Livet

Hej! Jag heter Katarina och detta är mina supervita ben.

Hej! Jag heter Katarina och detta är mina supervita ben. Ipren-vita, kanske några skulle kalla dem för. Ja, det är mycket möjligt, men vad spelar det för roll, skulle jag i sådant fall svara? Charlotta som är chefredaktör för Chic skrev ett inlägg idag om Rumer Willis bleka spiror:

Nog för att jag inte är särskilt solbränd eftersom jag har jobbat hela sommaren hittills, men så HÄR blek är jag inte! OMG! Hur ser hon UT egentligen, Rumer Willis? Hon måste ju ha någon pigmentsjukdom? Hon är ju vitare än en Ipren-tablett!

Nu vill jag börja med att säga att jag är ett stort fan av både Charlotta och Chic, så detta är inte på något sätt en attack mot henne, bara så alla har det klart för sig. Kanske är det till och med så, som någon frågar i kommentarerna till Charlottas inlägg, att hon har skrivit detta för att få igång en debatt om hetsen kring solbrun hud som kommer som ett brev på posten varje sommar? Eller så tycker hon helt enkelt att det är lite smågräsligt med så bleka ben som Rumer Willis har – jag vet inte. Vad jag vet är att mina ben är mer eller mindre precis lika bleka som Rumers.

Min hud, i synnerhet huden på ben och mage, har alltid haft en svag ton av blå som undernyans. Armarna och ansiktet är ganska täckta med fräknar som ger lite färg, men i övrigt: vit som ett småsmutsigt lakan. Om jag hade fått en krona för varje gång folk har påpekat för mig hur blek jag är, tja, det hade nog räckt med 50 öre, så hade jag vid det här laget varit en kvinna som var mycket stadd i kassan. Fortfarande nu, i vuxen ålder och med vuxna omkring mig, ska armar jämföras runt fikabordet efter semestern – det är ju så tacksamt att jämföra sin solbränna med någon som inte får någon djupare nyans av brunt i solen. Men nej, ingen pigmentsjukdom gömmer sig i garderoben här hemma i Skogås, bara en naturligt blek hud.

Men oj, börjar folk, har du suttit inne hela sommaren, detta gärna följt av ett hö hö hö och en busig knuff på armen. Nej, svarar jag, jag har varit ute en hel del,tackar som frågar, men jag har inte legat och pressat i solen vid första solglimt eftersom det vare sig intresserar mig eller är bra för min hud som vid sådana tillfällen reagerar med en ilsket röd solbränna (som sedan övergår till den vanliga blekare än blekaste färgen på den blåvita skalan). Så för mig gäller hög SPF för att skydda mig och ducka undan malignt melanom så bra jag bara kan.

Men att du inte tar en soldusch, eller smörjer in dig med en sådan där brun-utan-sol kräm, brukar samma personer då föreslå, som om detta skulle vara ett stort problem för både mig och samhället. Men jag förstår ärligt talat inte varför. Visst har jag testat soldusch (när jag var med i ett stylingprogram där jag absolut inte kunde vara blek) och visst har jag testat BUS-produkter (jag har ju trots allt bloggat om skönhet i ganska många år nu), men jag tycker mest att de innebär mer jobb än vad det är värt. Ja, och så blir jag ju orange av skiten också. Så fort jag säger att jag blir orange börjar alla komma med förslag på diverse produkter som man inte alls blir orange av, men jag lovar, jag har testat dem alla. Jag har fått produktprover från i stort sett vartenda BUS-märke på den svenska marknaden i egenskap som skönhetsbloggare, och JAG BLIR ORANGE – tro mig! Men vet ni, det kvittar, för jag trivs faktiskt väldigt bra i denna bleka hud.

Men visst har jag förstått att det är lite fult i mångas ögon att ha vita ben. Jag kommer aldrig glömma den pojkvän som jag inte hade träffat på över en månad för att han jobbade med att rigga scener (eller om det var ljussättningen) på festivaler runt om i landet. Jag hade längtat efter mina resa till Gävle där jag skulle hänga med honom en helg och hans första ord till mig var, när jag stod där på Gävle station i fin kjol, tillfixad och förväntansfull, fan vad bleka dina ben är. Det höll inte särskilt länge efter det, för det visade sig (tro det eller ej) att han var en smärre skitstövel (Toni hette han och kom från Tyresö). Och visst förstår jag att bleka ben sticker i ögonen på folk när jag läser bildtexter i tidningar där bleka ben kommenteras. Men visar jag benen ändå på sommaren, trots denna bruna ben-hets? Ja, det är klart jag gör! För till syvende och sist så är detta faktiskt hur min hudfärg ser ut, och vi vet ju alla vid det här laget att hudfärg är något som man faktiskt inte alls ska dissa varandra över.

