Browsing Category

Hem & Trädgård

Hem & Trädgård

Längtan efter #familylivingfint


Glädjen över att bli husägare för ett par år sedan ersattes ganska snabbt av något Family Living-komplex ivrigt påeldat av taggen #familylivingfint på instagram. Vad betyder det ens egentligen, #familylivingfint? Dont get me wrong, jag älskar också Family Living, men nog är det mycket samma samma i Family Living? Det klassiska “Vi har en blandning av designklassiker, Ikea och loppisfynd” och “Vi har valt en lugn bas och kompletterar med förgglada detaljer“. Skåp som fyndats på Blocket för “bara” 6000 spänn, Ferm Living, mattan Stockholm från Ikea i nästan alla barnrum (“den är ju så billig, bara tvåtusen – peeerfekt i ett barnrum“) och jättemycket Stringhyllor. Vet ni att jag i ett nummer räknade till 34 stringhyllor. TRETTIOFYRA i ett och samma nummer. Jag tycker också att stringhyllor med loppade plåtburkar är ASFINT, det tycker jag verkligen, men 34 stycken i ETT nummer, det kändes faktiskt lite väl, det gjorde det ju. Som sagt: jag gillar både string, Stockholm-mattan och Ferm Living, men det hade ju varit kul med lite mer variation i Family Living.

Men nu var detta inte detta inlägg tänkt att vara en analys av Family Living, utan mer detta: alla har så jävla fint hemma att jag liksom alltid känner att jag måste ursäkta vårt renoveringsobjekt till hus. Följande är mina paradfraser:

“Välkomna hem till vårt renoveringsobjekt”

“Ja alltså, he he, det är ju INTE vi som valt att ha en mörkbrun tapet i en hall utan ljusinsläpp”

“Vi fick lov att prioritera mellanplanet, eftersom det är där vi är allra mest”!

“Alltså, när jag säger att vi fixat köket menar jag att vi målat eftersom de innan oss hade en fågel som ätit upp halva tapeten. Vi SKA ju renovera på RIKTIGT sedan”.

Så hur går det med renoveringen då? Alltså, sådär. Vi hinner faktiskt inte riktigt med just nu. När vi köpte huset i maj för två år sedan var inte en till bebis med i beräkningen, och en till bebis innebär mindre tid till att renovera. MYCKET mindre tid till att renovera.

Det är frustrerande, samtidigt som det liksom bara är att gilla läget. En sak i taget, tid till renovering kommer. Vi kan inte ha tio projekt rullande samtidigt som vi har två blöjbarn och en tonåring som var och en kräver sitt, det räcker med ett eller två. Vi kan inte fixa båda två samtidigt eftersom barnen liksom inte är självgående. Ska sanningen fram har jag dessutom tummen mitt i handen och ett tålamod för saker som är kanske obefintligt (fråga bara alla de där flaskorna med sprayfärg jag beställde hem efter att ha obsessat över #montanagold på insta – det såg roligare ut än vad det faktiskt var, om jag så säger). Men jag måste ju erkänna att jag tittar i Family Living, och på instagram, och på bloggar och känner att ÅH vad jag vill ha tiden att fixa, att loppa, att riva tretton lager ful tapet, att renovera bort de tidigare ägarna helt och få känna mig HEMMA-hemma och, tja, helt enkelt ha #familylivingfint i hela huset, inte bara på vissa.

Och just ja, en stringhylla till köket vore ju också himla najs. Eller trettiofyra. Fast helst bara en.

Hem & Trädgård

Små frön och feber

ODLA1

Jag ligger egentligen hopplöst efter med min odling i år, det insåg jag när jag slog upp kronärtskocka i boken jag lånat på biblan och det stod att de skulle förkultiveras i åtta till tio veckor. Ehm, oj. Jag sådde dem idag, vilket innebär att de ska planteras ut i mitten av juni. Fast det blir nog bra det. Insåg också att mycket av det jag köpt ska sås på plats när det är tillräckligt varmt i jorden. Nu planterar jag inget i marken, utan håller mig till krukor och hinkar och lådor eftersom jag inbillar mig att det är lättare att hålla sniglarna borta då (i synnerhet på balkongen) (förutom kronärtskockorna – de ska jag sätta ut i rabatten på framsidan har jag tänkt). Kommer med andra ord behöva köpa lite hinkar eftersom det inte är något vi har i överflöd här hemma.

Men tomaterna sådde vi för ett par veckor sedan i hemmarullade papperskrukor. De har spurtat på så fint att jag kände att de behövde lite mer utrymme och lite fräsch jord. Så de passade jag på att flytta på och sedan sådde jag mer. Och Eddie fick så sin favorit: vattenmelon. Den gick ju käpprätt åt helskotta förra året (tillsammans med allt annat jag sådde), men vi hade några fröer kvar och eftersom Edster behövde muntras upp liten i feberdimman (jo, det är sant, vi har feber i huset igen) så fick han fylla med jord och peta ned frön och vattna och och plasta och sätta på en lapp där det står Eddies vattenmelon och ställa sitt fat i köksfönstret.

