Internet

En uppmuntran till att visa allt!

Nej vet ni! Nu rensar jag bort varenda blogg ur min rss-läsare som begränsar sitt rss-flöde. Inlägg utan bilder, rumphugna inlägg… alla sådana bloggar tar jag bort. Jag tror att tanken ofta är att man vill locka fler besökare till bloggen, så att folk inte bara läser rss-flödet, men alltså DET FUNKAR INTE. Om jag inte får se bilderna i rss-läsaren, om jag inte får läsa hela inlägget via rss:en, då kommer jag inte att klicka in mig på bloggen. Punkt. Ett avhugget inlägg gör mig inte nyfiken. Tvärtom! Mitt intresse tvärdör, för det finns inget som fångar mig. Läser jag däremot hela inlägg (med hela texten och bilder) är chansen att jag klickar mig in för att se inlägget på bloggen och för att lämna en kommentar cirka 5000 gånger större. På riktigt.

Kanske är det så att du inte ens vet om att du har begränsat ditt rss-flöde utåt? Så här kollar du på de största bloggverktygen.

WordPress

Dashboard > Settings > Reading > For each article in a feed, show Full text

Blogg.se

Inställningar > Lämna ut hela inlägg i rss-flödet

Blogspot

Settings> Other > Site Feed > Allow blog feed > Full

Och när vi ändå pratar om rss-läsare brukar denna fråga komma upp: Vaddå? Vad är en rss-läsare?

En rss-läsare är ett ställe där du kan samla alla de bloggar du gillar för att slippa klicka dig in på var och en. Jag följer just nu prick 330 bloggar. Det är omöjligt att klicka sig in på 330 bloggar per dag, jag tror inte jag skulle hinna göra det om jag så vore professionell bloggläsare på heltid. Så istället lägger jag till adresserna i min Google Reader (pallar inte med någon annan rss-tjänst, sorry Bloglovin’ och Blogkeen) och kategoriserar dem enligt följande: bästa, fina saker, inredning, mat, sminkbloggar, random, träning, utländska mode-ish samt kanske. I mappen kanske hamnar alla bloggar som jag nyligen stött på och som jag spontant gillar men vill läsa in mig lite på och det är ofta här som de sedan gallras bort när jag upptäcker att de inte har fulla rss-flöden. Jo, jag är hård när det kommer till min rss-läsare och ibland svär jag högt när en blogg som jag verkligen tycker verkar bra inte delar med sig av sitt fulla flöde eftersom jag VET att även om jag behåller den i min läsare som kommer jag aldrig att läsa inläggen från den bloggen eftersom jag aldrig klickar mig vidare till rss-snålingar. Jo, ett par undantag har jag så klart, men av dessa 330 bloggar handlar det antagligen om 3-4 stycken. Så få är det som får stanna kvar med ett återhållsamt rss-flöde. Hur som, när bloggarna ligger i min rss-läsare kan jag snabbt och lätt se vilka som har uppdaterat och vad de har skrivit. Ofta ofta klickar jag mig vidare till bloggen vars inlägg jag läser i rss-läsaren eftersom jag gillar att läsa inlägget “på plats”, speciellt om bloggen är en snygg sådan (jo, jag är en sucker för fina blogglayouter). Givetvis har jag även Google Reader installerad i min telefon så jag kan läsa bloggar lite när som helst, i sängen, på tåget, när jag sitter på toa och skiter – ja, ni förstår. RSS är inte din fiende, det är din bästa bästa vän, både som bloggare och bloggläsare!

Jag kan ju inte bestämma hur folk gör (vilket är synd, för det vore ASBRA om det var så att jag fick bestämma), men jag kan i alla fall berätta om hur jag fungerar som bloggläsare. Och så här fungerar jag.

Och ni ba: mm-hmm, intresseklubben antecknar!

