Man bakar filmjölkslimpa a´la Pontus

När jag jobbade på a-kassan brukade vi med jämna mellanrum käka lunch på Sthlm Kaffe med Mjölk som ligger (eller låg, vet inte om det finns kvar) på Drottninggatan. Till deras lunchbuffé serverade en mörk och härligt söt limpa som vi bönade och bad efter receptet om, vilket de så klart var helt ointresserade av att ge oss. Det enda de yppade var att det var en filmjölkslimpa.

Det där med recepthemligheter i dagens läge med internet känns ju egentligen ganska fånigt. Nu var vi visserligen inte så smarta att vi faktiskt googlade, men ett par veckor efter de hade förvägrat oss receptet på Sthlm Kaffe med mjölk så publicerade Metro ett recept på en filmjölkslimpa från Pontus by the Sea. När vi testbakade det så visade det sig vara exakt sånt bröd som vi moffat i oss kilovis av på fiket. Hurra.

Det här brödet alltså, det är så himla gott och sött. Man blir säkert inte trind om midjan av det, men man blir banne mig glad i själen. Testa det med lite god ost, eller bara lite smör. Alla sätt är goda. Men hörrni, låt er inte skrämmas av alla de olika mjölsorterna. Sist jag bakade det tog jag lite av det vi hade hemma, och det funkade jättebra. Det jag kanske inte skulle tumma på är rågkrosset, för det ger en sådan himla god crunch till brödet, men man gör som man själv vill. Det är säkert gott att klämma ned lite russin eller torkade aprikoser också.

Filmjölkslimpa a´la Pontus

Ingredienser

  • 1 l filmjölk
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1,25 dl grahamsmjöl
  • 2,25 dl rågkross
  • 1 dl vetekli
  • 4,5 tsk bikarbonat
  • 4,5 tsk brödkryddor
  • 2 dl sirap

Instruktioner

  1. Blanda alla ingredienser i en skål
  2. Häll smeten i två smorda och bröade limpformar (sådana där avlånga historier, ni vet)
  3. Baka i ugnen på 175 grader i 1½ timme
  4. Låt svalna en smula, men ät för all del några ljumma skivor med en massa smör som smälter en smula. SÅ JÄVLA GOTT!
http://www.kattakvack.se/?p=18349

13 comments to Man bakar filmjölkslimpa a´la Pontus

  • Oh, det lät ju supergott så nu har jag skrivit ut receptet (tack för smidig ”skriv-ut-knapps-grunka”?)*Off to the store* :yum:

    Katta Kvack säger:

    @Ingela, Vad kul att du gillar utskriftsfunktionen, och receptet förstås!


  • Fia

    Åh ser ut och låter som det brödet jag älskade på ett lunchställe i liljeholmen, måste testa.

    Katta Kvack säger:

    @Fia, Ja gör det, mer lättbakat bröd får man leta efter!


  • Så.himla.gott! Älskar filmjölksbröd :) brukar ha i rivna morötter, pumpafrön och lite allt möjligt i en oändlig kombination och ibland byta ut filen mot yoghurt. Mums!

    Katta Kvack säger:

    @Lola, Eller hur! Åt vi där tillsammans ngn gång månne?


  • lisa

    Det fina med sånt bröd är ju att det går att göra av nästan vad som helst man här hemma! En slatt yoghurt, en slatt blåbärsfil, mjöl, havregryn, frön….jag brukar faktiskt alltid ha lingonsylt i för det blir himla gött.

    Katta Kvack säger:

    @lisa, Åh ja, man kan hälla i lite som man vill. Sjukt bra grej!


  • Tack för receptet! Ska genast testa!

    Katta Kvack säger:

    @Annika i Colombia, Hurra!


  • Anna J

    Det här receptet skriver jag ut och sparar tills jag får lite ”baklust”. Jag älskar nybakad filmjölkslimpa med massor av smör och ost på. :yum:

  • Helena S

    Bakade limporna i fredags! Mums så gott! Kan knappt hålla mig tills båda är slut – jag vill baka en ny omgång NU så att jag kan testa variatuoner. Russin, solrosfrön, rivna morötter, lingonsylt, äppelmos… Möjligheterna är ju OÄNDLIGA!

  • Tror du man vågar halvera receptet? Har bara en form. Eller är det säkrast att köpa en form till? kram