Browsing Category

DIY

DIY

Jag minns min Bullet Journal (och all tid jag inte hade för den)

Bullet Journals hörrni! Där trodde jag allt att jag hade hittat fram till det perfekta systemet för min del att planera min tid och samtidigt skapa mig en kalender som är precis så som jag vill ha den. För ni vet ju vid det här laget att jag är högst ambivalent när det kommer till papperskalendrar – det finns så många fina att det nästan aldrig räcker med att köpa en per år. Nej, en gång i halvåret byter jag gärna för att få njuta den där särskilda känslan av framtidstro som bara en ny kalender kan bjuda på. Men så började jag surfa taggarna för bulletjournaling på insta och kände som om jag hade hittat hem. Dels för att det var ett så otroligt flexibelt system, och dels för att det var den perfekta ursäkten för att få köpa pappersvaror. Mer pennor? Jo, men det behöver jag ju till min BJ förstår du! Har jag köpt många klistermärken tycker du? Vill du inte att jag ska få koll på mitt liv eller?

Jag köpte en anteckningsbok, ett gäng pennor och så satte jag igång och, som ni kan förstå, så älskade jag det. Jag tillbringade timmar med att skissa upp månads- och veckoplaner, surfade på Pinterest och insta för inspiration, planerade stordåd med bloggen på ett par uppslag dedikerade till bloggen, loggade sommarens alla yoga- och träningspass i en träningslogg, fyllde i vilka böcker jag läste i en läslogg. Ja, ni förstår ju, det var helt enkelt lite som att hitta hem. I alla fall i våras och under min 7 veckor långa sommarledighet. Sedan började vardagen igen, och med vardagen kom, TADA: tidsbristen. Helt plötsligt satt jag där och behövde ha koll på vad som hände i december, men eftersom det fortfarande var september hade jag inte hunnit rita upp december än. Det finns så klart BJ-lösningar för sånt, men jag blev oerhört stressad av att inte ha det kommande halvåret redan uppritat och klart och helt plötsligt drabbades jag av totalt planeringsstopp och kunde inte planera något alls för jag hade ingen koll på något alls. Jag fick panik och beställde av av de kalendrar jag själv tipsade om i slutet av augusti och så fort den landade hos mig kunde jag andas lite mindre ytligt. Ni tror jag överdriver, men nej, det är helt och hållet sant, det var som om en tyngd lyfte från mina axlar.

Jag önskar att bullet journaling var min grej, för det är SÅ kul! Men just nu är jag inte riktigt zen nog att inte ha ett helt år av kalender att fylla. Så kan det vara.

DIY Livet

Semester 2016: Dag 27

Ju fler dagar in på semestern vi kommit, ju mer uppskruvade och övertaggade och förvildade och stundtals ilskna har barnen blivit. Så i ett (naivt) försök att sysselsätta dem åkte vi till Spårvägsmuseet. Jag måste erkänna att jag varit skeptiskt till Spårvägsmuseet, men jäklar hörrni, det visade sig ju vara exakt så awesome som alla säger att det är. Fyndbilligt att gå in (50 kronor för vuxna, gratis för våra små, 25 kronor för tonåringen) och sjukt mycket saker att titta på, testa, undersöka och roa sig med. Lätt att vi hade kunnat vara där i flera timmar till, om inte ett av barnen ballat ur (hint: han är fyra, snart fem, och tappar humöret hyfsat ofta just nu). Men vi var där ett gäng med timmar som det var, så det gick ingen nöd på oss ändå.

20160806_143904.jpg

20160806_132908.jpg

20160806_133952.jpg

20160806_133852-01.jpeg

20160806_135614-01.jpeg

Sedan åkte vi hem, och jag fortsatte attackpysslandet. Vilket igår resulterade i en rätt sned kjol men skitsamma, för det är robotar och planeter på den, så vad gör det väl om den är lite sned?

20160806_184022-01.jpeg

Blev fotobombad när jag poserade med kjolen, och sedan hade jag sönder skärmen ännu mer än vad jag hade för ett par veckor sedan. Pokémon Go och selfies är farliga saker för en skärm. Samt mina fumliga händer, I guess, för det finns hittills inte en enda skärm jag inte haft sönder.

20160806_184039.jpg

Och framåt kvällen gjorde jag ett till fingerstickat halsband, i storlek XXL. Som jag sedan postade till en awesome person.

1470517064266.jpg

 

DIY Livet

Semester 2016: Dag 26

På fredagar slutar Slaktar’n kring lunch, så när han kom hem gjorde vi en av de alla tusen saker jag tänkt göra på semestern, men sedan inte gjort: åka till Myrorna och Skärholmens centrum. Vi tar nästan alltid en sväng till Skärholmen under semstern, och i fredags var det mest för att göra någonting vad fan som helst som var överkomligt tidsmässigt och där det gick att utfodra barnen med lunch. Så jag föreslog loppis. Okej, rent tekniskt är väl Myrorna en second hand, men Eddie vet inte vad det är, så vi säger loppis eftersom han älskar loppisar. I fredags var utbudet på Myrorna dock tämligen skitdåligt. Inte ett endaste lilla fynd gjorde vi. Det var nog första gången jag gick därifrån utan att ha köpt något alls. Så vi gick till TGR och Panduro istället och bidrog till sopberget. Sedan köpte vi ilsket blå glass (vilket resluterade i neongrönt bajs hos barnen igår – jag skojar inte ens lite, det var illgrönt), donuts på Dunkin’ och så åt vi lunch.

