Tips tack!

Vi kör vegovecka här hemma, till stora sonens mycket stora förtret. JAG KOMMER INTE KLARA EN HEL VECKA UTAN KÖÖÖÖÖÖÖÖTT, klagade han och försökte suga in kinderna i ett försök att se undernärd och utsvulten ut. Han lyckades inte.

Hittills har vi ätit töntigt goda smördegspiroger med svampfyllning (gul trumpet) som sambon gjorde i måndags. Alltså, de var så goda att jag höll på att dö av lycka. DÖ AV LYCKA! Igår åt vi vegolasagne som jag gjorde på skåp- och kylrester, som också var himla god faktiskt. Idag är ännu ett oskrivet blad. Tydligen är det himla svårt (för mig) att hitta på mat när det inte ska vara något köttigt med. Sambon fullkomligen spottar ur sig goda saker som han svänger ihop på en höft, med jag måste ha recept till allt. ALLT. Utom lasagnen faktiskt, för den lagade jag så ofta under åren i London och kossorna var galna.

Så, vad jag försöker säga: tips på vegomat tack i kommentarerna. Stat!

32 comments to Tips tack!

  • Åh, jag är barnsligt förtjust i linsbiffar på gröna linser och potatis med svampsås till, bästa maten, levde på det som veggo.

    [Svara på denna kommentar]

  • Kajsa

    Alltså, jag vet inte hur ni ställer er till köttsubstitut, men om ni gillar quorn, så brukar jag göra en sjukt god pastasås med ljusa quornbitar (fräses i smör tills dom får stekyta), spenat, squash (fräses också i smör), sparris (är jag lat tar jag fryst som jag delar i bitar och slänger i på slutet), grädde/kräm fräs och krydda med ganska mycket salvia (plus saltåpeppar och/eller buljongtärning). Koka god pasta till och ha på en shitload med parmesan.

    Jag höftar också, ett paket quornbitar brukar bli 3-4 portioner för mig, lite beroende på hur mycket annat jag har i grytan/såsen.

    Gillar ni inte quorn funkar den bra utan också, men det är ju bra med protein osv. Man kan säkert ha kyckling också om man känner sig köttsugen.

    [Svara på denna kommentar]

  • Kikärtsgryta som är både snabb- och lättlagad kanske?

    Recept för 4 personer:

    4 portioner ris
    2 lökar
    4 vitlöksklyftor
    4 palsternackor
    2 msk olivolja
    2 tsk chilipulver
    2 tsk spiskummin
    800g Kikärtor (två burkar)
    800g krossade tomater
    2 dl matlagningsyoghurt
    1 citron
    1 msk honung
    Salt, peppar

    Gör såhär:

    1. Sätt igång riskoket.
    2. Skala och hacka lökarna och vitlöken.
    3. Skala palsternackorna och skär i sockerbitsstora bitar.
    4. Fräs löken, vitlöken, chilipulvret och spiskumminen i oljan i en stor gryta. Löken ska inte brynas, bara mjukna.
    5. Häll i kikärtorna och tomaterna.
    6. Puttra ihop minst 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    7. Gör citronyoghurten: Tvätta citronen och riv skalet.
    8. Blanda det rivna med yoghurten och honungen.
    9. Servera med riset till kikärtsgrytan.

    Tar max en halvtimme att göra och smakar mums!

    [Svara på denna kommentar]

  • Haloumi! Sväng ihop din godaste sallad (testa bulgur, äpple, gurka, rödlök, ruccola, bladpersilja) och toppa med stekt haloumi. Släng på lite ajvar så har du en middag att drömma om. Enkelt också. Mina barn älskar haloumi.

    Lasagne hade du redan gjort, men ett till tips: Mixa mjölk, getost och soltorkade tomater till nåt såsliknande. Varva med bladspenat (mycket! ta fryst och tina!) och lasagneplattor. Toppa med lite mer ost (för ost är ju gott)!

    Eller så surfar du helt enkelt bara in här: http://www.pickipicki.se/receptregister/ så har du veggo-rätter som räcker året ut.

    [Svara på denna kommentar]

  • Du har sett att onekligen håller på och vego-mat-tipsar, va? Ja, klart du har. Utöver det har jag inga tips.

