Hem & Trädgård

Den 15 augusti – Ett år senare

nycklar

Idag är det på pricken ett år sedan vi fick nycklarna till det lelle radhuset. Det slitna lilla radhuset som jag, optimist som jag är, en gång hävdade att det väl bara är att slaska på lite färg så kommer det se bra ut sedan.

HA HA HA!

Nej, det har INTE varit att bara “slaska på lite färg”. Det har istället varit fyra lager tapet i vartenda jäkla rum, där vissa lager har suttit så dåligt att det inte varit någon idé att köra enligt devisen “spackla över skiten” och där andra lager har krävt kärnbränsle för att gå att avlägsna (eller: ångmaskin och en jävla massa tålamod, men det är ju lite samma sak, i alla fall i min värld av bristande tålamod). De rum som var typ renoverade när vi flyttade in, visade sig vara gjorda så dåligt att det krävts att vi (Slaktarn) skrapat bort varenda liten rest av tapet och överflöd av spackel som fått fartgupp på småvägar att se släta ut. Kort sagt, vad som än ska göras tar det cirka tusen gånger längre tid än vad man (jag) räknat med och eftersom en av oss (jag) hela tiden varit uppbunden av att passa Edster, så har bara en av oss (Slaktarn) kunnat jobba. Ord kan inte ens beskriva hur synd jag tyckt om honom, hur imponerad jag varit av honom, och hur jävla bra han är på detta. Jag tar ju gärna genvägar, det gör inte Slaktarn – han gör allt rätt och riktigt och snyggt.

Nej, vi är inte klara. Vi skyndar inte. Vi har en stor, en liten, en till liten på gång och vi tycker om att umgås med varandra. Så det blir lite i taget, några intensiva veckor här och där. Men det blir fint!

Jag tänkte att vi kan ta oss en titt på ett par av de rum som är klara. Köket har också gjorts till viss del. Det är inte helrenoverat, det ska det bli på sikt. På sikt ska det bli helt nytt där inne – nu är det nytt på väggarna, eftersom de tidigare ägarna inte bara hade en viss fäbless för urinvitt på sina väggar, utan även hade en fågel som hade käkat upp massor av tapet i köket. Inte särskilt fint. Köket var ett av de första rummen som Slaktarn målade – men när jag skulle ta bilder där inne idag såg jag hur förbaskat stökigt det var, så jag lät bli. Det får bli en annan dag. Men vi tittar på några andra rum.

Vardagsrummet

Så här såg det ut den 15 augusti för ett år sedan:

vardagsrummet-inflytt-1För ett år sedan: Kissgula strukturtapeter (som gömde ytterligare tre lager ful tapet) – slitna som satan och gardinstänger som hade lämnats kvar.

vardagsrummet-inflytt-2

För ett år sedan: Vardagsrummet igen, men en liten snutt av de kissgula tapeterna i lilla hallen.

vardagsrummet-inflytt-3

För ett år sedan: Jag och Edster lutade mot den kissgula och fula strukturtapeten.

Så här ser det ut idag, på pricken ett år senare:

vardagsrum-1Idag: Typ samma vy som på första bilden, fast finare liksom.

vardagsrum-2

Idag: Faktiskt vita väggar, utan tillstymmelse till kiss.

vardagsrum-4

Idag: Och en turkos vägg bakom soffan (med påbörjan på ett tavelmoln… ganska litet än så länge, men det kommer).

vardagsrum-3

Idag: Och leksakshörnan, så klart.

Hallen på plan 2

Så här såg det ut för ett år sedan:

hall-inflytt-3
För ett år sedan: En kissgul tapet med mönster, och någon form av rinnig olycka som satt spår på väggen (seriöst, så mycket kladd och spill som det har varit / är på väggarna innan renovering – ofattbart).

hall-inflytt-1

För ett år sedan: Tjaa, samma tapet liksom.

hall-inflytt-2

För ett år sedan: Vy mot det pistagegröna trapphuset. Och en lampa som hade lämnats kvar. Och en alldeles särskilt smutsig ringklockemackapär.

Så här ser det ut idag, på pricken ett år senare:

hallen-1Idag: ROBOTAR! Vi letar efter en passande, lite industriell lampa som ska sitta här. Helst inte en svindyr. Tallriken behöver nödvändigtvis inte ligga under sekretären, men allvarligt talat, är man höggravid plockar man inte upp saker om man verkligen inte behöver. Och den där underbara kalendern på dörren in till köket – den fick jag av Paperways efter jag hade bloggat om den. Kommer sörja att 2013 tar slut och jag inte kan använda den längre. Sekretären ska målas om – kanske till gul.

hallen-2

Idag: Glutt mot trapphuset. Som ni ser har vi målat halva i samma turkosa som vardagsrumsväggen – halva i trappan nedåt och halva i trappan uppåt. Resterande halvor är inte målade ännu, men tanken är att de ska bli vita. På sikt ska även trappan bli vit, men jag har givit upp idén på att riva bort den bruna mattan i trappan som fungerar som halkskydd. För det första kommer det ta tre tusen år att göra, för det andra passar det bruna trappstegen sjukt bra med de turkosa väggarna.

