Ytligheter

Projekt Råtta

Det är över fyra månader sedan jag färgade håret. Det syns. Det svarta är numera en ganska trevlig nyans av brunt med en hel del ljusare inslag i nacken eftersom det satte sig ganska ojämnt där. Utväxten är enorm och får mig att se mer flint ut än vad jag redan är. Fast på tal om flinten så börjar håret växa ut igen. Detta innebär att jag har någon märklig form av kvasi-hockeyfrilla – långt i nacken, långt på huvudet och stubb i vikarna och säkert på fler ställen som jag inte ser eftersom det omgärdas av det långa och jätteslitna.

Jag är trött på att färga håret känner jag. I alla fall i färger som är mörkare än min egna då utväxten alltid får det att se ut som att jag är exceptionellt tunnhårig (även när jag inte lider av postpreggo-håravfall). Så det är dags för ett nytt projekt: Projekt Råtta.

Projekt Råtta – tänker ni nu, ska hon skaffa nya råttor? Nej, det ska jag inte. Jag önskar att jag kunde, men dels blev jag så sjukt allergisk mot de underbara små liven, och dels kan jag inte tänka mig att det är ett lämpligt husdjur när man har en så pass liten unge som vi har nu. Jag menar, vi hade ju våra råttor lösa – förstår ni hur mycket Edster skulle jaga efter dem. Stackars krakar. Nej, Projekt Råtta handlar om min naturliga hårfärg – klassiskt råttfärgad är jag nämligen någonstans där under. Tror jag. Det är nämligen cirka sjutusen år sedan jag sist såg min riktiga färg.

Jag har inga som helst planer på att låta mitt hår förbli råttfärgat sedan när det väl har vuxit fram ordentligt. Jag drömmer om snygga askiga blonda toner, surfsnyggt som Alexandra kanske. Men när jag ser så mycket av min egna hårfärg där i utväxten kan jag inte låta bli att bli nyfiken, och jag kan inte låta bli att undra hår lång tid det tar innan jag blivit av med allt det sönderfärgade. Enter: Projekt Råtta.

Och när vi ändå snackar hårfärger – jag kände att det var dags att uppdatera den där tidslinjen med 2010 och 2011. På tiden egentligen!

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply
  En hårresande historia « Katta Kvack
  September 30, 2012 at 11:11 am

  […] hår. Låt mig säga så här: att kombinera projekt råtta med att klippa av mig håret till en mycket för mig osmickrande längd – det är ingen bra […]

 • Reply
  Maria
  September 24, 2012 at 12:33 am

  Nedre raden längst till höger på 2010 – som en rödhårig Zooey Deschanel.

 • Reply
  Bildregn från regnigt ToppLopp « Katta Kvack
  September 23, 2012 at 11:23 pm

  […] så peppig jag ser ut. Notera även att projekt råtta nu börjar synas en hel […]

 • Reply
  Anna
  July 24, 2012 at 9:24 pm

  I KNOW THE FEELING! Men.. Så i dagarna har jag blekt ner mina toppar till Ombre hår! Nu verkligen måste jag ju färga utväxten mörkt heela tiden, för det funkar ju inte med blont, mörkt, blont…

 • Reply
  Bell
  July 24, 2012 at 4:12 pm

  Jag började färga och tona håret för ca 15år sedan och färgade det konstant. Jag är brunett och på slutet färgade jag det bara svart så när jag för ca två år sedan bestämde mig för att sluta färga för att se hur min egentliga hårfärg såg ut så var visserligen kontrasten mot utväxten inte stor men det var ändå tillräckligt för att jag skulle störa mig på det. Slutade med att jag tonade håret i drygt ett år till det svarta vuxit bort. Det var lite roligt att upptäcka att jag hade mycket mer rött pigment än vad jag visste 🙂 Nu skulle jag gärna färga igen men jag orkar inte gå igenom jobbet med att hela tiden färga om utväxten, och toning är tråkigt för det försvinner så fort.