    [Svara på denna kommentar]

  • Veggie

    Jag har varit vegetarian i över 17 år nu. Tips: Goodstore på Skånegatan (Södermalm) säljer en massa fina ekologiska vegetariska/veganska alternativ som är gottis.

    Quorn, tofu eller soyaprodukter som ersättning till kött? Då kan du ju bara byta ut och göra allt möjligt ”vanligt”; soyafärssås och pasta, klyftpotatis med marinerade quornfileer + sås, soyabullar med potatis och skysås + lingon etc etc
    Annars:
    Risotto
    Riacottaplättar med pepperotskräm och avokado
    Soppa + pannkakor
    Pizza
    Bakad potatis med div fyllningar

    osv osv osv.

    [Svara på denna kommentar]

  • Det jag käkar just nu, majsplättar, kanske kan vara något? Mer matiga än ”vanliga” plättar och så kan man äta dem både med vanliga plättillbehör och med t.ex. couscous (plain eller med ihackade grönsaker), yoghurt och chutney; kanske en bönsallad vore gott till också.

    Såhär:

    1 stor burk majs, typ 300 g eller vad det är i dem
    1 frp Keso
    4 ägg
    3 dl mjöl
    lite salt

    Lägg allt i en skål och kör med mixerstav tills det är slätt. Bryn i smör i panna. Det brukar vara bra att ta en matsked smet per plätt.

    [Svara på denna kommentar]

  • Sandra

    Kolla in den här bloggen: http://rakfrossa.tumblr.com/
    Helt fantastiska helvegetariska rätter :) Brukar använda mig av den när jag behöver inspiration.

    Jag är själv vegan och brukar oftast köra på indiska rätter eftersom jag är fattig student och linser + curry + spenat + kokosmjölk + diverse andra kryddor + ris är så billigt (och blir så gott!) Finns mängder av recept på olika vegetariska indiska rätter på nätet, själv brukar jag höfta fram lite olika egna som ibland blir jättebra och ibland mest blir sådär.

    [Svara på denna kommentar]

  • Snabb smidig och god kikärtsgryta med ris:
    1 lök fräs i panna. I med en burk kikärtor. Krydda med curry och grönsaksbuljong (sån där i pulverform klarar jag mig inte utan som veg sen 14 år). I med 2 burkar krossade tomater. Skiva i två bananer. När allt känns kokt och bananen mjuknat drar du i ett paket matlagningsrädde. Ät med ris eller bara med ett grovt bröd.
    Sv: inga tatueringar här, men skulle jag se dig på öppna fsk skulle jag känna igen dig och sötEddie och säga hej KattaKvack :) Vi har ännu bara varit på öppna fsk i trångkan…

    [Svara på denna kommentar]

  • Vegomat är ju busenkelt ju! Typisk svensk tanke att allt utan kött är vegetariskt egentligen, haha.

    Har samlat på mig några recept, håller på och gör en egen kokbok. Det är bra för då måste man inte hålla recepten i huvudet.
    Ett tips alltså!
    Tyvärr kan jag inte skriva ner alla recepten i helhet, utan sammanfattar lite kort.

    Tacogratäng – quornfärs, fullkornspasta, tacokryddor, grädde och riven ost: http://www.tasteline.com/recept/Tacogratang_med_quornfars

    Sallad med vitlöksstekt halloumi, rödlök, kokade kylda soyabönor, babyspenat och parmesanost (+ valfri dressing)

    Enkel spaghetti med spaghetti och en “sås” på olivolja, chili och vitlök

    Krämig pasta – Fullkornspasta + stekta grönsaker: paprika, zucchini, purjolök. Rör ner creme fraiche och krossade tomater i stekpannan, salta och peppra. Låt puttra en stund. Servera tillsammans med pastan.

    Pastasallad – i vilken man kan ha i vad som helst, men t.ex fullkornspasta, rödlök, fetaost, isbergssallad, halloumi, paprika, hummus…

    Grekiska biffar med vitlökssås http://vegandeli.blogspot.com/2008/12/grekiska-biffar-och-vitlksss.html

    Bulgursallad – koka 2 dl bulgur med buljong, ha i persilja, basilika och några deciliter kokta kikärtor. Tillsätt lite vitlök, vinäger och stekt halloumi.

