare vilket drar ned gottigheten på pajen. Färska är ju så klart mums det också, men det kostar ju mycket mer. Räkor på burk? Nej! Eller fine, om man gillar räkor på burk så varför inte, men annars: nej!

Kall paj med lax, räkor och avokado

Tidsåtgång: 30 minuter

Portioner: 6-8 bitar

 Ingredienser
Pajskalet
    • 200 g kavring
    • 50 g smör
Fyllningen
    • 150 g kallrökt lax – strimlad
    • 200 g skalade räkor – hackade
    • 2 hårdkokta ägg – hackade
    • 2 avokado – tärnade
    • 1 liten röd lök – hackad
    • 1 dl creme fraiche
    • 3 msk majonäs
    • 1 tsk pressad citron
    • salt och peppar
Dekoration om man vill vara fancy
  • Ett par dillvippor
  • Kanske några citronskivor
  • Varför inte löjrom, om man tål sånt

Instruktioner

  1. Kör sönder kavringen till yttepytte smulor i en matberedare. Om du inte har en matberedare brukar man kunna smula brödet med hjälp av kniv, gaffel, lite vilja och gott humör
  2. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna.
  3. Tryck ut blandningen i en pajform med fingrarna. Ställ formen kallt – kylen eller frysen funkar bra.
  4. Blanda laxen, räkorna, äggen, avokadon och löken med creme fraiche och majonäs.
  5. Smaka av med citron, salt och peppar. Var försiktig med saltet eftersom laxen är salt i sig, men glöm inte bort det, för utan salt blir pajen vansinnigt trist.
  6. Bred ut fyllningen i pajskalet. Låt gärna pajen vila minst ett par timmar i kylen innan den ska ätas.

 

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Malin
    June 25, 2016 at 11:42 am

    Älskar den här! Men har kört den så många gånger nu både påsk och midsommar att jag valde att göra nåt annat nu i midsommar. Känner att jag ångrar mig … måste bjuda hem nytt folk helt enkelt.

  • Reply
    Midsommartips:  | Annas fräscha spartips
    June 20, 2016 at 12:01 pm

    […] …ni är så många som hört av er och tackat för detta recept under årens gång att jag blir alldeles… […]

  • Reply
    Katarina
    June 20, 2016 at 11:10 am

    Vilket lockande recept. Tror jag testar till midsommar. Tack!

    Och det finns något från Abba nu som ser ut precis som rom men som är gjort av sjögräs. Mamma hade köpt det av misstag, så likt är det, och det smakade helt ok.

    • Reply
      Katta
      June 20, 2016 at 11:27 am

      Just ja! Tångrom! Jag har nog aldrig testat det, men ska banne mig slå till. Tack för tipset!

  • Reply
    Nova
    July 1, 2014 at 8:19 am

    PYNTA MED LÖJROM? Från en löjromsallergiker? Du lever sannerligen on the edge.

    Och ja, hurra för att du lyfter fiskguiden! Så himla viktigt att ta hänsyn till.

    • Reply
      Katarina
      July 1, 2014 at 9:29 am

      En måste ju drömma lite. Mmmm, löjrom….

    Leave a Reply