Internet

Det här betyder bloggen för mig

Disktrasa som låg i brevlådan

Önskerubrik av Johanna.

Det har bloggats en del om bloggandets vara senaste dagarna. Alex/Velourmamma skriver i inlägget Bloggens fortsatta vara om hur responsen hon får på bloggen blir mindre och mindre jämfört med responsen i andra sociala medier: “Jag kräver inte att allt jag skriver och visar ska kommenteras. Men när man lägger upp samma bild på alla nätverk och får en hel massa kommentarer överallt utom på bloggen. Då undrar jag om det är värt längre.” Alex/Försök att inte se så snygg ut skriver i inlägget Lättare klicka gilla än skriva kommentarer att hon känner igen sig: “När det gäller “Försök att inte se så snygg ut” tycker jag att det är ett bra flöde på blogginlägg, jag har fler bloggläsare än tidigare men färre kommentarer i dag jämfört med något år sedan.”

Jo, jag har också märkt av detta – jag har aldrig haft så här många läsare på Katta Kvack men det kommenteras mindre än på flera år. Jag skyller på hösten och att vi verkar ha våra häckar fulla just nu. När jag har häcken full läser jag bloggar på mobilen, ofta när jag sitter på toa och unloadar lite (too much information – varsågoda) – och då glömmer jag bort att kommentera. Jag tänker att det nog är så för många. Och det är klart att det är tråkigt, för precis som Velourmamma-Alex så skriver jag ju i bloggform för att jag gillar att andra läser det jag skriver, annars hade jag ju lika gärna kunnat skriva i en old school-dagbok. Men samtidigt så är jag cirka världssämst på att kommentera i andras bloggar just nu (och egentligen kanske alltid, om jag tänker efter), så jag förstår helt och fullt att många läser men inte hinner/vill/glömmer bort att kommentera.

Det kom en disktrasa med posten från Svenska kyrkan här i Huddinge. Ni ser budskapet på bilden här ovan. Jag är inte troende och jag är inte med i någon kyrka alls. Jag ber inte heller. Däremot bloggar jag. När jag behöver formulera mina tankar och skicka iväg dem, då bloggar jag. Precis som Hanna har jag bloggat i en herrans massa år (sedan 2001 – 11 år god damn it) och precis som för Hanna är bloggandet en så naturlig del av mitt liv att det skulle kännas jättekonstigt att inte blogga. Att blogga har blivit normen för mig, en ventil, ett glädjeämne.  Ibland kommenterar folk jättemycket och ibland inte alls, och även om jag saknar kommentarer när kommentarsfältet gapar tomt, så är ändå bloggen så pass viktig för mig av så många olika anledningar att jag aldrig reflekterat över dess vara eller icke vara. Att blogga har blivit en del av mig, och det tror jag att det kommer vara väldigt länge till, oavsett vad som händer (eller inte händer) i kommentarsfältet. Men det ska också sägas, att varje gång jag ser att jag fått en kommentar, VARJE GÅNG, så blir jag lite pirrig i magen. Fortfarande, efter elva år. För kommentarer är så oerhört fint att få.

PS. Ibland blir det ju också lite overload vad gäller vissa saker. Följer man en och samma person i både bloggform, på twitter, på instagram och har dem på FB, då är sannolikheten ganska hög att man får se samma bilder, eller läsa samma korta texter ganska många gånger. Och efter jag har lajkat en bild på IG eller FB – eller kommenterat en tweet på twitter, då gör jag nog inte det även på bloggen.

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply
  Äsch, kommentar som kommentar « Cinderalley
  January 17, 2013 at 8:27 pm

  […] som många andra bloggare har jag under ett tag märkt ett ganska ordentligt nedsving i antalet kommentarer […]

 • Reply
  C
  October 20, 2012 at 8:00 pm

  Mobilen. Totalt och helt mobilens fel. Det tar för lång tid. Fram för enklare, snabbare kommentering. Jag vet inte hur!, men det borde utvecklas.
  Själv skriver jag nåt om jag har nåt att skriva. Som nu, flera har funderat på ungefär samma sak och jag har liksom inget att tillägga egentligen.
  Men ikväll gör jag det ändå! För statistikens skull ;-).