You Might Also Like

58 Comments

 • Reply
  Blogg.se | När du inte orkar ringa en vän
  October 21, 2012 at 8:38 am

  […] mer om varför hos Katta.) This entry was posted in Allmänt babbel by Hanna. Bookmark the […]

 • Reply
  Can I get a witness « It's all gonna be fine
  July 30, 2012 at 12:49 pm

  […] men TACK Katta Kvack för detta inlägg! Mycket välbehövligt. Nu sprider vi ordet, ok? Jag läser allt i RSS och blir till vardags oftast […]

 • Reply
  Vb: En uppmuntran till att visa allt | erdoderdo
  July 28, 2012 at 12:06 pm

  […] här till Katta Kvacks ypperliga guide om att visa hela blogginlägg i RSS:en. Flera för mig nya bloggar har den här tråkiga inställningen att inte visa inläggen helt fullt […]

 • Reply
  ryrasstjarna
  July 16, 2012 at 9:11 pm

  Hej Katta!

  Tack för ditt pedagogiska inlägg. Jag har nyligen bytt från tumblr till wordpress och läser själv flera bloggar via RSS (säger man så?) tack vare dig och ditt inlägg. Herregud – hur orkade jag klicka in på alla bloggar innan på smartphonen? Tack och amen för det.

  MEN… jag lyckas fan inte ordna mitt egna RSS-flöde. Jag försöker följa dina anvisningar för wordpress men se det går icke… hittar inte ens en underrubrik som heter Settings efter Dashboard. 😥

  Vet du om jag gör nåt fel? (hahaha, för du är väl telepatisk va?) Eller har du möjlighet att vara lite extra pedagisk ett varv till… just for me?

  • Reply
   Katta Kvack
   July 16, 2012 at 10:50 pm

   @ryrasstjarna, Kan det kanske vara så att du har svenska inställningar i din admin-panel?

   • Reply
    ryrasstjarna
    July 17, 2012 at 10:04 am

    @Katta Kvack, Ja, jo men jag tror inte jag lyckades ändå. Vill du bara, för säkerhets skull, dra ordningen på svenska.

    • Reply
     Katta Kvack
     July 17, 2012 at 10:06 am

     @ryrasstjarna, Jag använder inte wordpress på svenska, så jag är osäker på vad de olika inställningarna heter. Ska försöka kolla upp det.

 • Reply
  Gabriella
  July 4, 2012 at 8:37 pm

  En fråga på detta somjag funderat på ett tag: räknas en som “prenumerant” om en följer bloggen via google reader? Också -visste inte att jag kunde sortera bloggarna i reader! Halleluja för saker som underlättar vardagslivet 😀

  • Reply
   Katta Kvack
   July 4, 2012 at 8:53 pm

   @Gabriella, Ja, om man följer en blogg via en reader är man en prenumerant – väl? Jo, men så är det väl? Jo! Ja!

 • Reply
  Mammaformer - Kvinnokroppen Post Preggo
  July 4, 2012 at 11:28 am

  Tack Katta!

  Hade ingen aning!

 • Reply
  Stiffy
  July 3, 2012 at 11:14 pm

  Jag är så sjukt glad och tacksam att du säger till om sånt här. Jag hade ingen aaaning.

  Och att du orkar vara så pedagogisk och allt. Du är bäzt.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 3, 2012 at 11:22 pm

   @Stiffy, Äsch då :blipp:

 • Reply
  Karin
  July 2, 2012 at 8:53 pm

  Gud, tror jag har en, kanske två, bloggar jag ARGT klickar in på pga detta. I övriga fall väljer jag bort bloggar jag annars hade läst pga tänker inte klicka iväg mitt i flödet på Reader.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 3, 2012 at 11:23 pm

   @Karin, Samma här!

 • Reply
  Nova
  July 2, 2012 at 7:41 pm

  I show it all baby! BOO-YAH!!!

  (Sen on a totally different note: ja jag måste fan börja köra Google reader så jag slipper komma ihåg bloggar och klicka hej vilt och ba JUST DET den har jag glömt och ÅH där var den igen och HOPPSAN den har jag inte kikat på sedan i april… ).

  • Reply
   Katta Kvack
   July 3, 2012 at 11:23 pm

   @Nova, Ja men gud ja – reader är det enda som får mig att komma ihåg alla fantastiska bloggar jag hittar!

 • Reply
  Åsa
  July 2, 2012 at 1:36 pm

  Jag visste inte detta, men nu har jag ändrat! Tack! Har visserligen bara typ två läsare men ändå :p

  • Reply
   Katta Kvack
   July 3, 2012 at 11:24 pm

   @Åsa, Yay!

