Internet

Hon som inte skriver på saker

Kickis bloggupprop – jag har inte skrivit på det. Jag skriver typ aldrig på någonting alls. Eller jo, jag skrev på en namninsamling för att få TV4 att visa Buffy på vettiga sändningstider, men den namninsamlingen hade jag själv startat så det gills inte, plus att Buffy ju är viktigare än typ det mesta här i världen.

Jag tror inte att det råder några som helst tvivel om att jag inte säljer några inlägg här på Katta Kvack – jag menar, vem skulle betala för det dravel jag generellt sett bjuder på här – jag själv? Jag har inte ens några annonser på Katta Kvack – inga alls, det ser ni ju på ugglan som har suttit där i sidpanelen ett ganska bra tag vid det här laget. På Bjooti hade jag reklam, men aldrig i form av sålda inlägg.

Men när folk bland kommentarerna på Kickis blogg börjar insinuera att vi som inte skrivit på bergis inte har rent mjöl i påsen, eller spekulera i att de som tycker att uppropet är lite hårt mot bloggare överlag bergis har fulat och känner sig träffade, så känner jag att jag måste kommentera detta i alla fall, för ogrundade anklagelser gör mig alltid en smula irriterad.

Jag är ganska övertygad om att det inte var Kickis syfte med blogguppropet, att folk skulle känna sig tvingade att skriva under för att inte bli misstänkliggjorda på grund av en tveksam e contrario-tolkning av listan på underskrifter. Helena har inte heller skrivit på till exempel, och det finns nog inte en bloggare som jag litar på mer än vad jag litar på Helena.

Det är ett viktigt ämne tycker jag, att belysa att vissa bloggare säljer sina inlägg, för det är himla svårt att veta när det ligger en betalning bakom ett inlägg eller inte. Det är inte alltid lika uppenbart som detta exempel (OK, jag vet inte med säkerhet att Wahlgren fått betalt för detta inlägg, men med tanke på vad hon har skrivit i mina ögon är ren och skär margarinpropaganda så har jag svårt att ta inlägget seriöst).

Så för att sammanfatta – jag har inte skrivit på blogguppropet, men det betyder inte att mjölet i min påse inte är rent. Det är så sjukt rent att det troligtvis inte finns renare mjöl. I min mjölpåse finns det inte ens mjölbaggar – SÅ bra är jag på att hålla rent. Men det visste ni ju redan!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Honi
  December 16, 2010 at 8:42 pm

  Helena, Självklart är det viktigaste att inlägget är så klart och förståeligt som möjligt. Det är därför jag tycker det är så tråkigt att många känner så, men jag förstår ju varför eftersom jag pratat med några andra om inlägget om vilka formuleringar det är som gör att dom känner sig otillpass. Att något som borde har triggat en positiv debatt skapat så många problem och fått så många att känna sig utpekade är ju ett rätt stort tecken på att det är något som gått fel i formuleringen av inlägget.

  Jag tycker fortfarande att inlägget är en bra utgångspunkt till en debatt, MEN (som sagt)att det hade kunnat vara bättre formulerat. Jag tror det är därför dom flesta har lagt till sin egen text och åsikter angående problemet, som självklart (Självklart för mig iallafall) är främst dom pr byråer som säljer inlägg men också dom oärliga bloggare som bedrar sina läsare. Jag har nämnt det innan, att jag inte vill sitta och vara någon moralkärring och säga vilka som gör rätt och fel. Jag tycker man får göra precis vad sjutton man vill så länge man är ärlig, det värderar jag mest.

  Katta: Ja det är det jag har förstått att många reagerat på, och även jag tycker det är skittråkigt (Pardon my french) att det fått så många att känna så. Just nu har jag lust att göra mitt eget debattinlägg och lägga upp istället för det jag har på bloggen. Jag vill personligen absolut inte att få folk att känna sig utanför eller som att dom är utpekade som någon sorts hycklare bara för att dom (Nog av väldigt bra anledningar) valt att inte skriva på eller vara med.

  Igen, världens längsta inlägg!

 • Reply
  Helena/LipGloss Bitch
  December 16, 2010 at 3:10 pm

  Eftersom jag nämns av Honi här som ett exempel så hoppar jag in med en liten kommentar på det.
  Det är flera som har reagerat precis som du med att det var konstigt att bloggare kände sig utpekade, för så var det ju inte tänkt.
  Precis som att en del tycker att det är märkligt att vi kände så, så tycker jag det är märkligt att man inte själv funderar på vad det var med texten som gav oss den här känslan.
  Det är lätt att tänka, ja ja det är ju hennes problem om hon inte fattar vad jag menar (jag hårddrar för exemplets skull), men svårare att se kritiskt på något man själv skrivit eller skrivit under på – och fundera på hur man kunde uttryckt sig bättre.
  Målet måste ju ändå vara att man blir förstådd? Och det ansvaret kan man trots allt inte enbart lägga på läsaren.

  Sen tycker jag det är synd att det är här fokuset har hamnat. Min stora invändning mot uppropet var att det så ensidigt kritiserade bloggare, när företagen som köper inte nämns.
  Det är min personliga åsikt, men det är en högst legitim invändning. Extra tråkigt då när man ser kommentarer hos bl a Kicki som förringar den åsikten med det banala argumentet “har man bara rent mjöl i påsen så”. Det är faktiskt möjligt att se ett och samma problem, men samtidigt ha olika åsikter om hur det ska “hanteras”.

 • Reply
  Katta Kvack
  December 16, 2010 at 2:12 pm

  @Honi
  Det är dock inte uppropet som så som jag reagerar på, utan vissa reaktioner gentemot de som inte skrivit på som jag tycker är olycklig.

