Livet

Sann konversation jag haft 2 gånger senaste tiden

Någon annan: Vad smal du har blivit.

Jag: …

Någon annan: Du har verkligen blivit smal.

Jag: …

Någon annan: Verkligen smalare än vad du var förut.

Men alltså, jag var ju HÖGGRAVID sist vi sågs. Preggers i nionde månaden. Det är väl inte så himla konstigt att jag är smalare nu? Så svarar jag inte, men jag skulle vilja. Istället svarar jag med tystnad eller ett jasså. För jag kan inte säga tack. VILL inte säga tack. Känner inte alls för att uppmuntra dessa personer att ideligen kommentera andra människors kroppar faktiskt. Och det är säkert menat som komplimanger – men om sanningen ska fram är jag inte särskilt intresserad av sådana komplimanger.

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply
  Annika i Colombia
  December 28, 2012 at 8:28 pm

  Men guuuuud! Jag får kommentarer hela tiden om att jag blivit så smaaaaaal och gått ner gravvovikten så himla fort och till och med är smalare nu än innan jag blev gravid. Vad vill de säga med det?!?! Människor, alltså!

 • Reply
  Klara
  December 25, 2012 at 12:05 pm

  Åh jag veeeeet! Jag får liksom bita mig i läppen och sätta mig på mina händer för att inte spotta personen i ansiktet samt ge den en örfil. HUR kan man tycka det är en ok kommentar? Fått höra det flera ggr det senaste och mina ätstörningar triggas varje gång. Ingen som funderar på det? Jag vet att det är en komplimang men folk får faan lära sig! Ska JAG bli glad bara för att folk tycker det är snällt att säga? Varje gång jag gått ner i vikt har det berott på sjukdom (lunginflammation och anorexia) kul att det uppmuntras bara för att jag är tjock.

  • Reply
   Katta Kvack
   December 28, 2012 at 8:51 pm

   @Klara, Men ELLER HUR! Folk slänger sig med sådana kommentarer utan att över huvud taget reflektera över bakomliggande orsaker. De liksom bara utgår från att det är något som folk vill höra. GAH!!!

 • Reply
  Skåne-Sara
  December 21, 2012 at 6:46 pm

  Du är så jäkla grym Katarina! Jag gillade dig skarpt när vi plugga juridik ihop men nu – shit, nu är det kärlek!

  • Reply
   Katta Kvack
   December 22, 2012 at 2:16 pm

   @Skåne-Sara, Men åh! Men hallå, vilken av Sarorna, för det fanns väl två, är du? Samt blev du klar?

   • Reply
    Skåne-Sara
    December 22, 2012 at 7:05 pm

    @Katta Kvack, Ja, det fanns två – jag är Andersson, inte Mingert. Och inte sjutton blev jag klar men klarar mig fint ändå 🙂

 • Reply
  scytale
  December 21, 2012 at 6:03 pm

  Roligare är det då att få lägga huvudet på sned och säga ‘Eh, tack?’ När en manlig kollega glädjestrålande säger ‘Åh, du ser ut precis som när vi sågs sist!’ När man kommer tillbaka från mammaledigheten. Kan ju säga att vi asgarvade rätt länge när poletten trillade ner 😀

  • Reply
   Katta Kvack
   December 22, 2012 at 2:51 pm

   @scytale, Ha ha ha!

   • Reply
    scytale
    December 22, 2012 at 9:04 pm

    @Katta Kvack, Hans min var helt obetalbar! 😀

 • Reply
  Sofie
  December 21, 2012 at 5:51 pm

  Har aldrig reflekterat över de på de sättet du gör men håller med.
  Har inte gått ner i vikt men blivit smalare efter min senaste graviditet med hjälp av träning.
  Och fått kommentarer/frågor:
  Har du gått ner i vikt du ser smalare ut?

  Varför säger inte folk, va fin du är 🙂 eller nått annat snällt en att påpeka vikten?
  Ja ska ta till mig de här! Och tänka mig för innan jag fäller en viktkommentar nästa gång!
  Tack Katta

  • Reply
   Katta Kvack
   December 22, 2012 at 2:51 pm

   @Sofie, Ja men eller hur. All denna fokus på vikten. Och då känns de verkligen som att de haft negativa tankar om ens kropp tidigare, på grund av vikten. Det är då jag vill slå dem lite!

 • Reply
  Amanda
  December 21, 2012 at 3:47 pm

  Jag har det senaste halvåret gått ner en hel del i vikt, kanske 20 kg eller något. Det syns. Det syns på kroppen, det syns på hur kläderna sitter. Jag är stolt över vad jag lyckats med. Men jag får en dålig känsla i hela kroppen när någon säger “åh vad smal du har blivit”, för jag går inte ner i vikt för andras skull. Jag vill inte att någon ska lägga märke till min kropp, för det är min kropp och inte samhällets kropp som man sedan kan titta på och sätta betyg på.

