Hem & Trädgård

Längtan efter #familylivingfint


Glädjen över att bli husägare för ett par år sedan ersattes ganska snabbt av något Family Living-komplex ivrigt påeldat av taggen #familylivingfint på instagram. Vad betyder det ens egentligen, #familylivingfint? Dont get me wrong, jag älskar också Family Living, men nog är det mycket samma samma i Family Living? Det klassiska “Vi har en blandning av designklassiker, Ikea och loppisfynd” och “Vi har valt en lugn bas och kompletterar med förgglada detaljer“. Skåp som fyndats på Blocket för “bara” 6000 spänn, Ferm Living, mattan Stockholm från Ikea i nästan alla barnrum (“den är ju så billig, bara tvåtusen – peeerfekt i ett barnrum“) och jättemycket Stringhyllor. Vet ni att jag i ett nummer räknade till 34 stringhyllor. TRETTIOFYRA i ett och samma nummer. Jag tycker också att stringhyllor med loppade plåtburkar är ASFINT, det tycker jag verkligen, men 34 stycken i ETT nummer, det kändes faktiskt lite väl, det gjorde det ju. Som sagt: jag gillar både string, Stockholm-mattan och Ferm Living, men det hade ju varit kul med lite mer variation i Family Living.

Men nu var detta inte detta inlägg tänkt att vara en analys av Family Living, utan mer detta: alla har så jävla fint hemma att jag liksom alltid känner att jag måste ursäkta vårt renoveringsobjekt till hus. Följande är mina paradfraser:

“Välkomna hem till vårt renoveringsobjekt”

“Ja alltså, he he, det är ju INTE vi som valt att ha en mörkbrun tapet i en hall utan ljusinsläpp”

“Vi fick lov att prioritera mellanplanet, eftersom det är där vi är allra mest”!

“Alltså, när jag säger att vi fixat köket menar jag att vi målat eftersom de innan oss hade en fågel som ätit upp halva tapeten. Vi SKA ju renovera på RIKTIGT sedan”.

Så hur går det med renoveringen då? Alltså, sådär. Vi hinner faktiskt inte riktigt med just nu. När vi köpte huset i maj för två år sedan var inte en till bebis med i beräkningen, och en till bebis innebär mindre tid till att renovera. MYCKET mindre tid till att renovera.

Det är frustrerande, samtidigt som det liksom bara är att gilla läget. En sak i taget, tid till renovering kommer. Vi kan inte ha tio projekt rullande samtidigt som vi har två blöjbarn och en tonåring som var och en kräver sitt, det räcker med ett eller två. Vi kan inte fixa båda två samtidigt eftersom barnen liksom inte är självgående. Ska sanningen fram har jag dessutom tummen mitt i handen och ett tålamod för saker som är kanske obefintligt (fråga bara alla de där flaskorna med sprayfärg jag beställde hem efter att ha obsessat över #montanagold på insta – det såg roligare ut än vad det faktiskt var, om jag så säger). Men jag måste ju erkänna att jag tittar i Family Living, och på instagram, och på bloggar och känner att ÅH vad jag vill ha tiden att fixa, att loppa, att riva tretton lager ful tapet, att renovera bort de tidigare ägarna helt och få känna mig HEMMA-hemma och, tja, helt enkelt ha #familylivingfint i hela huset, inte bara på vissa.

Och just ja, en stringhylla till köket vore ju också himla najs. Eller trettiofyra. Fast helst bara en.

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply
  Angie
  May 19, 2014 at 8:36 pm

  Word!!! Man blir matt av alla bilder på det familylivingfina hela tiden! Har slutat följa en hel drös på IG. De har verkligen jättefint hemma men jag blev nästan deppig över att “vi aldrig” kunde ha så fint. Vet ju att det inte är hela sanningen man ser och det nästan alla hem är ju identiska. Jaja, går in om smygkikar ibland och inspireras, älskar inredning men med måtta. Men det världsliga ting jag vill heller lägga tid och pengar(om de funnits) på familjen!

 • Reply
  miss upset daisy
  May 11, 2014 at 9:02 am

  Det är skönt att läsa och jag önskar att jag vore en sådan som inte såg saker som inte var renoverade… Hos andra bryr jag mig inte om det men hos mig själv stör jag ihjäl mig. Jag är HEMSK. Just nu har vi en källare på sjuttio kvadrat fullt med skräp… Det tar tid och jag försöker försöker ha tålamod.

 • Reply
  Kajsa
  May 7, 2014 at 12:25 pm

  Dör vad fint med robottapet!

  Jag bor i ett radhus från -70 och det är ingenting gjort i vare sig köket eller badrummen aka jag bor i 70-talet, med rött kakel i köket och guldiga sammetstapeter på toaletten. Men jag intalar mig att jag bara bott här i ett par månader och det finns MASSOR av tid till att hinna renovera. Synd bara att jag är sämst i världen på bygga/fixa/husgrejer. (Tur dock att jag har en pappa!)

 • Reply
  emma
  May 4, 2014 at 11:28 pm

  Men JA!!! Mitt i prick!

 • Reply
  CrimsonAnna
  May 4, 2014 at 5:48 pm

  Jag skrattade gott åt beskrivningen och ditt räknande av string-hyllor. Har aldrig läst family living men efter som jag inte har en fetish för string-hyllor och mattan Stockholm så tror inte att det hamnar ovanför att sortera müsli på min “att göra lista”.