 • Reply
  Lydia
  July 2, 2012 at 12:58 pm

  Bra rutet! Det känns så himla snålt när folk begränsar sina flöden, de som gör det medvetet. Särskilt bittert när det är rätt trivsamma bloggar i övrigt.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 3, 2012 at 11:24 pm

   @Lydia, Ja men faktiskt!

 • Reply
  AnnelieiGeneve
  July 2, 2012 at 10:00 am

  Detta hade jag ingen aning om var ett problem, för jag är en sådan där Bloglovin-person. Men tack, jag ska kolla omedelbums!

 • Reply
  Carina
  July 2, 2012 at 9:32 am

  För övrigt så är ju bloggar som inte ens har rss-flöde helt obegripligt… Inte en chans att man orkar följa dem. Eller de där bloggarna som endast kan följas via bloglovin (tror jag det heter). Inte orkar man skaffa en extra tjänst bara för vissa bloggar…

  • Reply
   Katta Kvack
   July 2, 2012 at 10:13 am

   @Carina, Nej, det förstår inte jag heller. Vissa bloggar som ligger hos tidningar är så, försöker man lägga till rss-flödet får man hela tidningens på köpet. Man ba: nej tack!

 • Reply
  Carina
  July 2, 2012 at 9:27 am

  Så sant, så sant! Man struntar i inläggen om de är rumphuggna. Har några sådana som jag prenumererar på. Jag tänker – jo, men det är ju en fin blogg, den vill jag följa. Men när det kommer till kriten orkar jag i princip aldrig klicka en gång extra på den rumphuggna inläggen, jag bara struntar i dem. Nu är jag oftast en tyst läsare som inte kommenterar så hemskt ofta, men gör jag det så är det på inläggen jag kunnat läsa helt och hållet i min rss-läsare. Då är det liksom värt ett extra klick. Men för att titta efter om det kanske var intressant – nej, då blir det inga onödiga klick.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 2, 2012 at 10:14 am

   @Carina, Precis så är jag, lägger till för att bloggen ÄR ju bra, men begränsar de sitt flöde så åker de ändå bort till slut.

 • Reply
  emma
  July 2, 2012 at 8:44 am

  Förresten, jättejäteättemånga bloggar visar bara första bilden i inlägget, är det också ett val? I min lista på ca 200 bloggar är det nästan bra Kattakvack som visar mer än en bild.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 2, 2012 at 10:15 am

   @emma, Åh, då känner jag mig extra generös 😀

 • Reply
  Malin
  July 2, 2012 at 7:44 am

  Håller helt med! Bloggar som inte visar allt i readern rensas bort, med några få undantag.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 2, 2012 at 10:19 am

   @Malin, Precis så!

 • Reply
  Jennysjox
  July 2, 2012 at 6:53 am

  Åh vad jag håller med! Det enda som inte funkar för mig är när folk slänger in videos, men det verkar vara generellt i google reader och inte ha med rss-flödet att göra. Eller?

  • Reply
   Katta Kvack
   July 2, 2012 at 10:18 am

   @Jennysjox, Det tror jag beror på hur man väljer att dela sin video, samt också beroende på rss-läsaren. Tror jag.

 • Reply
  Kajalpennan
  July 2, 2012 at 5:32 am

  Jag är precis likadan! Sorterar upp mina bloggar i olika mappar med olika ämnen och prio. Har även jag en mapp för nya bloggar och plockar bort de som begränsat flödet.

  Kom dock på att jag har noll koll på huruvida jag begränsat mitt flöde, må kolla!

  • Reply
   Katta Kvack
   July 2, 2012 at 10:18 am

   @Kajalpennan, Enda sättet att få det att fungera med bloggläsandet :nod:

 • Reply
  Lola
  July 2, 2012 at 3:50 am

  Oj, har ingen aning hur det ser ut i flödet men får väl an ta och rätta mitt obloggiga knas. Tack för du förklarat hur och varför 🙂

  • Reply
   Katta Kvack
   July 2, 2012 at 10:17 am

   @Lola, :blipp:

 • Reply
  Dess
  July 2, 2012 at 3:09 am

  Default hos blogg.se är tydligen att inte lämna ut, så tack för tipset! Tror de flesta inte har en aning om detta…

  • Reply
   emma
   July 2, 2012 at 8:41 am

   @Dess,

   Hade på känn att det var något åt det hållet eftersom jag oftast märker av begränsningar (bland svenska bloggare) hos blogg.se.

