Internet

En uppmuntran till att visa allt!

Nej vet ni! Nu rensar jag bort varenda blogg ur min rss-läsare som begränsar sitt rss-flöde. Inlägg utan bilder, rumphugna inlägg… alla sådana bloggar tar jag bort. Jag tror att tanken ofta är att man vill locka fler besökare till bloggen, så att folk inte bara läser rss-flödet, men alltså DET FUNKAR INTE. Om jag inte får se bilderna i rss-läsaren, om jag inte får läsa hela inlägget via rss:en, då kommer jag inte att klicka in mig på bloggen. Punkt. Ett avhugget inlägg gör mig inte nyfiken. Tvärtom! Mitt intresse tvärdör, för det finns inget som fångar mig. Läser jag däremot hela inlägg (med hela texten och bilder) är chansen att jag klickar mig in för att se inlägget på bloggen och för att lämna en kommentar cirka 5000 gånger större. På riktigt.

Kanske är det så att du inte ens vet om att du har begränsat ditt rss-flöde utåt? Så här kollar du på de största bloggverktygen.

WordPress

Dashboard > Settings > Reading > For each article in a feed, show Full text

Blogg.se

Inställningar > Lämna ut hela inlägg i rss-flödet

Blogspot

Settings> Other > Site Feed > Allow blog feed > Full

Och när vi ändå pratar om rss-läsare brukar denna fråga komma upp: Vaddå? Vad är en rss-läsare?

En rss-läsare är ett ställe där du kan samla alla de bloggar du gillar för att slippa klicka dig in på var och en. Jag följer just nu prick 330 bloggar. Det är omöjligt att klicka sig in på 330 bloggar per dag, jag tror inte jag skulle hinna göra det om jag så vore professionell bloggläsare på heltid. Så istället lägger jag till adresserna i min Google Reader (pallar inte med någon annan rss-tjänst, sorry Bloglovin’ och Blogkeen) och kategoriserar dem enligt följande: bästa, fina saker, inredning, mat, sminkbloggar, random, träning, utländska mode-ish samt kanske. I mappen kanske hamnar alla bloggar som jag nyligen stött på och som jag spontant gillar men vill läsa in mig lite på och det är ofta här som de sedan gallras bort när jag upptäcker att de inte har fulla rss-flöden. Jo, jag är hård när det kommer till min rss-läsare och ibland svär jag högt när en blogg som jag verkligen tycker verkar bra inte delar med sig av sitt fulla flöde eftersom jag VET att även om jag behåller den i min läsare som kommer jag aldrig att läsa inläggen från den bloggen eftersom jag aldrig klickar mig vidare till rss-snålingar. Jo, ett par undantag har jag så klart, men av dessa 330 bloggar handlar det antagligen om 3-4 stycken. Så få är det som får stanna kvar med ett återhållsamt rss-flöde. Hur som, när bloggarna ligger i min rss-läsare kan jag snabbt och lätt se vilka som har uppdaterat och vad de har skrivit. Ofta ofta klickar jag mig vidare till bloggen vars inlägg jag läser i rss-läsaren eftersom jag gillar att läsa inlägget “på plats”, speciellt om bloggen är en snygg sådan (jo, jag är en sucker för fina blogglayouter). Givetvis har jag även Google Reader installerad i min telefon så jag kan läsa bloggar lite när som helst, i sängen, på tåget, när jag sitter på toa och skiter – ja, ni förstår. RSS är inte din fiende, det är din bästa bästa vän, både som bloggare och bloggläsare!

Jag kan ju inte bestämma hur folk gör (vilket är synd, för det vore ASBRA om det var så att jag fick bestämma), men jag kan i alla fall berätta om hur jag fungerar som bloggläsare. Och så här fungerar jag.

Och ni ba: mm-hmm, intresseklubben antecknar!

Previous Post Next Post

You Might Also Like