    Halloumi går att tärna och använda i alla sallader eller äta som det är.

    [Svara på denna kommentar]

  • Nani

    En av mina alltimefavvoveggo är en enkel svampsås med pasta. Twisten är smakena. Den här görs med lite cider (alkoholfri är perfekt) så den blir väldigt fräsch i smaken.

    400 gr färska champinjoner
    2 vitlöksklyftor
    smör (till stekning)
    ca 1-2 dl äppelcider
    salt
    vitpeppar
    4 dl creme fraiche (funkar med alla kokbara)
    hackad persilja (jag brukar använda fryst så man slipper stå o hacka den :))

    dela champinjoner i halvor (eller i fyra om de är stora) skala o hacka vitlök, fräs svamp och vitlök i kastrull eller traktörpanna. Häll på cidern och krydda. Låt koka utan lock i ca 5 min, cidern ska reduceras lite. Rör i creme fraiche o persilja och koka en liten stund till. servera med pasta. Urmumsigt!!

    Annars är grönsaksbiffar lätt o gott: grovriv 2 morötter, 2 palsternackor, 1 dl purjolök, 2 potatisar. Blanda med ett ägg och örtsalt och peppar. Stek. Servera med tzatziki. nam!

    Lycka till med veggoveckan!!

    [Svara på denna kommentar]

  • AMO

    När jag frågade mina läsare om vegorecept för en tid sedan fick jag hur många som helst:
    http://www.alexmo.se/2012/02/smarta-recept-till-barnfamiljen.html

    Välj och vraka!

    [Svara på denna kommentar]

  • Min svägerska är vegetarian (och urmakare, därav kallar vi det här för urmakarpasta) och hon har lärt mig det här ”receptet”. Så gott att vi till och med åt det som lunch på hennes bröllopsdag.

    Koka pasta. Servera pastan med röd pesto (såndärn på soltorkad tomat), kidneybönor och tärnad fetaost.

    Plättlätt.

    Vi serverar mycket soppa och pasta när vi gör vegokäk här hemma. Hemlagad pizza med bara vegoalternativ funkar också. Det kanske gnälls lite först, men när de väl äter går det bra. (Mina gnällspikar är 8½, 11, 19½ och 38). ;)

    [Svara på denna kommentar]

  • Maria

    Jag har gjort en variant på det här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=2455915 Ugnspannkaka med glöggbräserad rödlök och brieost, fast jag körde med balsamstekt lök och fetaost. Borde gå med någon typ av chevre också. man kan ha lite ruccola på också.

    [Svara på denna kommentar]

  • Kesoplättar är gott även om jag i huvudet inte har recept tillgängligt, men det går säkert att googla :) kram!

    [Svara på denna kommentar]

  • Varför inte köra tacos med quorn? Det finns ju både bitar och färs som man kan fylla pitabröd med. Mina barn älskar quorn, det smakar ju lite som kyckling och har ingen konstig bi-smak eller så.

    [Svara på denna kommentar]

  • Sara

    Burritos med bönor kanske?

    Gör en röra med bönor av valfri sort, lök, paprika, majs (eller vilka grönsaker man nu har hemma) krossade tomater och krydda efter egen smak. Fyll lite röra i tortillabröd, rulla ihop och lägg rullarna bredvid varandar i en form. Riv eller hyvla ost över och gratinera i ugn tills osten har fin färg. Servera gärna med hemmagjord guacamole.

    [Svara på denna kommentar]

  • Helena

    http://veganvrakrecept.blogspot.com/
    här finns alla recept man behöver, och så himla mycket bra inspiration!
    (andra fantastiska bloggar (som är mer aktiva är bla) http://veganmage.se/ och
    http://www.vegankrubb.se/
    lättast att få mer inspiration är det kanske om en prenumererar på: http://vegomatsedel.se/ Nya tips varje vecka, och en bred blandning av mat!

    [Svara på denna kommentar]

  • Allt vegetariskt behöver ju inte vara något speciellt. Spagetti och quornfärs. Alltså, allt med köttfärs eller grytbitar kan ju lika gärna göras med quorn, jättebra och gott. Använd gärna buljong för bra smak.

    [Svara på denna kommentar]

  • Lollo

    Min favoritpastasås alla kategorier!