Storebrors rum

Så här såg det ut för ett år sedan:

robinsrum-maklarbildFör ett år sedan: När vi gick runt och fotade huset efter vi fått nycklarna var den tidigare ägaren där och skruvade ned lite möbler hen hade lämnat kvar som vi bad hen ta med sig. Därför fotade vi aldrig undervåningen där storebrors rum är. Och sedan har jag tydligen inte fotat några vettiga bilder av det alls. Men ja ja, så här såg det ut i prospektet – så tänker er att detta är ungefär tusen gånger snyggare än vad det faktiskt var (och då var nog ändå detta det ett av de mer nygjorda rummen i huset). Gud, jag hoppas att ingen ba: men hallå, det där är ju MITT gamla rum. I så fall, förlåt, men så mycket som Slaktarn fick slita med väggarna där inne trots att det på ytan såg okej ut – tja, vi ledsnade väl lite på det hela, helt enkelt.

Så här ser det ut idag, ett år efter vi fick nycklarna:

robinsrum-1

Idag: Alltså, denna mangavägg – jag älskar den gränslöst mycket. Den blev så himla mycket bättre än vad jag tror någon av oss hade trott. Ganska pyssligt – först fick storebror sitta och skära ut sidor ur One Piece (vilket är hans favorit just nu – vi köpte dubbletter av några album så han skulle slippa ha sönder de ur sin samling), sedan klistrade Slaktarn upp dem, en efter en, trimmade kanterna vid väggens snobbkant och lackade sedan ovanpå för att de inte ska lossna. Som ni ser är det två olika färger på sidorna, vissa album hade ett gulare papper än vissa andra, men då blev det lite (mer) liv i det hela.

robinsrum-2

Idag: Datorhörnan. Vi köpte en del nya möbler till storebror, eftersom hans rum tidigare mest bestått av saker som blivit över och efter ett tag blev det så omatchat att det kändes rörigt oavsett hur städat det än var. Andra saker målade vi (Slaktarn alltså, inte jag).

robinsrum-3

Idag: TV-väggen är svart, och det blev toppen! Hyllan som ligger på golvet har storebror själv snickrat – den ska han måla och sätta upp så småningom. Pallen hör egentligen inte till hans rum, men funkar som en bra lösning när polare kommer och de ska sitta och spela ihop.

robinsrum-4Idag: Garderobsdörren är målad med griffeltavlefärg så jag kan agera slavdrivare även i skriftlig form. Mycket praktiskt! Det har dock visat sig att jag skriver mycket snyggare i min fantasi än vad jag gör i verkligheten. Jag skyller på att kritor är så grova.

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply
  Annika i Colombia
  August 25, 2013 at 2:21 am

  Shit vad fint ni har fått det och vad mycket ni hunnit med på bara ett år!

 • Reply
  Amanda
  August 19, 2013 at 3:52 pm

  Åh, vad jag tycker om den blåa färgen! Och så kul att ni ska ha ett tavelmoln! Och lamporna! Har ni fixat lamporna själva? (Menar glödlamporna med sladdar i olika färger)

 • Reply
  Etta
  August 17, 2013 at 9:34 pm

  Skönt med kiss-fritt 🙂 Robotväggen var min favorit. Himla snyggt!

 • Reply
  Susanna
  August 17, 2013 at 3:40 pm

  Så himla fint! Var är vardagsrumsbordet köpt?

 • Reply
  CrimsonAnna
  August 16, 2013 at 6:24 pm

  Underbart snyggt-speciellt turkosa väggfärgen, robottapeten och mangaväggen =) Om jag frågar mycket artigt, kommer du ihåg NCS-koden på den turkosa väggen? :blipp:

  • Reply
   Katta Kvack
   August 16, 2013 at 6:38 pm

   Jag ska kolla, tror vi har kvar en burk i förrådet och på den borde koden stå.

 • Reply
  Maria
  August 16, 2013 at 2:22 pm

  Så himla fint och personligt! Älskar den turkosa färgen, älskar mangaväggen!

  • Reply
   Katta Kvack
   August 16, 2013 at 3:29 pm

   @Maria, Tusen tusen tack!

 • Reply
  alekzandra
  August 16, 2013 at 8:54 am

  Wow, mangaväggen vart skitsnygg!