 • Reply
  Mrs Data
  May 4, 2014 at 10:21 am

  Ni har ju i varje fall universums snyggaste robottapet. 🙂

 • Reply
  Caroline McG
  May 4, 2014 at 10:17 am

  Hög igenkänning på det!!! Har slutat be om ursäkt för vårt hus och tänker att “det här är vårt hus och jag älskar det”. Och det gör jag verkligen!!

 • Reply
  Åsa
  May 4, 2014 at 12:40 am

  Jag tycker inte ens renovering och inredning är kul och har känt ibland att jag måste ursäkta vårt hem. Men nu när jag tänker på det så ska jag inte säga nåt om det istället. Så länge det är sanitärt, praktiskt och bekvämt är jag nöjd egentligen 🙂 men ja, det enda folk pratar om är renovering och dieter :/ vi kan väl prata om buffy istället, kom igen!

 • Reply
  Åsa
  May 3, 2014 at 9:39 pm

  Jag tycker att ni har varit jätteduktiga! Vi har inte åstadkommit ett dugg och flyttade in 2006. Och har ouppackade flyttlådor kvar! Men jag känner alltid att jag måste försvara mig varför inte allt blev färdigt i lägenheten på ett par månader. Det kommer att bli fint hos er promise! Ps. inredningstidningar är trista och hemmen opersonliga.

 • Reply
  frida
  May 3, 2014 at 9:00 pm

  I know the feeling. Vi har ORIGINAL a la 70-tal i vårt badrum på övervåningen. Bajsbrunt golv/tak med matchande brunprickiga väggar. Studentlivets baksida 🙂

 • Reply
  Helena
  May 3, 2014 at 8:30 pm

  Om man känner sig lite ledsen över att ens hem inte är perfekt kan man kika in i den här gruppen på fejjan och bli lite gladare 🙂

  https://www.facebook.com/groups/87500194530/

 • Reply
  Elin
  May 3, 2014 at 6:46 pm

  Allt har ett pris. Och ibland varken kan eller vill man betala… Priset det tar på relationen att lägga all tid på renovering. Priset det tar i plånboken på att få det som man vill ha det. Priset i ork att va med barnet/n… Det må vara skönt att få det fint, men det kommer garanterat att finnas år framöver då ni har både mer energi och pengar än med två under tre och två på varandra följande föräldraledigheter… Jag är glad att vi ite ska fortsätta renovera arslet av oss själva när tvåan kommer och jag vete fanken om det varit rätt att köra på i det tempo vi har hållit. Medaljen har en baksida! Och den baksidan visas sällan i inredningsmagasinen… Kanske mer i Arga snickarn. Fint och se er igår! Kram

  • Reply
   Katta Kvack
   May 3, 2014 at 7:26 pm

   @Elin, Åh, det var hemskt fint att träffa er också! Och nej, fan, rik är man INTE just nu. Drömmen hade ju varit om man hade haft råd att helt enkelt betala någon annan att göra allt – köpa sig tiden. För det hade varit ljuvligt att bara bli klar.

 • Reply
  Jenny
  May 3, 2014 at 6:21 pm

  JAMENJA!!! Tid, pengar och små barn – hur orkar/hinner människor? Eller så tar de bara kort på det rum/det hörn de har fixat och skiter i resten.

  • Reply
   Katta Kvack
   May 3, 2014 at 7:46 pm

   @Jenny, Bergis!

 • Reply
  Ellet
  May 3, 2014 at 4:15 pm

  Ja man ska ju ha råd med eländet också, och hur har folk råd? Man ba, ska ba byta ett litet golv. Som dra ett par tusenlappar. Och lite färg på några väggar, ett par tusenlappar till. Jaha, nu var dom slut. Pengarna alltså.
  Man får försöka strunta i hur alla andra har det och hur de har gjort det och hur långt dom har kommit för det har egentligen ingen relevans för en annan. Allas tidsscheman är individuella och sålänge inget tar skada så är ju allting fine.

  Och, Family Living verkar inte vara något för mig efter den beskrivningen, haha.

  • Reply
   Katta Kvack
   May 3, 2014 at 7:46 pm

   @Ellet, Men eller hur! Fan vad snabbt det blir dyrt!

 • Reply
  Jennysjox
  May 3, 2014 at 1:24 pm

  Åh, igenkänning på den! Har bott i femtitalslådan i 3 år ganska precis. Inledningsvis var det inte en enda fläck som inte var i stooort behov av renovering. Sen dess har vi renoverat massor och det syns inte. Mer än i plånboken (takbyte, dragit in bergvärme, lagat trasiga saker). Nu laddar jag för kalas för fyraåringen där dagiskompisarna (som vi redan varit på kalas hos i deras familylivingfina jättehus) ska komma hit… Men jag tänker att de kanske bara…blir lite avslappnade? Väl? *hoppas*

 • Reply
  Therese
  May 3, 2014 at 1:21 pm

  Alltså, din analys av Family Living är fan precis vad jag också tycker! Klarade av tre nummer av den tidningen, sen så var allt likadant…

  • Reply
   Katta Kvack
   May 3, 2014 at 1:25 pm

   @Therese, Och alltså, allt är ju jättefint, med det är liksom samma samma samma om och om igen, vilket är SÅ synd, för jag är helt säker på att det finns fantastiska hem där ute, familjevänliga, men som ändå inte ser ut precis som allt i family living. Och då ÄLSKAR jag trots allt family living. Men lite mer variation vore fint!

   • Reply
    Therese
    May 3, 2014 at 5:46 pm

    @Katta Kvack, Ja men precis så! Skulle också vilja ha det så hemma som i Family Living. Men just variationen som inte finns., känns så tradigt i längden.

  Leave a Reply