  Jag brukar oftast svara “nej” och blänga surt på personen. Jag vill inte heller säga tack och uppmuntra personen till att kommentera kroppar. Jag vill inte heller få personen att tro att den gjorde något bra genom att säga att min kropp inte är lika tjock som den var förra gången vi sågs. Om dom nu vill uppmärksamma det på något sätt så kan man väl säga “Vad fin du är!” istället för att ge en “komplimang” som syftar på att det man var förut inte var bra.

  Svamligt. Jag vet inte om jag fick fram det jag ville få fram. Men ja.

  • Reply
   Katta Kvack
   December 22, 2012 at 2:50 pm

   @Amanda, Åh vad jag känner igen det där. Man går ju ned i vikt för sin egen skull, och när andra prompt ska påpeka det, då blir jag så sjukt obekväm. För det handlar ju liksom om mig, min kropp, mitt kött liksom, kan de inte låta bli att studera den så himla ingående liksom?

 • Reply
  Skatan
  December 21, 2012 at 2:02 pm

  Men åååh vad du är bra Katta! Jag hatar den här “komplimangen”… för jag tror att de flesta idioter som säger så menar det som en komplimang men själv blir jag mest stött. Vafan jag kanske inte alls vill gå ner i vikt. Jag kanske är deppig för att min morsa är sjuk eller hunden har dött eller så har jag haft vinterkräksjukan eller har en sjukdom av allvarligare sort…vafan vet folk om det!? Alla har ju inte som mål här i livet att bli smala som snören…grrrrr nu blev jag upprörd. fan också. såhär på domedagen och allt… 😉

  • Reply
   Katta Kvack
   December 22, 2012 at 2:49 pm

   @Skatan, Ja, jag har också tänkt på det där. Det kan ju faktiskt vara så att personen ifråga gått ned i vikt av någon helt annan och inte alls rolig anledning.

 • Reply
  Malle
  December 21, 2012 at 10:21 am

  Som Annelie skrev, “tack”-et kommer per automatik men sedan blir jag förbannad över att en person som jag inte känner så väl (för det är alltid dem ytligt bekanta soll fäller dessa kommentarer) tar sig friheten att kommentera mitt utseende!!! Och jag blir ännu mer förbannad när man veeet att man inte gått ner i vikt och dessa personer säger om o om igen i samma konversation att “guuud så smal du blivit!!!”….Ehum, touchy subject för en som kämpar med post preggovikt 😉

  God jul!

  • Reply
   Katta Kvack
   December 22, 2012 at 2:48 pm

   @Malle, Ja, visst är det alltid de som man nästan inte känner alls som säger så! Alltid. Faktiskt samma personer som konstant påpekade hur tjock jag var när jag var gravid. Kan de inte bara SLUTA!!!

 • Reply
  frida
  December 21, 2012 at 9:28 am

  Jag tänker typ hela tiden på att jag vill vara smalare, och så blir jag så sur på mig själv för jag VET att mitt värde inte ligger i hur mycket jag väger. Så ja, vi måste sluta kommentera varandras utseende. Kan man inte säga: Du, vad glad och trevlig du är i dag, det gör MIG glad och trevlig. Eller nåt sånt, nåt som FAKTISKT spelar någon roll. Hejja dig!

  • Reply
   Katta Kvack
   December 22, 2012 at 2:47 pm

   @frida, Precis så fungerar jag också, och det är så irriterande, för man vet ju bättre liksom. Heja dig tillbaka!

 • Reply
  Annelie i Geneve
  December 21, 2012 at 9:03 am

  Stå på dig! Jag tycker det är svårt att inte säga tack när jag hör sådant där. Det kommer automatiskt. Men håller verkligen med om att det inte ska uppmuntras (oavsett om man var gravid sist eller inte…) God Jul!

  • Reply
   Katta Kvack
   December 22, 2012 at 2:46 pm

   @Annelie i Geneve, Ja,det är jättesvårt, för det vill nästan komma automatiskt! Och tack det samma!

 • Reply
  Veronika
  December 21, 2012 at 8:46 am

  Det sjuka är att jag tror den ses som en av de finaste komplimangerna man kan få i vårt samhälle. Det säger så mycket om, ja, allt.

  • Reply
   Katta Kvack
   December 22, 2012 at 2:46 pm

   @Veronika, Jag vet, visst är det sjukt!

 • Reply
  frida
  December 21, 2012 at 7:45 am

  Är ganska trött på att folk tar sig friheten att kommentera andras kroppar oavsett om det är negativt eller inte. Var kom all denna hets ifrån att städigt se kroppen och sedan personen.

  • Reply
   Katta Kvack
   December 22, 2012 at 2:45 pm

   @frida, Åh, jag med. Så himla himla trött på det!

 • Reply
  Hermanssonskan
  December 21, 2012 at 1:59 am

  Ååhhh jag blir så trött på att “vad smal du blivit” automatiskt ska vara nåt positivt, nåt som alla självklart strävar efter. Och att det liksom alltid förutsätts att man vill prata vikt och dieter, som att det är nåt alla kvinnor är intresserade av. Människor alltså!

 • Leave a Reply