Visst må benen gå i blått när det blåser kallt, visst syns röda prickar på dem, till och med spindelvener får sig en alldeles utomordentlig backdrop av allt det där bländnade vita – men DET GÖR MIG INGET. Min bleka och väl skyddade hud kommer hålla sig ung längre än genomsnittet, och att den tydligen är en alldeles utomordentligt bra canvas för tatueringar – och så länge folk utsätter sin hud för solens skadliga strålar genom att ligga och pressa i en solstol vid första solglimt så utgår jag ifrån att de inte kommer kommentera att jag förstör min kropp genom att tatuera den. Eller?

PS. Jag har dragit i färgerna på bilden av mina ben här ovan. Jag brände mig ju nämligen i helgen och de är fortfarande lite skära. Som en griseknoa, skulle vissa kanske säga, varpå jag skulle svara: Ja, det är mycket möjligt, men vad spelar det för roll? Men för att illustrera deras vanliga blekhet så drog jag i skalorna. Bara så att ni vet.

PS2. Här har ni ett till inlägg på samma tema som jag skrev förra sommaren apropå brun-utan-sol produkter och brun-hetsen.

PS3. Jag trodde att jag var ganska tydlig med att detta inte handlade om brun vs blek, men uppenbarligen var jag inte tydlig nog. Jag tycker helt enkelt att man kan få ha sig pigmentering och hudfärg i fred, oavsett om man är blåblek eller superbrun. Det är liksom ingen tävling i vad som är bäst – allt är fint och sluta dissa, det är det jag menar. Om det var någon som inte förstod det.

You Might Also Like

105 Comments

 • Reply
  Katta Kvack » Det här med kläder och att dela sin kropp med någon annan
  July 17, 2011 at 4:52 pm

  […] säger inte bara att jag visar mina bleka ben ute bland folk, jag GÖR det faktiskt också. Jag har grova problem med kläder just nu. Och med […]

 • Reply
  Världens bästa Nina
  July 10, 2011 at 4:32 pm

  Så jäääääääävla skönt att se någon inte hylla brunbränd hy till skyarna. Så trött på folk som skriker saker efter mig på stan, som gärna säger hur fula de är för att de inte hunnit sola, som säger att “Du kan ju använda brun utan sol…” som om det är något jävla problem att jag är blek.
  Blir lika förbannad varje år, för varje sommar gör folk det till en sport att kommentera min blekhet, som om jag ens skulle kunna rå för att jag är blek. Jag tänker inte sporta rödbränd hy och hudcancer bara för att vara “snygg” i några få veckor.

  Ibland borde det vara lagligt att dela ut käftsmällar…

  • Reply
   Katta Kvack
   July 10, 2011 at 9:58 pm

   @Världens bästa Nina, Gud ja, det känner jag igen, tipset om att använda brun utan sol… nej tack, det är bra för min del. Jag har inget emot att vara blek.

 • Reply
  Mig
  July 9, 2011 at 2:51 am

  Tycker att det är så synd att alla följer en mall. Vart ska det här sluta? Är målet att vi alla ska se ut som varandras dubbelgångare? Istället för att skämmas över sin hudton – framhäv den! Det samma med ens övriga drag. Varför måste man ha lågskor om man är lång? Varför måste jag ha klackar för att jag är kort? Varför måste människor med små ögon ha vit kajal och de med stora ha svart? Gör hur fan du vill!

  Såg en film nyligen med en tjej som var jätteblek, vitt hår och ljusa bryn och fransar. Osminkad (fast troligen foundation) och så jävla snygg.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 10, 2011 at 9:58 pm

   @Mig, Eller hur! Mallar är trista!

 • Reply
  skåneanna
  July 8, 2011 at 10:39 pm

  Jag fick samma fråga under uppväxten/tonåren – såpass måga gånger och av lärare/vuxna “vad blek du var om nosen, mår du inte bra?” eller “vad vit du är, är du aldrig ute?” trots att det bara var typ dålig pigmentering i kombination med det där evinnerliga SOLBRÄND=BRÄND och det gav ju exakt lika många kommentarer, men mera åt polkagrishållet (HAHAHAHA, NOT!)
  Så till slut började jag färga håret rött.
  Och det fungerade för mig. Min pappa är rödhårig, min systerdotter liksaså, kanske har jag fått skinnet men inte håret (som är naturligt råttfärgat) men hallå?
  Kan jag själv få bestämma hur mycket och i vilken grad jag solar?
  (jag är FÖ 37 år gammal nu och häromdagen blev jag alldeels till mig över att jag hade ett märke efter ett par shorts, en NYANS-SKILLNAD! på låret, för första gången i mitt liv!! – efter 5 dagars utevistilse i sagda shorts. – det BEHÖVER inte betyda att man VILL vara albylvit, bara för att man ÄR det, inget fel med att VILJA vara det, OK?)

  • Reply
   Katta Kvack
   July 10, 2011 at 9:57 pm

   @skåneanna, Ja, jag vet inte hur många som frågat mig om jag är sjuk.

 • Reply
  Lisa
  July 8, 2011 at 8:34 pm

  Jag brukade bli retad för att jag var så vit. Coola killarna kallade mig för kalkbrottet som om et hade varit bättre att jag bränt mig röd och fått lite cancer på köpet. Får det lov att vara lite cancer? Näe, jag tror jag tar lite kemisk exponering i form av bus istället.