Det är synd att det tar sådant utrymme, denna förkultivering, annars hade jag kunnat så hur mycket som helst och jag börjar redan fila på drömmar för nästa säsong. Hörde jag jordärtskockor?

ODLA2

ODLA3

Och under tiden höll Morran koll på läget, redo att hugga in med sin älskade gula spade om vi skulle behöva någon hjälp eller så.

 

Hem & Trädgård

7/100: Väntar ivrigt vid brevlådan

Igår beställde jag lite fröer.

“Lite”

Eller alltså, det är ju inte några absurda mängder, men det är kanske egentligen lite fler än vad som hade varit nödvändigt. Men det är väl lika bra att testa några olika saker, känner jag. Som vanligt kör jag attackodling – med andra ord så orkar/hinner jag inte läsa på ordentligt om vart de olika sakerna egentligen lämpar sig, utan jag köper det som verkar kul/gott.

Beställde hem detta från Runåbergs fröer:

Morotsmix, ekofrö
Rödlök Long Red Florence, ekofrö
Salladslök White Lisbon, ekofrö
Kronärtskocka Imperial Star, ekofrö
Körsbärstomater Tiny Tim
Körsbärstomater Naranja, ekofrö
Körsbärstomater Chilega, ekofrö
Brytböna Provider, ekofrö
Sockerärt Norli, ekofrö
Genovese Basilika, ekofrö
Gräslök, ekofrö
Rosmarin, ekofrö
Dill Vanlig, ekofrö
Persilja Grüne Perle, ekofrö
Humle
Ängsväxter Ängsblandning
Ängsväxter Ängsblommor

Ni ba: HUMLE? Jo alltså, Slaktarn har ju ett nytt intresse och jag tyckte det vore festligt att se om det blir några humlekottar att skörda till hans hobby. Inte för att jag tror det, men kul att testa! Och ängsväxterna, de tänkte jag så där vi ska så en gräsmatta. En gräsmatta utan blommor är en tråkig gräsmatta, det vet ju vem som helst.  Om det funkar eller inte, det återstår väl att se. Mitt motto när det kommer till odling, kan man väl säga: funkar det så funkar det. Bra motto!

När jag läste upp vad jag hade beställt undrade Slaktarn vart jag hade tänkt att sätta allt? Ja men, i lite krukor och hinkar och lådor och sånt där. Lite på ballen, lite på uteplatsen och lite på framsidan. Det är ju inte så att vi inte har plats. Funkar det så funkar det.

Hem & Trädgård

5/100: Projekt Kattas Balle – säsong 3

kattasballe3

Säsong 1 av Kattas balle var en succé. På balkongen till läggan växte det squash och gurka och tomater och rädisor och örter en masse. Allt flyttade med till radhuset och fortsatte att frodas på balkongen och uteplatsen här under återstoden av säsong 1 – aka sommaren 2012.

Säsong 2 var en veritabel katastrof, jag hade problem med försådden, allt dog, jag fick sätta om men inget ville riktigt ta sig. Det var en sällsynt tråkig hemmaodlingshistoria och jag tappade gnistan helt och hållet. Men jag ger mig inte, nu är det ny säsong och det är väl egentligen sedan länge hög tid att börja med odlingarna. Jag skjuter lite på det för jag vet inte riktigt hur jag ska sy ihop det – jag hade tänkt odla en del på friland, men vi har ju lite issues med sniglar här och jag tror att den stora rabatten helt enkelt får klara sig med alla jordgubbsplantor, bärbuskarna som vi satte förra året (om de tar sig efter att rådjuren, those bastards, åt upp dem) och rabarber. Kanske kastar jag ned lite blomfrön eller något också – för jag vill hemskt gärna ha en frodig rabatt på uteplatsen där jorden typ inte syns.

Ja, och faller rabetten bort, då återstår inte så mycket mer än att återgå till blomlådor och krukor och diverse burkar. Men visst, varför inte – det funkade ju alldeles utmärkt säsong 1 så varför inte säsong 3.

Jag vet inte riktigt vilka ambitioner jag ska ha. Men jag skulle hemskt gärna vilja ha en rejäl kryddgård, med massor av kryddor och örter som är så dyra och vissnar så fort då man köper dem i butik. Och tomater vill jag ha, helt klart, på grund av YUM. Morötter vore kul och chili. Men mer än så vet jag inte riktigt, så jag ska väl ta och fönstershoppa lite hos Impecta innan jag bestämmer mig. Kan ju inte direkt gå helt cray cray heller,för det är ju liksom inte gratis, men en liten odling borde jag väl ändå kunna rodda ihop?