Browsing Category

Sött

Mat & Dryck Sött

Påsktårtan 2017

Ofta bakar jag hellre än vad jag bakar bra. Ni vet, skit händer, det blir lite mer skevt än vad jag tänkt mig, jag tappar en form i golvet, kastar i något som inte finns i receptet och som kanske inte heller borde vara där i, men det är ju kul ändå.

Till påskdagslunchen igår hos mamma, gjorde jag en glasstårta. Först gjorde jag en bananglass (på en vaniljbas) och la i en springform. Sedan gjorde jag en chokladglass och la ovanpå. Mellan de två lagerna hällde jag kolasås och krossad kexchoklad. jag la också dit skivade jordgubbar (gör inte det, det blev svinsvårt att skära igenom jordgubbarna i och med att de blev typ isbitar, men resten fungerade bra). Sedan innan servering pyntade jag med sådan där chokladtopping som stelnar, jordgubbar och mer kexchoklad. Den såg roligare ut än vad den blev god, tyckte jag, men de andra verkade nöjda. Men den blev ju rar att titta på i alla fall. I alla fall om man kisar.

Denna måndag ägnar jag åt hederlig söndagsångest. Trots att det varit världens stökigaste och bråkigaste påsk, skriker hela min kropp nej när jag tänker på att det är vardag imorgon. Men vem vet, med vardagen kanske det kommer lite varmare temperaturer ute. Det vore rätt skönt för jädrar vad det har varit brrrr, denna påsk.

Mat & Dryck Sött

Min bästa paniktårta: chokladbollstårtan

Idag är det fars dag. Hoppsan sa, det hade jag lite glömt bort faktiskt. Med tanke på hur kränkt jag blir när mors dag glöms bort så skulle man ju kunna tänka att jag borde vara bättre på att komma ihåg fars dag än vad jag uppenbarligen är. Men vet ni vad, jag är så galet trött just nu, och barnen hostar sig genom nätterna och herregud hur ska man ens minnas fler saker än att typ gå upp när klockan ringer och faktiskt få på sig kläder? Jag gjorde i alla fall en julig frukost, för nu är jag trött på att vänta. Fejktorpet på instagram (som tidigare bloggade som Alexmo) firar Novent varje söndag i november, då hon plockar fram lite juliga saker – SÅ pass bra idé.

Hur som helst. Om ni är ungefär lika dåliga på att planera saker som jag är, då ska ni veta att jag har bästa paniktårtan i världen: chokladbollstårta! Jag vet, jag är ett geni! Detta är nämligen inte bara asenkelt, utan även kalasgott – för vem gillar inte chokladbollar liksom?

Hur man gör? Det hela är plättlätt!

Ta vilket chokladbollsrecept som helst, dubbla eller trippla det (eller gör ännu mer, beroende på hur många ni är och hur mycket chokladbollar ni orkar äta) – forma smeten till en tårta direkt på ett kakfat och tryck fast pärlsocker, eller för all del kokos, men jag är team pärlsocker när det kommer till chokladbollar. Låt stå i kylen minst en timme så den blir lite fastare och sedan kan ni fylla era magar med ljuv ljuv chokladbollstårta deluxe.

Snabbt, enkelt och oerhört populärt!

Varsågoda för lifehack!

Sött

En kladdkaka

kladdkaka

Kladdkakor – i all sin enkelhet är de verkligen helt fantastiska. Inte undra på att kladdkakan mer eller mindre blivit Sveriges paradkaka – så lätt att göra, och ändå så FE-NO-ME-NALT gott. Allra bäst tycker jag om de mest raka varianterna. Jag tycker helt enkelt att en kladdkaka är som allra godast om den inte är smaksatt, gjord på kakao och är kolaktigt seg när man biter igenom den.

Jag har ett recept som jag alltid återkommer till, och när jag bakar den får den alltid massor av komplimanger av de som får smaka den – nu senast min bloggkollega Märta på Move it Mama. Och den är verkligen god, en enkel liten sak som bockar av alla mina kladdkakekriterier: god, kladdig och enkel. Receptet kommer från Johanna Westmans Första kokboken – en bok som jag varmt rekommenderar om ni är ute efter en kokbok till barn (fast den heter numera Nya Första kokboken), eller andra noviser i köket.