  Är fortfarande tämligen vit på vissa kroppsdelar då jag saknar pigment fläckvis (vilket syns mest på sommaren). Jag tycker att jag ser ganska cool ut, som en stadsleopard, medan andra tycker jag borde busa (för deras skull) :OMG:

  • Reply
   Katta Kvack
   July 10, 2011 at 9:56 pm

   @Lisa, Just det här med att andra är så bekymrade över att man är blek och föreslår produkt efter produkt. Men om man inte vill då, eller bryr sig?

 • Reply
  Fia
  July 8, 2011 at 8:17 pm

  Ibland undrar jag vad för konstiga människor en del träffar som verkar komma med de klumpigaste konstigaste kommentarerna. Kan inte någonsin minnas att någon kommenterat att jag är blek (förutom jag själv då – för det är jag, jätteblek) eller försökt antyda att jag bara suttit inne eller något.
  Vem vet kanske är så uppenbart på mig att jag bara skulle bli bränd i solen (nu blir jag faktiskt inte så bränd för det mesta tillskillnad mot när jag var barn, jag bara får ingen färg alls) att någon med lite halvt vett i alla fall skulle dra sig för att säga något sådant. Då är jag ju då rödhårig, grönögd, fräkning och superblek.

  Jag tycker blekt är väldigt fint, i alla fall om man är sådär blåaktigt blek som många är, det är inte fullt så fint som på mig själv där det är mer grisskärt blekt, skulle gärna få en lite lätt gyllene ton (vilket för alla andra fortfarande skulle se superblekt ut…..) men det är generellt inte värt besväret (och cancerrisken) för att få till det på mig, enda gången jag fick det hända var som 17 åring med flitigt solariesolande. Kraftigt brun skulle jag verkligen inte ens vilja vara, det skulle se löjligt ut på mig, har heller aldrig vågat mig på att prova BuS, ganska övertygad att det skulle se både flammigt och oranged ut, det orangea behåller jag på läppar eller ögonlock hellre! 🙂

  • Reply
   Katta Kvack
   July 10, 2011 at 9:55 pm

   @Fia, Ha ha, jag träffar sådana personer precis hela tiden, som ska påtala att jag är blek. Man ba: no shit sherlock…

 • Reply
  Ida
  July 8, 2011 at 7:47 pm

  Tack för ett fantastiskt inlägg! Var jag än går och vem jag än träffar får jag alltid frågan “Är du sjuk, du är så himla blek?” nej men tackar, jag är faktiskt såhär naturligt och är friskare än på länge. Fruktansvärt tröttsamt och helt ärligt vad spelar det för roll? Jag likt som du pallar inte ligga och pressa i solen, jag gör hellre roligare saker på min lediga tid. När jag är ledig är jag dessutom ute hela tiden om vädret tillåter. Men jag är så här blek, jag blir varken röd eller brun..Bara blek.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 10, 2011 at 9:54 pm

   @Ida, Så tröttsamt med sådana frågor. Blä!

 • Reply
  Sofia
  July 8, 2011 at 6:55 pm

  Jag är också en blekfis! Jag har dock aldrig träffat någon annan som är stolt över det innan! 🙂 Jag HATAR att sola, blir bara rosa OM jag nu skulle göra det och ja… jag VILL inte sola, har hellre mina blåvita ben.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 10, 2011 at 9:54 pm

   @Sofia, Sola är typ DET tråkigaste som finns!

 • Reply
  Julia
  July 8, 2011 at 5:12 pm

  Jag får lätt färg – UTOM på benen. De är alltid alltid kritvita. Orka bry sig.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 10, 2011 at 9:54 pm

   @Julia, Precis, orka bry sig.

 • Reply
  Joanna
  July 8, 2011 at 4:55 pm

  Benen i all ära, men det är tånaglarna som väcker min nyfikenhet! Vad är det för grymt lack du har på stortårna? På de andra tycks du ha röda, men stortårna skimrar i alla möjliga färger!

 • Reply
  Angelica
  July 8, 2011 at 4:33 pm

  Bleka ben is the shit! Och precis som du säger Katta så kommer vi som inte pressar i solen få behålla en snygg hud längre än de som gör det.
  Så när vi alla passerat 50-60 strecket där nånstans så är det nog de brunbrända som kastar lystna blickar på vår vackra hud utan pigmentfläckar och annat som solen ställer till med 😉

  • Reply
   Katta Kvack
   July 10, 2011 at 9:53 pm

   @Angelica, Hurra för ungdomlig hud!

 • Reply
  Anonymous
  July 8, 2011 at 3:44 pm

  Jag tror att majoriteten av alla er som säger att ” det är okej att vara blek” är antingen rödtottar eller människor som inte får färg lätt- Har inga pigment över huvudtaget! Jag har bra pigment som helst men jag avstår från pressen- hysterin att vara brun, cancern och alla som ligger som packade sillar på Sveriges stränder. Jag älskar att vara brun men i Sverige är det inte, ja samma sak som utomlands..Utomlands får man i alla fall some previcy.