 • Reply
  Honi
  December 16, 2010 at 2:05 pm

  Jag tycker uppropet är ett bra intitiativ till att få igång en diskussion, som jag och många andra som gärna ville vara med har klargjort många gånger tidigare så tycker vi absolut inte att dom som inte ville vara med är oärliga och säljer inlägg. Ville bara flika in det för jag vet att många har uppfattat den delen av Kicki’s text som nämner något liknande som sådan, vilket självklart är tråkigt. Så länge man vet själv att man inte sitter och bedrar sina läsare för en tusenlapp utan att markera att detta är press-material, detta är annons osv så tycker jag absolut inte att man ska känna sig träffad även om det några (T.ex. Helena) kände sig “omringad”. Nu svamlar jag, kram på er!

 • Reply
  Katta Kvack
  December 16, 2010 at 12:47 pm

  @Kicki
  Alltså, bara för att klargöra så ifrågasätter jag inte ditt upprop, utan endast den reaktion bland vissa av de som kommenterat hos dig har visat genom att antyda att de som INTE skriver på är oärliga bloggare som har något att gömma – det är det som jag har reagerat på.

  Jag förstår motivet med uppropet och jag tycker att tanken bakom det är gott, samtidigt som jag förstår vissa av de reaktioner på det som jag har läst – så detta är ingen kritik mot uppropet som så, utan av den e contrario-mässiga tolkningen som vissa tycks tillämpa – med andra ord att listan på namn är lika med de enda ärliga, resten säljer sig.

 • Reply
  Kicki
  December 16, 2010 at 12:39 pm

  Topp! Problemet nu är ju att ingen kan bevisa att Pernilla fått betalt…
  Och om vi ska prata om mina motiv, som har ifrågasatts av ett par bloggare, så är fördelen med upprop överhuvudtaget, särskilt upprop som många skriver på, bland andra dessa:
  http://www.gp.se/konsument/konsumentratt/1.511797-kandisbloggar-anmalda
  Det blir ringar på vattnet som är bra för bloggosfären i stort.

  Notera: Artikeln skriver “Kicki Norman berättar också att hon fått rätt mycket kritik sen kampanjen drog igång. Främst från andra bloggare som tycker att hon gör fel i att angripa sina kollegor i bloggosfären.
  – Eftersom det här inte är något man pratar om, säger hon.”
  Jag har visserlgein sagt “det här inte är något man pratar om”, men i ett annat sammanhang än det som skrivs, nämligen apropå att det är svårt att få bloggare att tala öppet om att deras åsikter är till salu och att det är svårt att få företag att erkänna att de köper blogginlägg. “Det är inget man pratar om.”
  Jag har också sagt att jag har fått kritik från kollegor i bloggosfären, och jag sa då att det var för att det av vissa bloggkollegor har uppfattats som att jag har kritiserat bloggare istället för företagen.

 • Reply
  Katta Kvack
  December 16, 2010 at 11:39 am

  @Kicki
  Fast jag tycker att kommentarerna på PW’s blogg ändå visar på att en rungande majoritet har reagerat ordentligt på just hennes margarininlägg. Satt och läste igenom dem strax innan det blev anmält och blev positivt överraskad av hur många som reagerade och satte ned foten och sade att detta är inte OK.

  Men med det, att det är bra att gå på magkänsla, så menar jag inte att det inte är ett problem med sålda inlägg – för det är det, och när det dessutom är en kändis som har en mycket trogen fanskara så finns ju dessutom problematiken att de inte vill se något negativt alls hos sin idol. Det jag menade med att använda sin magkänsla är att man bör använda sig av den istället för att dra slutsatsen att alla bloggare som inte skrivit på uppropet är oärliga.

 • Reply
  Kicki
  December 16, 2010 at 11:33 am

  Jag både håller med och inte vad det gäller magkänslan. Att man VET när bloggar är köpta. Faktum är att jag gör det, och ni gör det, och många andra bra och smarta människor vi känner gör det. Men tror ni på riktigt att alla som läser P Wahlgrens blogg förstår att hon är köpt? Har ni sett kommentarerna? Folk är tyvärr inte alltid så dumma som man tror. De är dummare.

  Jag säger inte det här för att jag hyser ett generellt människoförakt. Jag är väldigt kär i massor av kloka och bra människor i världen, och jag är mycket glad över mina läsare, och vet också att era läsare är bra och kloka människor. Men en del människor ÄLSKAR Pernilla Wahlgren och blir förbannade när någon antyder att PW skulle sälja sig. PW sitter på pidestal med änglavingar och helgongloria med en påse rent mjöl i knät. Och säger PW att hon älskar margarin så GÖR HON DET. Basta.

  Sorry.

  Säger inte jag då. Men på riktigt, det finns andra som gör det.

 • Reply
  Katta Kvack
  December 16, 2010 at 11:24 am

  @Helena/LipGloss Bitch
  Jag blev lite förvånad av de kommentarerna faktiskt – att man inte tänker på att det kan finnas andra anledningar till att folk inte skriver under än att man inte har “rent mjöl i påsen”. Jag tycker att man ofta känner av när en bloggare är ärlig och vice versa. Den där maginstinkten är icke att förakta.

 • Reply
  Helena/LipGloss Bitch
  December 16, 2010 at 11:07 am

  Med “rent möl i påsen”-argumentet visar man ju inget annat än att man är helt oförmögen att tänka längre än näsan räcker. Blir lika förvånad varje gång jag hör någon vifta bort en avvikande åsikt med “har man inget att dölja så”, vuxna människor som i ett huj visar att de inte är särskilt skärpta nånstans.

 • Leave a Reply