    2 gula lökar
    2 dl röda linser
    4 dl grönsaksbuljong (eller typ koka linserna enligt paketet, ihop med en buljongtärning, det gör jag oftast)
    1 burk tomatkross
    lite tomatpuré
    1 tsk oregano
    Peppar

    Finhacka löken, skölj linserna. Koka lök, linser och buljong 5-6 minuter. Tillsätt tomatkrosset och koka ihop med kryddor och tomatpuré.

    Går fort att svänga ihop också.

    [Svara på denna kommentar]

  • Madde

    Biffar är toppen! Här är två varianter som tom sambon äter, och det är extremt ovanligt – han vill egentligen bara äta kött. Typ så. Falafel är också gott och enkelt. Igår knäckte vi äntligen (eller vadå vi, jag var det ju!) receptet på hur man gör för att de inte ska spricka utan hålla ihop! Jag körde en burk kikärter (zetas) i matberedare med en gul lök och en halv solovitlök. Kryddade med spiskummin, koriander och stark paprika plus vitpeppar och salt. Saft från en halv citron. I med ett ägg och typ 3 msk potatismjöl. Stek i olja. Jag skedade bara ut biffar i pannan. Väldigt enkelt! De andra recepten finns här, http://www.sund.nu/docs/recept/visa.asp?tem=3&rec=92, och här, http://www.ica.se/Recept/bonbiffar-med-texmexsmak-3441/.

    [Svara på denna kommentar]

  • Köp soja”kyckling”bitar och laga vad fasen som helst du/ni gillar. Finns på (gul) påse i vegofrysdisken, det är kanske det godaste jag vet. Lätt bästa kombon: Köp pita/taco/falafelbröd, grönsaker, koka couscous och stek sedan kycklingen så den får lite färg. Låt den sen puttra i (veg/ickeveg) grädde, sedan kastar du bara ihop allt och äter. DÖGOTT.

    Sen finns det förstås en hel del andra skitbra och goda halvfabrikat. Sojaburgarna i frysdisken och korv från Vegideli i kyldisken är också toppen.

    Vill man testa något som inte är låtsaskött så är tofu (gjort på sojabönor) himla mångsidigt, bryt ner bitar i woken, ät kallt på smörgås, i paj.. Den färdigkryddade med tomat och basilika är svingod, annars kan man köpa naturell och marinera bäst man vill själv. Tempeh (soja) och Seitan (vetegluten) är också kuliga hittepå-proteinkällor värda att testa om man är äventyrlig!

    [Svara på denna kommentar]

  • Fia

    En gammal favorit när jag fortfarande var lakto-ovo vegetarian var Pasta med ost och spenatsås, den brukar gillas även av många som inte gillar spenat.

    Fräs hackad spenat i smör tills vattnet kokat ur, tillsätt valfria mejerier (mjölk, grädde, cremé fraiche etc.) till den inte längre är mest spenat (mer mejeri än en spenatstuvning). Väljer du mjölk ta i lite redning av något slag också, men den ska inte vara full tjock än. Bäst brukar bli med en blanding av hälften cremé fraiche och hälften mjölk/grädde. Krydda med salt, peppar, vitlökspulver och eventuellt lite grönsaksbuljong, låt puttra några minuter. Rör i riven ost som får smälta (inte koka mer!).

    Ät med pasta.

    [Svara på denna kommentar]

  • Ida

    Jag har börjat äta mer vegetariskt också, och tricket är helt klart att äta så god mat att man glömmer att det saknas kött, för att det liksom inte saknas! Mina bästa tips:
    - Halloumi
    - Vad som helst med fetaost + all annan ost
    - Portabellosvampar, ta av foten, fyll med kryddor och smör, vira in i folie, baka i ugnen. Eller stek som ”burgare”. Glöm inte ost (se ovan).
    - Tzay! Dyrt, ibland svårt att få tag på men absolut bästa köttsubstitutet. Som köttbullar, jättegoda i gryta och tydligen att grilla fast det har jag aldrig provat.
    - Allting thai med kokosmjölk. Funkar med mycket grönsaker, kanske några sojastrimlor eller tofu (fritera den först eller stek i alla fall på hög värme med mycket olja så blir den krispig utanpå och mjuk inuti)
    - Tacos. Quornköttfärs eller bara bönchili. Alla tillbehör.