  + Jag har prövat bus utan något bra resultat. Jag lever nog ett tvärtom-liv. Jag är bara en i smeten på sommaren om jag tar mig tid att sola( Har inget tålamod att sola i Sverige) och jag fördrar nog vara brun på vintern när ingen annan är det. Jag känner mig att glad över att det så småningom kommer straffa sig. Dem som pressar galet nu kommer få cancer eller hudsjukdomar och jag avstår från det helst. + Och det var ALLTID en tävling vem som var brunast i skolan..

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 3:51 pm

   @Anonymous, Jag har lite svårt att hänga med i ditt resonemang faktiskt. Det spelar väl ingen roll vilken typ av pigment man har om man säger att det är okej att vara blek? Hela poängen med detta inlägg är ju dessutom just att ta upp de kommentarer man ibland får utstå för att man är blek och har sådana pigment och ja, det handlar ofta om “rödtottar” och folk som inte lätt får färg – det är ju hela andemeningen med detta inlägg.

 • Reply
  Sara
  July 8, 2011 at 2:42 pm

  Heja dig!
  Alla färger är ju fina! (Trist att jag var tvungen att gå omkring med komplex i 27 år innan jag insåg det.)
  Jättefint och klokt skrivet!

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 3:39 pm

   @Sara, Tack! :blipp:

 • Reply
  Malin
  July 8, 2011 at 1:14 pm

  Förra året var första gången jag använde shorts eller kjol utan strumpbyxor på tja, så länge jag kan minnas. Helt ärligt är jag fortfarande inte bekväm i det och till största del kommer det från alla fina kommentarer folk älskar att slänga ur sig. “En treo på din arm skulle se ut som en leverfläck” eller som vännerna brukar kommentera “alltså, det ÄR ju fint på DIG. Men jag skulle aldrig visa mig så där blek”.

  Tack för ett fint inlägg, kul att se att vi är fler blekansikten ute i sommarsverige 🙂

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 3:39 pm

   @Malin, Ja, alla dessa kommentarer. BLÖ!

 • Reply
  Emma Hå | shoes and beyond
  July 8, 2011 at 1:00 pm

  Jag är kalasblek och har alltid vart. Minsta lilla antydan till solbränna får mig att gå i taket av lycka, tycka att jag är jättebrun och somrig, för att sedan kolla på godtycklig annan människa och inse att jag inte ens är uppe i deras vinternyans. Jag nöjer mig med en kompromiss, BUS:ar bort det blå och sen får spirorna gå fria iallafall.

  //Emma Hå – emmahas.se

 • Reply
  Nancy
  July 8, 2011 at 12:43 pm

  Vägrar att pressa i solen, dels för det är det tråkigaste som finns och dels för att jag tycker att blekt är schnyggt! Men ja, folk brukar alltid försöka jämföra och höhöhö:a med min bleka uppenbarelese och redo att skicka mig till sjukan när jag berättar vilken hög SPF jag mer än gärna varje dag smetar in mig i. Å andra tycker jag det är kul för det stör tydligen folk ännu mer när jag skrattar och säger att jag gillar att vara blek 🙂 Ungefär som om de vill att jag ska börja ursäkta mig och hänga med huvudet i brist på solbränna.

  Btw, dina bleka ben kicks ass 😀

  (…och ja, jag tillhör en av dem som är superlycklig att Bjooti är tillbaka! Var alltid min favvosminkblogg!)

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 3:38 pm

   @Nancy, :blipp:

 • Reply
  spiderchick
  July 8, 2011 at 11:56 am

  Tusan vad bra skrivit! Jag får visserligen färg om jag vill, men jag tycker det är så förbaskat trööökigt att sola! Jag ligger mycket hellre blek i skuggan 😉

 • Reply
  Amanda
  July 8, 2011 at 10:42 am

  Blekt är snyggt! Förstår för övrigt inte varför vissa uttalanden är mer ok än andra – t e x verkar det vara helt accepterat att berätta för människor hur bleka de är och hur konstigt det ser ut, medan motsatsen är helt tabu. Samma sak verkar gälla om man är smal/liten. Ofta får jag höra bekymrade kommentarer om hur liten jag är, men skulle själv aldrig gå fram till en tjock människa och föreslå bantning. Kommer aldrig förstå människor som tar sig friheten att påpeka saker i andra människors utseenden.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 10:50 am

   @Amanda, Det där råkar min syster också ofta ut för – att folk hela tiden ska kommentera hur nätt hon är. Det är märkligt att människan så himla gärna vill förminska varandra.

 • Reply
  fifi
  July 8, 2011 at 9:45 am

  Jag har också världens vitaste ben och de är jävligt snygga i all sin blekhet!

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 10:24 am

   @fifi, Word!

 • Reply
  Unn
  July 8, 2011 at 9:36 am

  Ytterligare en bleknos ansluter sig till skaran.