  • Reply
   Katta Kvack
   August 16, 2013 at 3:28 pm

   @alekzandra, Vad kul att du gillar den!

 • Reply
  Tuschpennan
  August 15, 2013 at 11:55 pm

  Åh vilken fantastiskt mangavägg! Jag hade gjort typ vad som helst för att få ha en sådan vägg för typ 4-5 år sedan. Utom att klippa sönder min mangasamling då. Det hade jag aldrig haft hjärta att göra.

  • Reply
   Katta Kvack
   August 16, 2013 at 3:28 pm

   @Tuschpennan, Nej, det var lite så vi tänkte, så vi köpte dubbletter i stället.

 • Reply
  Anna ▲
  August 15, 2013 at 10:24 pm

  Man blir ju lite impad! Jag har bott i den här lägenheten i 2 år snart och det enda jag gjort är att tapetserat om, eller just det, jag lät någon göra det åt mig.

  • Reply
   Katta Kvack
   August 16, 2013 at 3:28 pm

   @Anna ▲, Men en total omtapetsering är ju inte fy skam.

 • Reply
  Norbergskan
  August 15, 2013 at 9:57 pm

  Otroligt bra har det blivit! Vill hänga där och götta mig
  i allt det turkosa! Heja slaktarn!

 • Reply
  Anna J
  August 15, 2013 at 9:37 pm

  Jag sällar mig till skaran som tycker att ni har gjort det så fint. Så himla mycket inspiration, som t ex griffeltavledörren och er coola lampa över soffbordet. Bra jobbat!

  • Reply
   Katta Kvack
   August 16, 2013 at 3:27 pm

   @Anna J, Åh tack snälla! Tavlan har karln gjort själv – jag fick den i julklapp.

 • Reply
  Carolina
  August 15, 2013 at 7:25 pm

  Va fint ni får det!! Älskar er stil

 • Reply
  Linda
  August 15, 2013 at 7:15 pm

  Oj vad fint! Vardagsrummet blev himla snyggt och mysigt och jag ÄLSKAR robottapeten! Får jag fråga var du har köpt den? Jag tror du har skrivit om den förr, men jag minns inte att du skrev var man kan få tag på den.

  Och så en annan grej, när jag nu ändå kommenterar… för ett bra tag sen publicerade du en bild (eller bara en del) och man skulle gissa vad det visar. Jag kunde inte komma på det och försökte kolla lösningen på din Instagram, eftersom du skrev att det stod där. Kommer du ihåg det? Kan du skriva vad det var på bilden? Vi är inte vänner på Instagram, så jag kunde inte kolla där. Kanske du inte minns och inte vet vad jag snackar om… då strunt bara i det!

  Tack för en bra blogg!

  • Reply
   Katta Kvack
   August 15, 2013 at 8:06 pm

   @Linda, Åh tack! Tapeten kommer från Ferm Living och finns att köpa lite här och var. Jag beställde våra rullar från Ellos.

   Hm, jag kan inte minnas alls faktiskt. Har för mig att jag postade ett sånt inlägg angående just robottapeten, så det var nog den jag menade.

   • Reply
    Linda
    August 16, 2013 at 12:30 pm

    @Katta Kvack,

    Tack för svaret, nu ska jag kolla tapeter 🙂

    Förresten har jag nu hittat inlägget jag menade (http://www.kattakvack.se/?p=21515, det var ju jättelänge sen…). Där står nu också vad det är, kanske jag från början skulle ha tittat bland kommentarerna… jag har faktiskt gått och tänkt på bilden, konstigt hur vissa saker ibland fastnar i huvudet. Fast jag ser det fortfarande inte, inte ens med förklaringen…

    Tack för att du försökte och trevlig helg!

  • Reply
   Katta Kvack
   August 15, 2013 at 8:05 pm

   @Alex, Åh, tack för tipsen :blipp:

 • Reply
  Fridas Djurblogg
  August 15, 2013 at 5:01 pm

  Gillade vardagsrummet! Kul med färg och vilken fin blå nyans!

 • Reply
  CharlottaSofia - Diy, fashion, design o me
  August 15, 2013 at 3:56 pm

  Åh, vad fint! Älskar såna hem som inte är ängsligt vita. Robottapeten är ju fantastisk 🙂

 • Reply
  Jojjo
  August 15, 2013 at 3:53 pm

  Så fint ni har det! Fördelen med att köpa ett renoveringsobjekt måste vara njutningen att att se vilken skillnad man kan göra. Härlig kreativitet dessutom!

  • Reply
   Katta Kvack
   August 15, 2013 at 8:04 pm

   @Jojjo, Ja, det SYNS ju verkligen att man renoverar, om man säger så. Mycket tacksamt!

  Leave a Reply