    [Svara på denna kommentar]

  • Ida

    Kom på en sak till jag tänkte på. Om man är en sån som vi, som äter kött ibland men helst inte alltid) så måste inte alla vegorätter vara väldigt proteinrika. Jag tycker att det är helt okej att äta pasta och ostsås för man vet att man nån gång inom en snar framtid kommer äta kött/fisk som gott och väl täcker vårt proteinbehov. Sen är det ju gött med vegprotein också, men är man allätare tycker jag inte man behöver köra fast för att man tycker proteindelen är svår/att det är äckligt med sojaprotein/linser. Viktigaste är att minska på köttkonsumtionen ju.

    [Svara på denna kommentar]

  • Har inte så mycket att komma med, men gu´vad mycket god mat du blivit tipsad om här…

    [Svara på denna kommentar]

  • emma

    1. Tzay som någon tipsade om ovan är gudomligt jävla gott, bästa lyxvegomaten,finns på bland annat Goodstore!

    2. Min enklaste rätt är ungsrostade rotsaker och fetaost- och linsröra.

    Välja vilka rotsaker du vill ha, jag brukar köra på potatis, morötter, rödbetor och palsternacka. Hacka i lagom stora bitar, släng på en plåt, ringla olja över, krydda med valfria kryddor (salt, peppar, paprika, chili åker på hos mig) och så in i ugnen. (Men det här visste du säkert redan).

    Koka röda linser tills dom är i pricnip sönderkokta, låt dom svalna lite.
    Hacka en gullök (eller en halv om en inte är så förtjust i lök) och lägg i en skål, ös i creme fraische (eller hur fan det nu stavas!) och linserna, smula sen i fetaost. Jag brukar använda en liten burk creme f och ett paket fetaost, det räcker till kanske 2-3 personer? Kokar ungefär 1 dl linser till det. Salta och peppra och ät till rotsakerna som en kall eller ljummen sås, beroende på hur mycket linserna hinner svalna.

    Det är sinnessjukt lätt att göra och så himla himla gott!

    [Svara på denna kommentar]

  • Jag lagar ju bara veggomat, men det kanske mest lättlagade är en soppa.
    Med ca:
    någon och en halv dl röda linser
    2 potatis (eller 3 små)
    (1 sötpotatis om man kan få tag på)
    2 morot
    fryst spenat
    typ vika andra grönsaker man vill
    lite krydder och örter
    olivolja och kanske balsamvinäger
    (skvätt grädde om man vill)

    Vill man vara fancy rostar man sötpotatis och en röd paprika innan; sötpotatisen genom ett stoppa in den i ugnen på 175c i en timme med skal och allt och sen skära av ena änden och klämma ut innanmätet. Sen kokar man upp runt en och en halv liter vatten till att börja med, och buljongtärning eller fond. Tärna potatisen smått och ha i den och linserna + en skvätt olja. Koka i ca 10 min, ha sen i resten av grönsakerna, men inte de rostade om du rostat. Koka ett par minuter till, tills de blir mjuka. Ha i de rostade, peppar och salt, kanske vinäger, kanske basilika och rosmarin, kanske lite ungersk paprika. Kanske grädde. Smaka av. Mosa med potatismosare eller kör med stavmixer. ät med bröd.

    [Svara på denna kommentar]

  • Ellika

    Jag äter också bara vegetariskt vilket lustigt nog gör det svårt att tipsa. För mig är ju inte vegetariskt ett tema utan all mat. Men min sambo gjorde godaste maten ever nyligen, så jag måste ändå tips om just det. Laga rödbetsrisotto. Det finns recept på internet. Ev. kommer receptet säga åt dig att slå av kokvattnet på rödbetorna. Gör inte det. Spara istället och tillsätt som buljong (ev med buljongpulver/tärning i) i risotton. Smörstek trattkantareller och ät till

    [Svara på denna kommentar]

  • Fisken

    Skummade för att se om någon skrivit det, men falafel! Gör själv (kladdigt) eller köp Hälsans Köks färdiga i frysdisken. Äts med förtjusning även av min matvägrande 3-åring som annars mest äter makaroner.

    [Svara på denna kommentar]

Leave a Reply

  

  

  


4 + = elva

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>