Hem & Trädgård

5/100: Projekt Kattas Balle – säsong 3

kattasballe3

Säsong 1 av Kattas balle var en succé. På balkongen till läggan växte det squash och gurka och tomater och rädisor och örter en masse. Allt flyttade med till radhuset och fortsatte att frodas på balkongen och uteplatsen här under återstoden av säsong 1 – aka sommaren 2012.

Säsong 2 var en veritabel katastrof, jag hade problem med försådden, allt dog, jag fick sätta om men inget ville riktigt ta sig. Det var en sällsynt tråkig hemmaodlingshistoria och jag tappade gnistan helt och hållet. Men jag ger mig inte, nu är det ny säsong och det är väl egentligen sedan länge hög tid att börja med odlingarna. Jag skjuter lite på det för jag vet inte riktigt hur jag ska sy ihop det – jag hade tänkt odla en del på friland, men vi har ju lite issues med sniglar här och jag tror att den stora rabatten helt enkelt får klara sig med alla jordgubbsplantor, bärbuskarna som vi satte förra året (om de tar sig efter att rådjuren, those bastards, åt upp dem) och rabarber. Kanske kastar jag ned lite blomfrön eller något också – för jag vill hemskt gärna ha en frodig rabatt på uteplatsen där jorden typ inte syns.

Ja, och faller rabetten bort, då återstår inte så mycket mer än att återgå till blomlådor och krukor och diverse burkar. Men visst, varför inte – det funkade ju alldeles utmärkt säsong 1 så varför inte säsong 3.

Jag vet inte riktigt vilka ambitioner jag ska ha. Men jag skulle hemskt gärna vilja ha en rejäl kryddgård, med massor av kryddor och örter som är så dyra och vissnar så fort då man köper dem i butik. Och tomater vill jag ha, helt klart, på grund av YUM. Morötter vore kul och chili. Men mer än så vet jag inte riktigt, så jag ska väl ta och fönstershoppa lite hos Impecta innan jag bestämmer mig. Kan ju inte direkt gå helt cray cray heller,för det är ju liksom inte gratis, men en liten odling borde jag väl ändå kunna rodda ihop?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  CrimsonAnna
  March 6, 2014 at 7:49 am

  Det finns ju regnbågsfärgade morötter-vita, gula, röda och lila. Kan ju vara något. Såg en mörkröd/lila tomat som heter “Indigo Rose” den kanske kunde vara något.

  Skulle jag personligen odla kryddor hade jag valt persilja, koriander, salvia och grönmynta (grönmyntan är mildare och mer mångsidig än pepparmynta)

 • Reply
  Magpie
  March 5, 2014 at 9:22 pm

  Oooo, skojigt! Jag älskar att jobba i min miniträdgård och har redan 1: ritat en trädgårdsplanlösning och identifierat vilka projekt jag skall ta för mig i år 2: vårstädat i landen 3: försått en massa frön på fönsterblecket. Låter ju helt galet när jag skriver det här, inte alls så där mysigt som det lät i mitt huvud… anyway, jag tänkte odla jordgubbar i balkonglåda och potatis i en jättehink i år, för att undvika diverse kattbajs och snigelproblem. Kan ju vara en tanke. Lycka till!

 • Reply
  Lisa
  March 5, 2014 at 8:39 pm

  Det här fixar du, nemas problemas. Skulle vilja slå ett slag för potatis, funkar fint i hinkar och är ju så gött att odla själv!

 • Reply
  Mellan skog och gård
  March 5, 2014 at 2:50 pm

  Om du ändå bestämmer dig för att kasta ner lite frön runt jordgubbarna och bärbuskarna i rabatten så passar det ju bra med kryddväxter även där. Gurkört är ett förslag som direktsås och växer frodigt utan krångel, och ger fina ätbara blåa blommor. Sallad och rädisor brukar ju också vara tacksamt att att bara så direkt på plats och OM du orkar att förså något så gör några få plantor av frilandsgurka som ringlar runt att det ser väldigt frodigt och fint ut 🙂 Alla de sorterna trivs med jordgubbar. Fröpåsarna av rädisor brukar ju vara billiga, gro fort och innehålla hur mycket frö som helst, så de kan man så runt om rabatten som ett skydd för de andra växterna mot sniglarna. Sniglarna får mumsa lite på rädisorna och så sår man nytt allteftersom.

  Och det är ju väldigt fint och gott med kryddor och tomater i krukor!

 • Leave a Reply