  Fick en kommentar/fråga vid lunch i veckan om jag käkade morötter för att jag ville bli brun. Och vadå, får man inte käka morötter bara för att det är gott? Sa bestämt nej och underströk att jag tycker att det är fint att vara blek och personligen inte har någon önskan om att få färg. Blev väldigt förvånad när de andra runt omkring faktiskt nickade instämmande.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 10:24 am

   @Unn, Nej men det visste du väl, morötter får BARA ätas av de som önskar djupare färg 😉

 • Reply
  Diddi
  July 8, 2011 at 9:36 am

  Hell yeah, jag har spenderat allt för mycket tid av mitt liv att täcka över mig för att slippa få kommentarerna “Är du från VIT-ryssland?! höhö… ” eller “Har du solat i BLEKinge höhö!” , jag får lite färg på sommarn blir liksom lite brynt, som en en kycklingfilé på låg värme i en stekpanna och tycker att det är väl helt OK men så ska det jämföras och kommenteras och då är man visst ful…suck.
  Ärligt talat tycker jag att jag ser lite mysko ut när jag får lite färg och lite fräknar i ansiktet, jag ser så gammal ut haha.
  Ska man sitta i solen och steka ska det vara med bra solskyddsfaktor och man duger hur bra som helst med vit hy, lika väl som med brun eller röd eller grön eller blå eller vad fan som helst.
  xx

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 10:23 am

   @Diddi, Hear hear!

 • Reply
  Annika
  July 8, 2011 at 9:25 am

  Hahaha! Åååååh, Katta, vad jag känner igen mig! Armarna som ska jämföras, “höhöhöhö haru suttit inne hela sommarn du som bor i hus va”, “hörru solen bits inte” – eller, ännu värre, “du skulle vara så himla fin om du bara fick lite färg!”. På min nya blogg fick jag för några veckor sedan frågan “varför smörjer du in ansiktet i kritvit foundation precis hela tiden?”. Jag blev helt chockad – TROR folk verkligen det?! Tror de att jag dessutom kletar på denna kritvita foundation över hela kroppen? Fantastiskt. Att DET vore rimligare än att jag helt enkelt är blek.

  Jag har hudcancer i släkten och är noga med att smörja in mig och bära bredbrättad solhatt om jag ska vara i solen, och är rätt övertygad om att det är anledningen till att jag inte ser så schleten ut som jag borde kunnat göra med tanke på att jag i övrigt levt rättså risigt under mina 28 år.

  Du ser såklart fantastisk ut som du är, och jag lovar att om vi satt i fikarummet ihop skulle jag inte komma på tanken att jämföra armar.

  Tusen kramar!

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 10:18 am

   @Annika, Alltså, man förvånas verkligen dagligen över kommentarer som folk kan slänga ur sig. Den där tar nog priset – varför skulle man måla sig vit i ansiktet liksom, vart i ligger logiken i det?

   Ja, jag är lite inne på det spåret jag också, det minsta jag kan göra är att smörja noga med SPF, med tanke på att jag misshandlat kroppen rätt fint på andra sätt under mina år. 😆

   Kramar tillbaka!

 • Reply
  audhumble
  July 8, 2011 at 9:09 am

  Jag är självvalt blek (kan bli brun som en pepparkaka). Dels för att det är så jävla tråkigt att vara i solen, dels för att jag tycker att det är fett snyggt. Så när folk vill jämföra sina bruna armar med mina bleka är jag lite stolt inombords. Men jag förstår att det måste kännas rätt långtråkigt för dig, år ut och år in.
  /kallad Snövit av svärmor

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 10:16 am

   @audhumble, Jag har vant mig, men upphör aldrig att förvånas hur viktigt det tycks vara för folk.

 • Reply
  LithiaBlack
  July 8, 2011 at 8:34 am

  Här är ännu en blekfis. Jag är iprenvit på vintern.
  På sommaren får jag färg, jag blir lite lätt gyllene om jag är ute i solen och rör mig med solskydd. Men jag blir aldrig,aldrig brun. Jag har enorm respekt för solen sedan jag i tonåren somnade ute på gräsmattan och vaknade med sönderbrända lår. Vi pratar brännblåsor. Inte kul.

  Jag gillar att vara blek, smink syns ju så mycket bättre då 😉

  /L 😀

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 10:15 am

   @LithiaBlack, Jag gillar också min bleka hud – som sagt, smink och tatueringar bara poppar liksom.

 • Reply
  Malin K
  July 8, 2011 at 8:02 am

  Här har du en till som tycker att jämföra-armar-kommentarerna är tröttsamma. Jag blir brun (om sommaren har varit bra eller om jag varit utomlands). Inte jättebrun. Alltid blekast av alla, men ändå brunare än min vinterhud. Men ändå ska folk jämföra och påpeka att man är så himla blek. Men hallå liksom, JAG är nöjd med den lilla färg jag fått. JAG känner mig fin.
  Men jag är iallafall begåvad med en naturlig hårfärg som till och med frisörerna tror är färgad. Så där vinner jag. Om det är en tävling 😉

  I övrigt: Jag håller med dig Katta, de flesta är ju faktiskt finast i den färg de har. Oavsett om det är kolsvart eller iprenvitt eller något där emellan.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 10:15 am

   @Malin K, Fram för fler färger på benen!