 • Reply
  sandralinnea
  October 19, 2012 at 11:51 am

  Men! Jag måste tillägga att jag nog trots allt kommenterar mer nu än jag gjort tidigare!

 • Reply
  sandralinnea
  October 19, 2012 at 11:49 am

  Jag tror att det är en kombination av ovanstående förklaringar som gör att jag inte kommenterar, följer många bloggar och läser i rss-läsare. Men också bloggens storlek påverkar nog ganska mycket, en bloggare som får massor med respons på mer eller mindre alla inlägg känner jag inte riktigt att jag har en plats att kommentera hos på samma sätt som i en mindre. Nu tar jag i alla fall bladet från munnen och skriver min första kommentar här hos dig. Hej! Jag gillar dig! 🙂

 • Reply
  Annika i Colombia
  October 19, 2012 at 3:53 am

  Jag tror som många andra att det är readerns och mobilernas fel. Jag har börjat stjärnmärka alla blogginlägg jag läser i readern/mobilen som jag vill kommentera på men inte kan/hinner just då. Sen när jag har tid en kväll sätter jag mig och går tillbaka till stjärninläggen och kommenterar. Det blir ju inte så direkt, men ändå…

 • Reply
  Tiger Baby, Johanna
  October 18, 2012 at 2:25 pm

  Tack för svaret! Och Word. :nod:

 • Reply
  sakletaren / anna
  October 18, 2012 at 11:30 am

  Jag följer bloggar via RSS-läsare och läser dem ofta via min smartphone. Då är det ett himla meck att kommentera = kommentarer uteblir. Nu råkade jag sitta vid en dator och då var det lite enklare 🙂 Men kommentarstrenden har ju gått ner sen mer än 5 år tycker jag, förr fick man ju glada tillrop för att man ens skrev ett inlägg. Nu är ens inlägg en i mängden, då ska det verkligen provocera/engagera för att det ska komma kommentarer.

 • Reply
  Veronika
  October 18, 2012 at 9:02 am

  Tror smarttelefoner kan vara en del av förklaringen. Om jag läser på telefonen är det ju jättejättejobbigt att kommentera. Nu läser jag det här till frukostmackorna framför en riktig skärm med riktigt tangentbord. Då går det lättare. 😉

 • Reply
  frida
  October 18, 2012 at 8:39 am

  Yey, du skriver precis som jag tänker! Jag försöker kommentera då och då, för jag vet ju hur kul det är att få kommentarer!

  • Reply
   Katta Kvack
   October 18, 2012 at 8:51 am

   @frida, Ja men precis, och jag måste måste bli bättre på att kommentera!

 • Reply
  Lotta
  October 18, 2012 at 8:21 am

  Jag försöker att kommentera mellan varven, men som Josefin och du skriver så följer man ganska många bloggar och det finns inte alltid tid att skriva ett par ord.Sedan känner jag ibland att jag vill kommentera men inte kommer på något vettigt att skriva. Hur luddigt det nu kan låta. Men det betyder inte att jag inte gillar din blogg- för det gör jag. Och läser den varje dag. 🙂 :blipp:

 • Reply
  Camilla
  October 18, 2012 at 8:06 am

  Det är samma här – jag läser jätteofta från mobilen och som den RSS-läsare jag har där funkar just nu, går det inte ens att gå in till originalinlägget och kommenterar (mycket irriterande!).

  Däremot håller jag med om att det är hur roligt som helst att få kommentarer på inlägg och känns lite trist när man skriver inlägg efter inlägg och knappt får någon respons. Statistiken kan ju vara väldigt missvisande också, eftersom många kanske bara klickar in sig i någon sekund och alltså inte är läsare utan random googlare liksom. Dessutom kan man ibland bli mer besviken (eller hur man nu ska uttrycka det) om många har läst, men ingen har kommenterat.

