Hem & Trädgård

Små frön och feber

ODLA1

Jag ligger egentligen hopplöst efter med min odling i år, det insåg jag när jag slog upp kronärtskocka i boken jag lånat på biblan och det stod att de skulle förkultiveras i åtta till tio veckor. Ehm, oj. Jag sådde dem idag, vilket innebär att de ska planteras ut i mitten av juni. Fast det blir nog bra det. Insåg också att mycket av det jag köpt ska sås på plats när det är tillräckligt varmt i jorden. Nu planterar jag inget i marken, utan håller mig till krukor och hinkar och lådor eftersom jag inbillar mig att det är lättare att hålla sniglarna borta då (i synnerhet på balkongen) (förutom kronärtskockorna – de ska jag sätta ut i rabatten på framsidan har jag tänkt). Kommer med andra ord behöva köpa lite hinkar eftersom det inte är något vi har i överflöd här hemma.

Men tomaterna sådde vi för ett par veckor sedan i hemmarullade papperskrukor. De har spurtat på så fint att jag kände att de behövde lite mer utrymme och lite fräsch jord. Så de passade jag på att flytta på och sedan sådde jag mer. Och Eddie fick så sin favorit: vattenmelon. Den gick ju käpprätt åt helskotta förra året (tillsammans med allt annat jag sådde), men vi hade några fröer kvar och eftersom Edster behövde muntras upp liten i feberdimman (jo, det är sant, vi har feber i huset igen) så fick han fylla med jord och peta ned frön och vattna och och plasta och sätta på en lapp där det står Eddies vattenmelon och ställa sitt fat i köksfönstret.

Det är synd att det tar sådant utrymme, denna förkultivering, annars hade jag kunnat så hur mycket som helst och jag börjar redan fila på drömmar för nästa säsong. Hörde jag jordärtskockor?

ODLA2

ODLA3

Och under tiden höll Morran koll på läget, redo att hugga in med sin älskade gula spade om vi skulle behöva någon hjälp eller så.

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Ellet
  April 13, 2014 at 9:17 pm

  Kul med grönt igen! Alltid spännande att se ifall man överhuvudtaget kommer lyckas eller om alltihopa går åt helvetet, hah!

  • Reply
   Katta Kvack
   April 13, 2014 at 10:36 pm

   Eller hur! Man vet ALDRIG om det funkar eller inte.

 • Reply
  Fiat
  April 13, 2014 at 9:03 pm

  Åh vad kul att så! Jag drömmer ibland om en kolonilott, men det verkar komplett omöjligt att få här i närheten.

  Isak hälsar till Morris att gult är en himla fin färg!

  • Reply
   Katta Kvack
   April 13, 2014 at 10:36 pm

   Det finns massor av lediga lotter här i Skogan, men det är ju inte direkt asnära för er.

  Leave a Reply