 • Reply
  Anna
  July 8, 2011 at 7:14 am

  Bra inlägg (som vanligt)! Jag tillhör också de iprenvitas skara och så är det bara. Visst kan jag få till en schysst bränna – om jag tillbringar två veckor vid medelhavet, använder skyhög skolskyddsfaktor och pressar på stranden hela tiden. Då har jag en underbar gyllene ton lagom tills jag kommer hem, och den håller i sig i si sådär två-tre dagar! Det är inte värt besväret! Så jag har accepterat mitt öde, dessutom unviker man ju en hel del för tidigt åldrande om man unviker att sola när man har en sån hy som jag har och förhoppningsvis även cancer!

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 10:14 am

   @Anna, Min värsta mardröm är cancer. Bara det gör det värt att inte sola för min del!

 • Reply
  Brunblek « Cinderalley
  July 8, 2011 at 7:01 am

  […] Mirijam och Katta Kvack skrev nyligen inlägg på tema solbrun hud, från två helt olika perspektiv. En är superblek och […]

 • Reply
  Katarina
  July 8, 2011 at 12:42 am

  Hej Katarina, jag heter också Katarina. Jag får också kommentarer om att jag är blek, men ska sanningen fram så gillar jag min sjukligt bleka hud, och varken kan eller vill göra något åt det. Att sola är svettigt och tråkigt. 🙂

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 12:46 am

   @Katarina, Jag håller med dig – finns inget jag tycker är tråkigare och varmare än att sola.

 • Reply
  LADY DAHMER
  July 8, 2011 at 12:35 am

  Och jag är en av de där olivfärgade satarna som alltid är lite bruntonad även vinertid. Solbrännan sätter sig liksom på djupet som jag vore ett troll och jag hatar det. Jag vill vara vit med ton av blå. Det är så eteriskt och vackert.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 12:38 am

   @LADY DAHMER, Fast olivfärgat är ju också jävligt fräscht tycker jag. ALLT är liksom fint, tycker jag.

 • Reply
  elina
  July 8, 2011 at 12:25 am

  Tycker att hela den här blek vs. brun-hetsen har gått lite för långt. Det finns INGET som är finare än det andra, det är personen som bär upp hudfärgen! Jag är brun i mig själv, trots att jag är naturlig blondin och eftersom jag spenderar mer än 75% av min arbetstid utomhus så blir jag brun, trots lager av spf. Det är lite som att är man blek är man vacker, vän och fin, men om man är brun så är man typ.. En wannabe-Pamela Andersonkopia/tanten i den där mary/en gammal torr skinnväska? Inte schysst alls.

  Nej, skit i att ens kommentera vad man har för hudton, man kan vara fin och fräsch OAVSETT om man är vit, röd, svart, brun, gul, grön osvosv.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 12:33 am

   @elina, Jag tycker verkligen inte att man är som tanten i Den där Mary om man är brun, tvärtom, jag tycker det är jättefräscht att vara brun också – det jag motsätter mig är kommentarerna man per automatik får om man är blek och att man som blekbent på något sätt förutsätts vara missnöjd och inte visa upp dem.

 • Reply
  Sara
  July 8, 2011 at 12:10 am

  Jag har också vita ben och jag har ingen ambition att sola alls. Är jag ute är jag ute, blir jag brun blir jag brun, men sola gör jag inte.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 12:33 am

   @Sara, Sola är ju så tråkigt att jag dör en smula.

 • Reply
  Jossan
  July 8, 2011 at 12:07 am

  Jättebra inlägg! Jag har alltid haft ljus hy, har aldrig gillat att sola och bränner mig lätt. Att använda BUS-produkter är jag för bekväm för (testade en gång men gjorde nog fel för det såg ut som om jag hade bajsränder på benen). Åh, jag önskar att jag kunde vara lika bekväm i min hudfärg som du!

  • Reply
   Katta Kvack
   July 8, 2011 at 12:31 am

   @Jossan, Ha ha, känner igen det där med BUS-ränder.

 • Reply
  mirijam
  July 7, 2011 at 11:50 pm

  Kände mig tvungen att kontra. Jag är nämligen en armjämförare av episka mått. Felåt.

  http://mirijam.blogspot.com/2011/07/hej-jag-heter-mirijam-och-det-har-ar.html

  • Reply
   Katta Kvack
   July 7, 2011 at 11:52 pm

   @mirijam, Ha ha, jag såg det, och kommenterade just :nod:

 • Reply
  Therése (Heartcore)
  July 7, 2011 at 11:49 pm

  Hear hear!

 • Reply
  Annika
  July 7, 2011 at 11:31 pm

  Jag håller med om att det är onödig hets att folk ska ha nån annan hudfärg, en som kräver solande eller fix, men inte om att man per automatik passar bäst i de färger man fötts i.