[yumprint-recipe id=’64’]

Sött

Kungligt goda Regenter

016

Ni vet i Alfonsboken när Alfons kusiner är så där dumma i huvudet och inte låter Alfons vara med och Alfons hämnas genom att käka upp alla kakor i farmors kakburk – jag har alltid trott att det är hallongrottor han mular i sig, men så bakade jag Regenter förra julen efter mormors handskrivna kakbok och så fort jag satte tänderna i dem insåg jag två saker: 1) DETTA ÄR KAKORNA MORMOR BAKADE SOM JAG HAR SAKNAT I JÄTTEMÅNGA ÅR samt 2) uppenbarligen är det dessa kakor Alfons käkar hos sin farmor, för de är LÄTT värda att riskera kusinernas vrede över på grund av att de är de godaste kakorna ever.

Detta är alltså ICKE hallongrottor, det är Regenter och de smakar just inte alls som Hallongrottor. I och med att det är så mycket mandel i blir kakorna så där lite härligt småsega och den röda klicken i mitten, tja, där kan man väl ha vad man vill, men jag skulle vilja slå ett slag för rödvinbärsgelé – det har varit det i särklass godaste av de varianter jag hittills testat.

Degen däremot, den är lite tjurig. I mormors bok står det att man ska rulla ut den. Rulla… HA HA HA. Den här fördömda degen ramlar bara sönder om man försöker rulla den så jag lägger istället halva degen på plastfolie och formar den till något som typ ser ut som en rulle, fast utan att faktiskt rulla, sedan sveper jag inte den i plastfolien den ligger på inför kylningen innan utbakning.

Ni måste faktiskt testa dessa kakor, de är AWESOME!

[yumprint-recipe id=’58’]017

Sött

Enklaste tårtan i världshistorien

IMG_0369

Eddie fyllde ju som ni vet 3 år i söndags. Och även om han nog inte hade tackat nej till en melontårta så hade det blivit en liten och jävligt dyr melontårta med tanke på att det bara finns minivattenmeloner till superhögt kilopris på Ica. Så klart. För det är ju inte alls melonsäsong. Nu hade vi ju faktiskt inte planerat att göra en melontårta, för Eddie var oerhört specifik med att han ville ha en blåbärstårta. Med grädde. Fast grejen är att han tycker inte om grädde. Så jag lade in min vetorätt mot gräddtårta och tänkte att det gör nog inte så mycket, för när han pratar om grädde menar han ändå blå dekorationsgelé. Först hade jag ganska höglyftade ambitioner och tänkte göra en egen glasstårta, eller en parfait i alla fall. Eller, det är ju inte så att det är svårt att göra parfait, det är det ju inte. Men efter november som var så kändes det helt rätt att ändra oss, där vi stod på frysavdelningen på Ica och ba: NÄE! Vi köper färdiga glassblock istället. Så det gjorde vi, ett helt gäng vaniljglassblock och ett par askar frysta blåbär. Eddie älskar nämligen frysta blåbär. Personligen tycker jag att de kan vara lite väl kärva i smaken, men både Morris och Eddie (och även bebispolaren Iris, skulle det visa sig) ÄLSKAR frysta blåbär. Så jag lade helt sonika ihop ett gäng glassblock med ett litet lager blåbärssylt mellan (färdigköpt den med på grund av palla orka göra egen samtidigt som man försöker stävja ungarnas intensiva vilja att stöka till det som nyss var nystädat) och sedan bara hällde jag på de frysta bären på glassen och pimpade med dinoljus som Iris mamma Linda hade ordnat till oss. Och vet ni, jag tycker faktiskt att den blev fin, så där i all sin enkelhet. Och Eddie tyckte att det var supersmarrigt, vilket ju var det allra viktigaste.

Sådana här glasstårtor kan ju varieras i det oändliga och är perfekta att ha på barnkalas eftersom de tar cirka tre sekunder att göra och kostar nästan inget alls.

IMG_0307