Popkultur

Man undrar över ‘äkta’ & ‘naturligt’

Innan jag skriver resten av det här inlägget är det ett par saker jag vill klargöra:

1) Jag tycker att Loreen är en begåvad artist – detta är inte en attack mot henne.

2) Jag tycker att Euphoria är en riktigt dålig låt, men jag tycker att alla får gilla vilken musik de vill, smaken är som baken etc etc – detta är inte en attack mot er som gillar låten.

3) Jag har inget emot Underbara Clara. Ofta håller jag inte med henne i det hon skriver, men jag tycker att hon är en bra skribent, driver ett fantastiskt företag och även om jag ofta inte håller med henne så respekterar jag hennes åsikter och tycker att hon har en fin blogg – så detta är inte ens en attack mot henne.

4) Förstår ni? Det är inte meningen att någon ska känna sig påhoppad eller attackerad med detta inlägg. Ålrajt?

5) Läs gärna detta inlägg också som jag skrivit som komplettering till det här inlägget.

Det är ett himla tjat om att det är så kul att Loreen vann eftersom hon är så ÄKTA. Det bloggas om det, Facebookas om det, Twittras om det. Äkta för att hon är naturlig och inte har stort fönat hår och silikonläppar. Äkta för att hon under veckan i Azerbajdzjan visade ett intresse för mänskliga rättigheter och folkrättsfrågor. Äkta för att hennes låt var så bra och fantastisk, ja äkta liksom.

Alltså. Jag vill ju inte vara den… MEN: hon har stort fönat hår, som helt klart är plattat och dessutom nog utfyllt med fejkhår – om det nu är något fel med att ha fönat hår och fejkade material för att piffa sig alltså, vilket jag inte tycker att det är. Hennes intresse för MR kan jag bara hoppas är genuint och inte bara resultatet av en välsmord maknadsföringsmaskin som SVT ligger bakom. Och låten, den där ÄKTA låten, som är skriven av G:son, en låtskrivarmaskin utan dess like för mellon med över 30 bidrag senaste åren, låten som erbjöds Danny först, och kanske en hel rad andra artister  – vad ÄR det egentligen som gör låten så himla äkta? Att hon virvlade runt med armarna på bästa klubbmanér a´la London 1996?  Att hon var barfota på scenen när hon sjöng den? För det vet ju alla, att dansar man barfota då är man lite mer äkta än en kille i vit overall med insydd ljusslinga.

För mig känns inte Loreen mer äkta eller oäkta än vad Saade gjorde förra året. De sjunger låtar de inte skrivit själva. De dansar en dans som en koreograf med största förmodan lärt dem. De åker på utflykter som pr-maskineriet skickar dem på. Jag säger inte att detta inte gör dem till bra artister, men jag har svårt att förstå varför just Loreen skulle vara mer ÄKTA än Saade, eller Saucedo, eller Bengtzing. Jag har också svårt att förstå varför någon utan restylane i läpparna skulle vara mer äkta än någon med artificiellt upp-plumpade läppar. För jag trodde att ÄKTA inte hade med ytan att göra alls. Jag trodde att man kunde vara fin och äkta som person oavsett om man fönar håret eller inte, oavsett om man plumpar läpparna eller ej, oavsett om man fyller ut håret med lösa tofsar. Ni vet det där talesätten om att man inte ska döma hunden efter håren, det går liksom åt båda hållen, och att sitta och säga att någon känns mer äkta än någon annan utifrån hur de ser ut – har vi inte kommit längre än så?

Men jag håller med Clara – jag önskar att kändisar kunde använda sitt celebhood på ett vettigt sätt oftare än vad de gör. Och jag önskar att vi andra också kunde göra det – tänka till lite oftare över de val vi gör. Det stormade ordentligt över att ESC skulle hållas i Azerbajdzjan, samtidigt som svenskar vallfärdar  till Thailand året om utan att ens reflektera över det. Märkligt!

Previous Post Next Post

You Might Also Like