  Jag ser rent sjuk om jag inte färgar ögonbrynen och bus:ar ansiktet på somrarna. Eller färgar håret rött. 🙂 Som det är har jag nämligen ljusbrunt (råttfärgat) hår, men blonda ögonbryn, blonda ögonfransar och en massa blå blodkärl runt mina rätt små ögon. Det funkar inte ihop. Inte på mig. Därav: bus. Har nyansen mörkare hud än du (inte sådär gräddvit, mer…blårosavit) och har upptäckt att Nivea funkar. Så nu ser jag frisk ut även om jag inte hinner ta mig utomhus! 😀

  Benen däremot får klara sig bäst de vill. Orka. 😛

  • Reply
   Katta Kvack
   July 7, 2011 at 11:34 pm

   @Annika, Ja men alltså jag färgar ju både hår och fyller i bryn och fransar. Det var inte det jag menade riktigt, utan snarare att man dissar andra på grund av deras naturliga färger.

   • Reply
    Annika
    July 7, 2011 at 11:39 pm

    @Katta Kvack, Ah, jag förstår. Nä, det är ju bara idioti…som du säger, vi har ju lärt oss att det inte är okej att dissa folk för deras mörkare hudfärg. Kanske då inte okej heller att dissa pga någons ljusare hudfärg…

    • Reply
     Katta Kvack
     July 7, 2011 at 11:47 pm

     @Annika, Man kan ju tycka att det vore lika självklart, eller hur 🙂

 • Reply
  Ulrika
  July 7, 2011 at 10:43 pm

  Ser likadan ut bortsett från de stooora rosaröda blaffor jag får av myggbetten 🙁 Räknar dem till ett 30-tal just nu efter 2 dar på landet.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 7, 2011 at 10:47 pm

   @Ulrika, I feel your pain, jag är superallergisk mot myggbett, men på landet blåser det för mycket för att de ska nå fram till en och här hemma är det för mycket asfalt tror jag. Skönt!

 • Reply
  Mary
  July 7, 2011 at 10:39 pm

  Åh äntligen någon som pratar lite vett! Jag är också blek, fast kan bli brun, men jag vill/orkar inte sola eller fixa med krämar hit och dit. Jag har äntligen lärt mig att gilla mig själv som blek, så ska folk komma och kommentera hur blek man är och trycka ner en så man inte skulle gilla sin hudfärg. Bläääh… Blekt är snyggt och dessutom hälsosamt, när ska folk fatta det?

  Bästa inlägget på länge! 🙂

  • Reply
   Katta Kvack
   July 7, 2011 at 10:41 pm

   @Mary, That’s what I’m here for 😉

 • Reply
  Veronica
  July 7, 2011 at 10:21 pm

  Tillhör också blekfisarnas skara och är stolt över det. Tycker det är lite barnsligt av Chic-Charlotta att skriva ett sådant inlägg. Tycker det är lite onödigt. Och det är inte för att jag är blek själv. Det skulle ju vara lika larvigt oavsett hudton eftersom det är inget man kan göra något åt. Jo, man kan smörja in sig med brun-utan-sol och bli orange istället men då skulle det ju skrivas inlägg om det. Äsch, vill inte låta så gnällig för det är jag inte men ibland blir jag lite less på spydigheter som kastas till höger och vänster om personers utseende.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 7, 2011 at 10:31 pm

   @Veronica, Jag tycker liksom att man oavsett färg på huden ska slippa höra kommentarer om det.

 • Reply
  lil
  July 7, 2011 at 10:02 pm

  You’re just fab. Enough said. 😉

  • Reply
   Katta Kvack
   July 7, 2011 at 10:31 pm

   @lil, :blipp:

 • Reply
  Elin
  July 7, 2011 at 9:53 pm

  Åh, vill du bilda klubb Katta? Jag har aldrig fattat grejen med att ligga och pressa fram hudcancer för att det är sommar ute. Solen tar aldrig på mig överhuvudtaget. Jag blir som mest lite rosa i en dag eller två (och då om jag varit ute i gassande sol i typ.. ett dygn), och sen tillbaka till samma bleka nyans. Och då möts man av, precis som du sa, kommentarer som om man suttit inne hela sommar halvåret. Jag fattar inte att vissa (på sätt och vis) eftersträvar att se ut som en gammal skinnväska i ansiktet när de fyller 50.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 7, 2011 at 9:59 pm

   @Elin, Ja, låt oss bilda klubb!

  • Reply
   elina
   July 8, 2011 at 12:20 am

   @Elin, jag är antagligen en av dom där “gamla skinnväskorna”. Jag ÄLSKAR att ligga ute i solen, sova, lyssna på bra musik och få känna av solstrålarna som vi här i Sverige får känna av ytterst ofta. Och ja, jag använder alltid högt spf, inget under 30+. Och ja, jag är faktiskt en sådan som väldigt sällan blir röd, utan mest brun. Ibland känns det att lite som att de som är bleka får skit, så får även vi som lätt blir bruna och jobbar utomhus skit. Typ som precis denna kommentar du skrev, att vi kommer se ut som gamla skinnväskor och strävar efter hudcancer. Dra inte alla över en kam, vissa är födda med ett tokpigment!