Sedan åkte vi hem och där, utmattad av allt bråk och alla konflikter som pågått de senaste tio dagarna, grät jag lite, och sedan satte jag igång med någon form av bingepysslande (som fortfarande pågår). Först gjorde jag ett fingerstickat halsband (notera här gärna resterna av blå glass runt Morris mun) (och rester av donuts och lunch också, skulle jag tro) (men inget värre än så).

20160805_183922.jpg

Sedan sydde jag gardiner till köket. Jag kan ju inte sy, men de blev ändå helt okej. Alltså, jag svor ju upprepade gånger och så, men ändå, helt okej! Om vi låtsas som att gardinen till balkongdörren inte blev en centimeter kortare än den ovanför huvudfönstret. Men det vet ni ju inget om, eftersom jag väljer att bara vissa bild på en av dem. HA!

20160805_213117.jpg

img_20160805_235742.jpg

DIY

Handgjorda färgglada pärlor – how it’s done!

Efter att ha sett massor, och jag menar verkligen massor, av halsband med skurna pärlor av plastlera på instagram och etsy förra året så kollade jag lite snabbt på pinterest och kom fram till att det här, det verkar vara ett pyssel för mig. Glad i hågen tog jag bussen till närmaste Panduro och köpte på mig ett multipack Fimolera samt några paket av samma märke med “special effects” (de som ser ut som sten och marmor) och så stack jag hem igen och började karva. Och vet ni, det är plätt lätt! Så lätt att jag inte bara har ett halsband i en färgkombo till varje outfit, jag har även utrustat mina vänner med halsband också – vare sig de bett om det eller inte. Jag la upp det här inlägget på Vilken Cirkus för något år sedan och nu flyttar jag hit det, för det är klart ni vill göra färgglada halsband. Obviously.

Det finns lite olika tillvägagångssätt för att göra dessa pärlor. Så här gör jag.

plastparlor1

Du behöver:

  • Plastlera, exempelvis Fimo, Cernit eller Sculpey.
  • Hobbykniv
  • Grillspett (eller i mitt fall, en pinne från en trasig sushimatta som jag täljde till – man tager vad man haver osv)
  • Bakplåtspapper
  • Snöre eller garn eller något annat som du kan trä dina pärlor på

plastparlor3

Ta en bit lera, hur stor bestämmer du själv, och forma den till något som liknar det du ser på bilden här ovan. Eller till något annat, det spelar just inte så stor roll vilken form den har just nu. Plastlera kan vara lite hård till en början, men den mjuknar ganska snabbt om du rullar den mellan dina händer och knådar lite. Kroppsvärme är nyckeln. Trä leran på grillspettet.

plastparlor4

Börja tälj ut formen med din hobbykniv. Och du, akta fingrarna. Jag skar mig för ett par veckor sedan och det blödde rätt rejält.Hobbyknivarna är vassa små rackare! Tälj runt hela klumpen tills du känner dig nöjd. Försök låta bli att ta allt för mycket på degen, då kommer de skarpa kanterna att bli bulliga och inte alls så där skarpa som du vill ha dem.

plastparlor6

När du känner dig nöjd kan du beskåda ditt mästerverk ett tag. Peta sedan försiktigt ned din pärla på bakplåtspapper som du lagt på en plåt. Tälj några pärlor till på samma sätt, tills du känner dig nöjd. Ledtråd: du kommer aldrig känna dig nöjd, för det är helt beroendeframkallande.

Bränn av pärlorna i ugnen enligt anvisningarna på lerans förpackning. Var försiktigt så du inte har dem i ugnen för länge, för då kan de bli missfärgade, i synnerhet de ljusa (been there). Låt dem svalna, trä dem på ett snöre och bered dig på idel komplimanger. Jag menar HALLÅ, förra våren fick jag en komplimang för mitt halsband av självaste Kreativa Karin – STARSTRUCK (jag alltså, troligtvis inte hon).

plastparlor5

 

karin

Så där ja – go be a rainbow!

DIY

Vi kom, vi satt, vi sålde

Tänk förr i tiden va, när jag satt och redigerade bilder innan jag lade upp dem på bloggen. Nu ser jag knappt efter, bara langar upp ett gäng. Nå ja, tid för att redigera bilder kommer säkert tillbaka. Någon gång lagom till nästa superblodmåne (2033 tror jag visst).

Igår satt i alla fall jag och Linda (@frueriksson aka @fruampel) på 1000 meter konst i Huddinge, och det var rakt igenom awesome. Vi sålde saker båda två, visserligen till vrakpriser, men vi tänkte att det är roligare att sälja än att inte göra det och satte priserna där efter. Och jag menar, hur kul var det inte att folk stannade och tittade och kände på sakerna vi har gjort, och tyckte att det var fint. Kände mig redo att ta över världen efter gårdagen. Men bäst av allt var kanske att få lite egentid i sällskap av Linda. Vi åt bullar och drack kaffe i riktiga porslinskoppar, för är det fest så är det. Speciellt när festen råkar vara en 1000 meter lång konstutställning.

Gud så kul det var – detta lär vi ju göra om nästa år.

DSC_0672

DSC_0669

wpid-img-20150926-wa0000.jpg