Mat & Dryck

Biffmacka med helstekt potatis och rödbetssallad

Där sitter ni och bara: suck, VAD ska vi äta ikväll? Ät detta vettja!

Så här funkar det ganska ofta på mina matveckor: jag bestämmer maten, får för mig att jag kommer vilja laga den och sedan får sambon laga den i ren hungersdesperation eftersom jag inte får tummen ur. För några veckor sedan hade jag satt upp ganska många recept från den här boken på matsedeln. I slutändan blev det bara två recept som vi faktiskt lagade. Det första var en kycklingpaj, som om sanningen ska fram inte var särskilt fantastisk. Det andra var dessa mackor, som var himmelska. Sambon moddade receptet lite, och det som jag skriver här är det som det i slutändan blev – inte exakt som det står i boken med andra ord.

Brödet, till exempel, tyckte Jamie skulle vara ciabatta – men eftersom vi hade fått två påsar fulladdade med surdegsbröd ett par dagar tidigare så tog vi så klart det. Och vad gäller potatisen – receptet hojtade om färskpotatis, men vi körde en gammal favorit i stället: helstekt konserverad potatis. Jag vet, det låter hur skumt som helst, men de där billiga konserverade potatisarna från Euroshopper blir tillsammans med en rejäl skvätt olja och lite kryddor alldeles fantastiska efter 20 minuter i ugnen. Jag lovar.

Biffmacka med helstekt potatis och rödbetssallad

Tidsåtgång: 40 minutes

Portioner: 4

Ingredienser

    Biffmackor
  • 500 gram biff
  • 1 stort gott bröd - t.ex surdegsbröd, ciabatta eller rustisk baguette
  • Ett par paprikor på burk
  • Färsk persilja
  • Pepparrot på tub
  • En halv burk Creme Fraiche
  • En näve ruccolablad
  • Potatis
  • En burk konserverade potatisar
  • Ett gäng vitlöksklyftor
  • ½ citron
  • Rödbetssallad
  • Ett knippe färska kokade rödbetor
  • Balsamvinäger
  • ½ citron
  • Färsk persilja

Instruktioner

  1. Lägg potatisen i en ugnssäker form, slaska på olivolja, släng på vitlöksklyftorna och salta med typ havssalt eller annat gott - varför inte grillkrydda - jag ÄLSKAR grillkrydda. In ugnen med dem på typ 225 grader i dryga 20 minuter, eller tills de fått fin färg och är lite krispiga på ytan.
  2. Skala och dela rödbetorna i mindre bitar. Koka dem tills de blir mjuka. Tar typ 20 minuter på ett ungefär.
  3. Krydda biffarna med salt och peppar, häll på lite olivolja och lägg dem i en varm grillpanna. Stek ett par minuter på vardera sida (om man gillar rosa - jag ÄLSKAR rosa) - eller längre om du gillar torrt och genomstekt kött.
  4. När allt nästan är klart, kasta in brödet, som du har delat, längst ned i ugnen så att du får lite rostyta på det. Finhaka under tiden paprikorna på en stor och ren skärbräda. Flytta biffarna från grillpannan till skärbrädan och häll på lite olivolja. Hacka några persiljeblad och blanda med paprikorna och köttsaften från biffarna. Skiva biffarna på snedden.
  5. Ta ut brödet ur ugnen och ringla på lite olivolja (yup - ÄNNU mer olivolja). Blanda pepparrot med creme fraiche och bred sedan på såsen på brödet. Lägg på ruccolablad och köttet ovanpå. Lägg sedan på paprika/persiljemixen på köttet, på med locket och ställ fram på bordet.
  6. Servera rödbetorna med en skvätt balsamvinäger, citronsaft och persilja.
  7. Servera potatisen med ett par citronklyftor vars saft pressas över potatisen.

Källa: Middag på 30 minuter av Jamie Oliver

http://www.kattakvack.se/?p=18058

 

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Ida-M
    March 25, 2012 at 7:46 am

    Vad var det som var fel med kycklingpajen? Den står nämligen på våran meny som ett försök att göra något nytt med kyckling.

    • Reply
      Katta Kvack
      March 25, 2012 at 8:56 am

      @Ida-M, Den smakade inte någonting. Krydda upp den så blir den nog bättre.

  • Reply
    Linda E
    March 24, 2012 at 3:33 pm

    Helstekt burkpotatis är så jäkla gott! Mackan lät inte dum den heller!

  • Reply
    Martine
    March 24, 2012 at 3:31 pm

    Detta hade varit en perfekt sommar-middag 🙂

    Den absolut godaste potatisen som finns (och jag är extremt kräsen) är nypotatis som man köper i frysdisken. Köper dem på Ica, men kan inte komma på vilket märke det är just nu. Jag brukar inte tycka nypotatis är värsta grejen, men dessa är helt underbara!

  • Leave a Reply