 • Reply
  emma
  July 2, 2012 at 1:11 am

  För mig som själv inte bloggar, men läser miljoners av andras bloggar, var det här med att der går att välja hur mycket som ska synas i rss-läsaren ny information! Jag drar mig också för bloggar som inte visar bilder eller som bara visar första textraden (pga sjukt jobbigt) men trodde stilla i mitt naiva sinne att det betodde på bloggen och inte på bloggaren. Nu när jag förstått hur det ligger till kommer jag rensa utan större pardon i min blogglista! Stort tack för att du ryter till och upplyser både bloggare och läsare (ex mig) om problemet och hur det ligger till! 🙂

  • Reply
   Katta Kvack
   July 2, 2012 at 10:17 am

   @emma, Japp, skitjobbigt som läsare att följa.

 • Reply
  Lilly
  July 2, 2012 at 12:49 am

  Och jag begriper mig inte på folk som ens tittar på statistiken, än mindre bryr sig om den. Jag skriver 1 – för min egen skull, 2 – för mina vänner / bekantas skull. Om 3000 okända personer skulle börja läsa min blogg dagligen skulle jag nog byta adress. :p

  • Reply
   Katta Kvack
   July 2, 2012 at 10:16 am

   @Lilly, Jag älskar visserligen statistiken, inte så mycket för att se hur MÅNGA som läser, utan mer HUR de läser: hur länge de stannar, hur de hittat hit, vilka inlägg som blir mest lästa osv. Mkt underhållande.

 • Reply
  merula
  July 2, 2012 at 12:40 am

  Amen och halleluja!

 • Reply
  Erik
  July 2, 2012 at 12:06 am

  Får dina inlägg levererade direkt i Safari på min macbook, funkar utmärkt 🙂

  • Reply
   Katta Kvack
   July 2, 2012 at 12:19 am

   @Erik, Sweet!

 • Reply
  Annika i Colombia
  July 2, 2012 at 12:01 am

  Åh, jag håller helt med!

 • Reply
  Lilla Mysan
  July 2, 2012 at 12:00 am

  Heh, vilken tur att jag inte begränsar då. För jag håller med dig! Jag fungerar precis likadant.
  Mvh en nybliven redhead :nod:
  (tack vare dig 🙂 )

  • Reply
   Katta Kvack
   July 2, 2012 at 12:19 am

   @Lilla Mysan, ÄLSKAR håret!

   • Reply
    Lilla Mysan
    July 2, 2012 at 8:24 am

    @Katta Kvack, Jag måste ju ta en bild med en bättre kamera, för bilden är inte riktigt rättvisande.

    • Reply
     Katta Kvack
     July 2, 2012 at 10:15 am

     @Lilla Mysan, Ser fram emot det!

     • Lilla Mysan
      July 2, 2012 at 8:18 pm

      @Katta Kvack, sådär. Suddig bild, men där ser man färgen bättre 🙂 Kråkan reagerade inte alls när hon vaknade idag. Efter nån timme fick jag påpeka att hon skulle titta på mitt hår. “Mammas hår buunt” var den enda kommentaren hon hade innan hon fortsatte leka. Jahapp, förmodligen är hon färgblind! På jobbet däremot har chocken varit total 😀 Mycket underhållande att se allas förvånade miner!

 • Reply
  Fia
  July 1, 2012 at 11:41 pm

  Håller med, dock av någon anledning har en del av dina inlägg blivit “rumphuggna” också, inte alla eller ens ofta, så blivit förvånad när det hänt då det då oftast inte ens varit särskilt långa eller så heller

  • Reply
   Katta Kvack
   July 2, 2012 at 12:18 am

   @Fia, Ibland tjafsar rss:en lite hos mig, vilket beror på webbhotellet. Ska flytta sajten inom de närmsta veckorna, hoppas att det löser alla smågrejer som jag stöter på och blir galen på.

 • Reply
  Lina
  July 1, 2012 at 11:30 pm

  Gött, jag visade redan allt. Tack för att du sa till, jag hade faktiskt ingen aning om hur man skulle göra.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 2, 2012 at 12:16 am

   @Lina, :blipp:

  Leave a Reply