 • Reply
  Anna
  July 24, 2012 at 2:30 pm

  Jag färgade håret konstant i ungefär 15 år, dels för att jag mycket hellre ville vara knallröd eller platinablond och dels i rädsla för råttan, men i våras orkade jag helt enkelt inte bleka sönder det en gång till. Jag färgade håret i en rätt neutral brun färg och se på fan, jag var brunhårig själv under all färg! Det otroligt sköna i att inte ha en utväxtrand är nästan obeskrivlig och det var roligt att inse att jag gillar min naturliga hårfärg som gått från blond till brun genom åren. 🙂

 • Reply
  Sherdil
  July 24, 2012 at 12:03 pm

  Det brukar gå ganska väl att försonas om man kan tämja det musgrå/cendre/diskvattensblonda med tunna slingor i massa nyanser – livar upp och det tar i bästa fall 3 månader innan man kan ana någon utväxt. Och om man vill ha skoj kan man ju alltid köra dip-dye ^^ Siktade länge på att försonas med min naturliga färg (min frisör var/är en klippa, hon är helt fantastisk!) men nu har jag hennat över hela alltihopet, för i själ och hjärta är jag rödhårig 😀

 • Reply
  Åsa
  July 24, 2012 at 11:05 am

  Spännande projekt! Heja!
  Det var längesen jag färgade, men jag minns att det var spännande att låta den riktiga färgen komma fram. Har nu typ bestämt att inte färga förrän det kommer gråa hår. Jag gillar mörkt hår, och rött, så det är det jag färgat det till. Men nu i efterhand när jag tittar på bilder så inser jag att jag märkligt nog inte passar så bra i det där mörka. Så lycka till, hoppas du blir positivt överraskad! Kul grej med tidslinjerna också!

  • Reply
   Katta Kvack
   July 24, 2012 at 11:42 am

   @Åsa, Ja, det känns som att färgen kommer förändras allt eftersom den växer fram. Ska bli mkt spännande!

 • Reply
  Nova
  July 24, 2012 at 9:14 am

  Jag gjorde det där för några år sedan! Turns out att “typ brun” är mycket finare som helhår än när det kommer i utväxtform, och om man tröttnar kan man ju bara tona in lite slingor i extremfärger om man vill – jag slängde i SL-kortsröda partier några gånger till exempel.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 24, 2012 at 11:41 am

   @Nova, Ja, det är inte många färger som är fina i utväxtform tror jag, men ett helt hår av det brukar vara helt okej. Och det är lite det där med att kunna extrema lite slingor och toppar jag är ute efter 😀

 • Reply
  Kajsa
  July 24, 2012 at 7:30 am

  Jag trodde också att jag hade råttfärgat, men det är lite guldnyanser i det som lyser fint när solen skiner. Det går alltså åt något rödaktigt…typ… Det bästa med att inte färga är ju delvis att de förändringarna under årstiderna (betydligt ljusare under sommaren, men snudd på trist utväxt när det blivit höst). Så spännande att få se din riktiga färg! Lycka till med att hålla dig, för det är väl det som är svårast?

  • Reply
   Katta Kvack
   July 24, 2012 at 11:40 am

   @Kajsa, Ja gud ja, jag kommer typ för sitta på mina händer för att inte ge vika och färga.

 • Reply
  Lola
  July 24, 2012 at 6:01 am

  Mitt trassliga svall har blivit precis råtta, jag trivs inte så värst och undviker speglar härhemma i väntan på bättre pengatider – då vill jag ljusa upp. Har inte färgat håret på minst ett år och nio månader, märkligt. Hursom, du passar i allt <3

  • Reply
   Katta Kvack
   July 24, 2012 at 11:40 am

   @Lola, När höstterminen sätter igång kan du kolla efter frisörstudenter som är inne på sitt 3:e år – där brukar man kunna färga till billig peng!

 • Reply
  Amanda
  July 24, 2012 at 1:47 am

  satan i gatan va snygg du är i lugg!!

  • Reply
   Katta Kvack
   July 24, 2012 at 11:36 am

   @Amanda, Tack!

 • Reply
  Elin J
  July 23, 2012 at 11:50 pm

  Jag har gjort precis samma sak som du ämnar göra! Har inte sett min naturliga hårfärg på över ett decennium nu och nu, när de grå börjar hopa sig trots min ringa ålder tänkte jag “vafan – ska jag färga håret en gång i månaden resten av livet? ALDRIG.” Hade kanske 2 cm utväxt när jag trippade till frisören med tanken att, ja, nu kommer du se förjävlig ut – men äg då förfan ditt musgråa och ditt silvergråa då och sa åt frisören att klippa bort allt färgat.

  Resultatet? Min naturliga hårfärg är brun, visar det sig – och det där råttgråa jag sett i min utväxt var en illusion som blev sig tack vare att jag färgat håret mörkbrunt alla dessa år. Jag har alltså betalat för att bli något jag redan är. Så jävulst snopet.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 23, 2012 at 11:55 pm

   @Elin J, Åh nej! Eller åh vad bra, men åh nej att ha betalat i onödan liksom. Samt: oohh, nu blir jag lite pepp på detta, vem vet vilken färg som ruvar där under.

  Leave a Reply