   • Reply
    Katta Kvack
    July 8, 2011 at 12:35 am

    @elina, Vad jag menar, och vad jag säkert tror att Elin menar, är just den grova hud som jag ser på många i mina föräldrars ålder som har pressat och inte har använt SPF för att skydda huden. Tanken med detta inlägg är verkligen INTE att något skulle vara bättre än det andra, utan snarare att alla är lika fina!

 • Reply
  Anna-Karin
  July 7, 2011 at 9:45 pm

  Word! /blekis som slutat bry sig men ändå blir arg när andra tror att det “bara är att sola”.

 • Reply
  Cyt
  July 7, 2011 at 9:36 pm

  Jag är blek och jag gillar det! Får jämt kommentarer om att jag är blek! Men hey, det är ju superläckert!

  • Reply
   Katta Kvack
   July 7, 2011 at 9:46 pm

   @Cyt, Håller med dig till 100%

 • Reply
  Märta
  July 7, 2011 at 9:35 pm

  Tycker absolut inte att brun per automatik är den snyggare hudtonen att ha, och dessutom så är det väl så att man oftast passar bäst i den ton som man kan få naturligt? Jag är lite som du, generellt blek och får aldrig någon djupare brun ton även om jag solar men jag har svårt att tänka mig att jag skulle passa i någon brunare ton än den jag lyckas få naturligt. Är väl lite som att alla inte passar i samma färger och samma smink?

  • Reply
   Katta Kvack
   July 7, 2011 at 9:46 pm

   @Märta, Ja, jag tycker också att det är så, att man passar bäst i det man får naturligt.

 • Reply
  Jenny
  July 7, 2011 at 9:25 pm

  Jamen precis!

  Hälsningar från en som kallades för Albyl hela gymnasietiden.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 7, 2011 at 9:30 pm

   @Jenny, Ahh, där är ett smeknamn jag känner igen.

  • Reply
   Mia
   July 7, 2011 at 9:37 pm

   Har samma typ av hud och trivs jättebra med det. Jag trodde den där sol-hetsen att alla ska vara bruna tog slut någon gång på 90-talet?
   Är ju dessutom sjukt jävla tråkigt att ligga och pressa i solen.

   • Reply
    Mia
    July 7, 2011 at 9:39 pm

    @Mia,
    Oj var inte meningen att det där skulle postas som ett svar på Jennys kommentar. Sorry!

   • Reply
    Katta Kvack
    July 7, 2011 at 9:45 pm

    @Mia, Nja, tyvärr tror jag inte att hetsen slutade då. Men man hade ju kunnat önska.

 • Reply
  Johanna
  July 7, 2011 at 9:09 pm

  Många är verkligen superfina i blek hudton – fräknar är tex det finaste jag vet. Jag är en sån som sällan bränner mig och som blir brun i solen (dock att jag inte ligger och pressar) men jag blir själaglad när jag efter ett tag lyckats få ca 7 fräknar på näsan. Det är verkligen mitt finaste, så fort fräknarna kommer lägger jag ner smink och så går jag runt och känner mig snygg.

  Lyllos dig med mkt fräknar! Plus att du har väldigt coolt hår.

  • Reply
   Katta Kvack
   July 7, 2011 at 9:29 pm

   @Johanna, Jag tycker att folk överlag är väldigt fina med just det pigment de har begåvats med.

 • Reply
  Anna
  July 7, 2011 at 9:06 pm

  Det här låter konstigt men du passar verkligen i din egna hudfärg (sa ju att det skulle låta konstigt, men hoppas att du förstår vad jag menar)! Man är snyggast i det man är som mest bekväm i 🙂

  • Reply
   Katta Kvack
   July 7, 2011 at 9:29 pm

   @Anna, Jag förstår precis vad du menar.

 • Reply
  MANDRAGORA | kattägd vegetarian
  July 7, 2011 at 9:06 pm

  Å vad jag älskar det här inlägget – jag har precis likadan hud som du och sitter och nickar instämmande till alltihop!

 • Reply
  Des
  July 7, 2011 at 8:55 pm

  Jag är stolt över min bleka hudton – own it, don’t tone it!

  • Reply
   Katta Kvack
   July 7, 2011 at 9:28 pm

   @Des, Älskart! Own it, don’t tone it ska bli mitt nya motto.

  • Reply
   Cecilia
   July 8, 2011 at 9:50 am

   @Des,

   Är också väldigt blek. Syns på en av bilderna i min header blandannat, men jag bryr mig inte speciellt mycket. Solar ibland för att det är varmt och skönt, då med spf såklart. Hörde på nyheterna häromdagen att vi svenskar ligger i topp i hudcancerligan. Delat med australien. Jag vill inte vara med där!

   • Reply
    Katta Kvack
    July 8, 2011 at 10:14 am

    @Cecilia, Oj, det är lite märkligt att Sverige ligger så högt i hudcancerligan med tanke på hur förhållandevis få soltimmar vi har jämfört med australien – folk måste SPF:a mera!

  Leave a Reply