  Men samtidigt – man kanske inte kan klaga när man själv inte är världens flitigaste kommenterare? 😉

  • Reply
   Katta Kvack
   October 18, 2012 at 8:26 am

   @Camilla, Ha ha ha, precis som jag, det är trist, men man kan ju inte klaga pga att man är likadan själv liksom.

 • Reply
  Josefine
  October 18, 2012 at 7:45 am

  Tror också det kan bero på att man läser fler bloggar nu än för några år sen. Finns så mycket mer att välja på = mer kul = mindre tid att kommentera.

  • Reply
   Katta Kvack
   October 18, 2012 at 8:05 am

   @Josefine, Ja, det tror jag också. Jag läser brutalt många bloggar, alltså runt 400-500. Eller, jag följer dem iaf . läser så klart inte vartenda inlägg pga skulle ta en evighet.

 • Reply
  Lotta
  October 18, 2012 at 7:07 am

  Jag har slutat kommentera sen jag fick det finfina tipset att läsa alla bloggar i google reader (från en mycket duktig bloggerska :D)
  Då måste man klicka in på bloggen för att kommentera och jag föredrar att läsa många istället för att kommentera få….
  Ni som bloggar borde väl ändå drivas av antalet läsare på bloggen (statistik har väl de flesta bloggarna väl?) istället för antalet kommentarer?
  Det är inte heller så konstigt om man får fler kommentarer på fejjan, jag skriver kommentarer där ibland till fullkomligt urtråkiga statusar bara för att det är en person jag tycker om.

  • Reply
   Katta Kvack
   October 18, 2012 at 8:06 am

   @Lotta, Mnja, jag förstår hur du menar med att drivas av antalet läsare istället för antalet kommentarer. Jag har ett statistikverktyg och har koll på hur många som läser bloggen, men för mig är nog interaktionen med läsare viktigare än hur många som faktiskt följer bloggen. Det är för mig en del av bloggandet, kontakterna det skapar.

 • Reply
  Kerstin
  October 18, 2012 at 6:12 am

  Tar mig nu tiden att skriva en kommentar bara för att erkänna att jag just läste ditt inlägg sittandes på toa doing you know what…:)

 • Reply
  Pattsy
  October 18, 2012 at 5:53 am

  Åååå känner igen allt du skriver!
  Har inte bloggat fullt så länge och vet egentligen inte längre vilka som ens läser min blogg men kan se på statistiken att någon är det iaf! 🙂
  Är van vid att ha 1 kommentar då och då så jag har slutat lägga någon vikt vid det hela… Men visst är det härligt med lite pirr i magen och en väntade kommentar! 🙂

  Höstlöfte till mig själv: bli bättre på att kommentera andras bloggar!!

  Ps: Skönt att du inte tänker sluta blogga iaf, då hade en liten del av mig gått sönder av saknad….

  Kram

  • Reply
   Katta Kvack
   October 18, 2012 at 8:25 am

   @Pattsy, Sluta blogga tror jag nästan aldrig att jag kommer göra helt.

 • Reply
  trollpia
  October 18, 2012 at 12:17 am

  Hej! Nu fick jag hjärnsläpp å glömde vad jag skulle skriva 😛 men hej iaf 🙂

  • Reply
   Katta Kvack
   October 18, 2012 at 12:34 am

   Ha ha <3

 • Reply
  Lola
  October 17, 2012 at 11:38 pm

  Jag har varit hemskt dålig på att kommentera (och blogga för den delen med) på sistone. All skrivtid försvann med inskolningen på dagis och har stannat av där. Så blogginläggen har lagt sig på hög och jag vill ju egentligen kommentera vartenda ett eftersom jag själv glädjs av sånt och tänker att andra kanske också blir glada, får nästan dåligt samvete att jag inte “hinner” med. Men så är läget. Du är bäst som vanligt. Puss <3

  • Reply
   Katta Kvack
   October 17, 2012 at 11:45 pm

   @Lola, Så där är det för mig också. Jag läser alla bloggar, men hinner liksom inte riktigt skriva hej.

  Leave a Reply